University of Valencia logo Logo Chair of Transformation of the Economic Model. Circular Economy in the Water Sector Logo del portal

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic posa en marxa un programa de col·laboració en matèria d'economia circular amb la Universitat de Califòrnia-Riverside

  • Web and Marketing Unit
  • November 29th, 2023
Fotografia de la Universitat de California - Riverside.

Nou acord de col·laboració internacional de la Càtedra TME-GVA-UV.

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), dirigida per Francesc Hernández, ha posat en marxa un programa de col·laboració amb la Universidad de California-Riverside per a l'estudi i la promoció de l'economia circular.

Este acord és fruit d'una intensa agenda de treball que ha tingut lloc durant les últimes setmanes a València entre l'equip d'investigació de la Càtedra d'Economia Circular GVA-UV i el catedràtic d'Economia i Política Ambiental de l'Escola de Polítiques Públiques de la Universidad de California-Riverside, Kurt Schwabe.

Concretament, mitjançant esta col·laboració s'analitzarà la viabilitat econòmica i ambiental dels projectes de reutilització mitjançant l'intercanvi d'experiències tant a Califòrnia com a la Comunitat Valenciana, es prestarà una atenció especial a la gestió dels mercats d'aigua i la seua potencialitat a l'hora de promoure l'ús de l'aigua regenerada en l'agricultura i es plantejaran fórmules de finançament per al foment de l'economia circular.

Són moltes les àrees d'interés comú amb la Càtedra GVA-UV i existeix una total afinitat quant als objectius a aconseguir en matèria de transformació del model econòmic cap a l'economia circular”. “El consens és total en la necessitat de realitzar estudis conjunts sobre l'eficiència econòmica en la gestió del cicle de l'aigua i l'ús de les tarifes per a incentivar un bon ús d'este valuós recurs”, afirma Hernández.

Així mateix, esta col·laboració permetrà explorar estudis de casos del món real i experiències reeixides en la gestió sostenible de l'aigua, analitzar les implicacions econòmiques associades amb la integració de l'economia circular en la gestió de l'aigua urbana, així com aprofundir en els aspectes financers, examinant els costos i beneficis d'implementar projectes de reutilització. Amb tot això, s'espera demostrar empíricament que, en paraules d'Hernández, “la gestió sostenible de l'aigua a través de l'economia circular no sols és necessària i desitjable sinó també econòmicament viable”.

En l'acord està també la voluntat de posar en marxa activitats de formació i difusió de la informació en el camp de l'aigua. A més, s'estudiaran les estratègies d'implementació de l'economia circular en diferents sectors productius per al que s'activarà un programa de seminaris en línia amb la participació de reconeguts experts internacionals en esta matèria.