1997-2001
Maicas;
S.; González-Cabo; P.; Pardo; I.
y Ferrer; S. Optimización de las condiciones de preparación y
conservación de
cultivos iniciadores de Oenococcus oeni
para la realización de la fermentación maloláctica en vino. Grupos de
Investigación Enológica. Actas de las Jornadas Científicas ´97.pp. 83 -
90. (España):
Ayuntamiento del Puerto de Santa María y Un. Cádiz, 1997. ISBN
84-89141-23-1.
Poveda;
M.; Ferrer; S.; Marín; M. y
Pardo; I. Análisis de la diversidad de cepas de Leuconostoc
oenos en mostos y vinos de la D.O. Utiel-Requena. Actas
de las Jornadas Científicas ´97.pp. 91 - 101. (España): Ayuntamiento
del Puerto
de Santa María y Un. Cádiz. 1997. ISBN 84-89141-23-1.
Pardo;
I.; Rodas; A. y Ferrer; S. Estudio
de la dinámica de poblaciones de Leuconostoc
oenos en vinos, mediante el uso de PFGE. Grupos de
Investigación Enológica.
Actas de las Jornadas Científicas ´97.pp. 103 - 110. (España):
Ayuntamiento del
Puerto de Santa María y Un. Cádiz, 1997.
Zúñiga,
M., Pardo, I.; Ferrer, S. Nucleotide
sequence of plasmid p4028, a cryptic plasmid from Leuconostoc oenos.
Plasmid. 35,
pp. 67 - 74. (Estados Unidos de América): 1996.ISSN 0147-619X
Zúñiga,
M., Pardo, I.; Ferrer, S. Transposons
Tn916 and Tn925 can transfer from Enterococcus faecalis to Leuconostoc
oenos. Fems Microbiology Letters.135, pp. 179 - 185.
(Holanda): 1996.ISSN
0378-1097
Pardo,
I., Rodas, A.; Ferrer, S. Study on
population dynamics of Oenococcus oeni
in wines by using RFLP-PFGE. The Management of Malolactic Fermentation
and
Quality of Wine.6, pp. 93 - 96. (Reino Unido): 1998.
Maicas,
S., González-Cabo, P., Ferrer,
S.; Pardo, I. Production of Oenococcus
oeni biomass to induce malolactic fermentation in wine by
control of pH and
substrate addition. Biotechnology Letters.21, pp. 349 - 353.
(Reino Unido): 1999.
ISSN 0141-5492.
Maicas,
S., Pardo, I.; Ferrer, S. Continuous
malolactic fermentation in red wine using free Oenococcus
oeni. World Journal of Microbiology &
Biotechnology.15, pp. 737 - 379. (Reino Unido): 1999. ISSN 0959-3993.
Maicas,
S.; Gil, J.V.; Pardo, I.; Ferrer,
S. Improvement of volatile composition of wines
by controlled addition of
malolactic bacteria. Food Research International.32, pp. 491
- 496. (Estados
Unidos de América): 1999. ISSN 0963-9969
Maicas
S.; Natividad A.; Ferrer S.; Pardo
I. Malolactic fermentation in wine with high
densities of non-proliferating Oenococcus oeni.
World Journal of
Microbiology & Biotechnology.16, pp. 805 - 810. (Reino Unido):
2000.ISSN 0959-3993
Maicas
S.; Pardo I.; Ferrer S. The effects
of freeze-drying of Oenococcus oeni
upon induction of malolactic fermentation in red wine.
International Journal of
Food Science and Technology.35, pp. 75 - 80. (Reino Unido): 2000.ISSN
0950-5423
Maicas
S.; Pardo I.; Ferrer S. The
potential of positively-charged cellulose sponge for malolactic
fermentation on
wine, using Oenococcus oeni.
Enzyme
and Microbial Technology.28, pp. 415 - 419. (Estados Unidos de
América): 2001.ISSN
0141-0229
Albert
Hurtadoa; Nada Ben Othmanb; Nadia
Chammemb; Moktar Hamdib; Sergi Ferrerc; Cristina Reguanta; Albert
Bordonsa;
Nicolas Rozèsa. Characterization of Lactobacillus
isolates from fermented
olives and their bacteriocin gene profiles. Food
Microbiology. 28, pp. 1514 -
1518. (Reino Unido): 2001.ISSN 0740-0020.
|