Laboratorio de Microbiología Enológica
 
Inicio Historia Equipos Formación Proyectos y convenios I+D+I Publicaciones
científicas
Servicios
 
 



Publicaciones

1982-1986 

1987-1992

1993-1996

1997-2001

2002-2006

2007-2011 

2012-2014

 

1997-2001

Maicas; S.; González-Cabo; P.; Pardo; I. y Ferrer; S. Optimización de las condiciones de preparación y conservación de cultivos iniciadores de Oenococcus oeni para la realización de la fermentación maloláctica en vino. Grupos de Investigación Enológica. Actas de las Jornadas Científicas ´97.pp. 83 - 90. (España): Ayuntamiento del Puerto de Santa María y Un. Cádiz, 1997. ISBN 84-89141-23-1.

Poveda; M.; Ferrer; S.; Marín; M. y Pardo; I. Análisis de la diversidad de cepas de Leuconostoc oenos en mostos y vinos de la D.O. Utiel-Requena. Actas de las Jornadas Científicas ´97.pp. 91 - 101. (España): Ayuntamiento del Puerto de Santa María y Un. Cádiz. 1997. ISBN 84-89141-23-1.

Pardo; I.; Rodas; A. y Ferrer; S. Estudio de la dinámica de poblaciones de Leuconostoc oenos en vinos, mediante el uso de PFGE. Grupos de Investigación Enológica. Actas de las Jornadas Científicas ´97.pp. 103 - 110. (España): Ayuntamiento del Puerto de Santa María y Un. Cádiz, 1997.

Zúñiga, M., Pardo, I.; Ferrer, S. Nucleotide sequence of plasmid p4028, a cryptic plasmid from Leuconostoc oenos. Plasmid. 35, pp. 67 - 74. (Estados Unidos de América): 1996.ISSN 0147-619X

Zúñiga, M., Pardo, I.; Ferrer, S. Transposons Tn916 and Tn925 can transfer from Enterococcus faecalis to Leuconostoc oenos. Fems Microbiology Letters.135, pp. 179 - 185. (Holanda): 1996.ISSN 0378-1097

Pardo, I., Rodas, A.; Ferrer, S. Study on population dynamics of Oenococcus oeni in wines by using RFLP-PFGE. The Management of Malolactic Fermentation and Quality of Wine.6, pp. 93 - 96. (Reino Unido): 1998.

Maicas, S., González-Cabo, P., Ferrer, S.; Pardo, I. Production of Oenococcus oeni biomass to induce malolactic fermentation in wine by control of pH and substrate addition. Biotechnology Letters.21, pp. 349 - 353. (Reino Unido): 1999. ISSN 0141-5492.

Maicas, S., Pardo, I.; Ferrer, S. Continuous malolactic fermentation in red wine using free Oenococcus oeni. World Journal of Microbiology & Biotechnology.15, pp. 737 - 379. (Reino Unido): 1999. ISSN 0959-3993.

Maicas, S.; Gil, J.V.; Pardo, I.; Ferrer, S. Improvement of volatile composition of wines by controlled addition of malolactic bacteria. Food Research International.32, pp. 491 - 496. (Estados Unidos de América): 1999. ISSN 0963-9969

Maicas S.; Natividad A.; Ferrer S.; Pardo I. Malolactic fermentation in wine with high densities of non-proliferating Oenococcus oeni. World Journal of Microbiology & Biotechnology.16, pp. 805 - 810. (Reino Unido): 2000.ISSN 0959-3993

Maicas S.; Pardo I.; Ferrer S. The effects of freeze-drying of Oenococcus oeni upon induction of malolactic fermentation in red wine. International Journal of Food Science and Technology.35, pp. 75 - 80. (Reino Unido): 2000.ISSN 0950-5423

Maicas S.; Pardo I.; Ferrer S. The potential of positively-charged cellulose sponge for malolactic fermentation on wine, using Oenococcus oeni. Enzyme and Microbial Technology.28, pp. 415 - 419. (Estados Unidos de América): 2001.ISSN 0141-0229

Albert Hurtadoa; Nada Ben Othmanb; Nadia Chammemb; Moktar Hamdib; Sergi Ferrerc; Cristina Reguanta; Albert Bordonsa; Nicolas Rozèsa. Characterization of Lactobacillus isolates from fermented olives and their bacteriocin gene profiles. Food Microbiology. 28, pp. 1514 - 1518. (Reino Unido): 2001.ISSN 0740-0020.