TRANSICIONS està format per professorat de diferents àrees de coneixement i departaments de la Universitat de València (UV): Didàctica i Organització Escolar, Psicologia Evolutiva i de l'Educació, Psicologia Social i Sociologia i Antropologia Social.
La seva adscripció formal és al departament de Didàctica i Organització Escolar. La totalitat dels seus integrants és personal de la Universitat de València (UV) o s'ha doctorat en ella, si bé tots mantenen contactes amb professorat i personal investigador d'altres Universitats espanyoles i estrangeres.
És un grup multidisciplinari que ha participat des de 1996 en diversos treballs i recerques, en els quals han pres part diversos dels integrants del grup. TRANSICIONS ha mantingut i manté col·laboració, a partir de contractes de recerca o convenis de col·laboració, amb la Federació d'Associacions Empresarials d'Empreses d'Inserció (FAEDEI), i l'Associació Espanyola d'Escoles de Segona Oportunitat, la Càtedra de Joventut UV i ha fet treballs per encàrrec per a Forem-PV, la UAFSE, el Ministeri d'Educació i Formació Professional, CaixabankDualiza o el Cedefop.
El grup també ha participat en l'organització de trobades i jornades autonòmiques i estatals amb professionals de la inserció sociolaboral, i ha organitzat en la UV dues edicions de congressos i seminaris internacionals sobre formació professional.TRANSICIONS es proposa conèixer els processos educatius, organitzatius, evolutius i psicosocials que afecten i permeten optimitzar les transicions entre sistema educatiu i productiu per a joves i joves adults, així com persones en situació de vulnerabilitat, amb dificultats d'inserció sociolaboral i historial de fracàs escolar.
El grup és conscient de la centralitat del treball en la vida adulta, així com de la necessitat d'abordar el seu estudi des d'enfocaments multidisciplinaris per a poder enfrontar de manera holística la comprensió de la realitat que ens interessa i preocupa, i per aquest motiu diversos membres del grup col·laboren en activitats de UIDESCOOP. La seua missió és contribuir, des de la Universitat, a identificar els mecanismes que garanteixen els drets a l'educació i al treball, des de la convicció del paper rellevant que exerceixen en la promoció de la justícia social.
TRANSICIONS procura realitzar recerca de caràcter empíric en la qual els participants siguen també subjectes dels processos de recerca, d'ací una aproximació metodològica en la qual els mètodes qualitatius són una peça important i que permet, en la mesura d'allò possible, interactuar amb la realitat i contribuir també a facilitar la seva transformació mitjançant la vinculació que té i cerca entre la seva recerca i la devolució dels resultats a professionals i entitats que treballen en la pràctica, així com a fer arribar els resultats a interlocutors amb responsabilitats polítiques.
Gràcies a aquest diàleg, avalua la seva recerca per a procurar ajustar-la a les necessitats que es plantegen i a la cerca del canvi social que persegueix de manera conjunta. Per a això, el grup TRANSICIONS entén que és convenient buscar finançament per al treball de recerca en les convocatòries públiques. En les seves publicacions es poden rastrejar els pilars acadèmics sobre els quals dona suport al seu treball: Emilia Serra, Francesca Salvà, Claudia Jacinto, María Teresa González, Juan Manuel Escudero, Michael W. Apple, Michael Eraut, Quim Casal, Philipp Gonon, Basil Bernstein, Robert Castel, Serge Paugam, Franz Hamburger, Lorenzo Bonoli, Luc Boltanski i José Gimeno són alguns exemples.
"L'educació no canvia el món: canvia a les persones que van a canviar el món".
Paulo Freire