Fundació GeneralUniversitat de ValènciaLa Nau Menuda Logo del portal

Tallers

1a SETMANA: "VA DE BO”


Si parlem d'esports tradicionals valencians, no podem començar per cap altre esport que no siga la PILOTA VALENCIANA.

Durant aquesta setmana coneixerem aquest esport que es practica de fa molts segles. A Grècia i Roma ja practicaven diverses modalitats del joc de la pilota.

Durant l’edat mitjana, tant a terres espanyoles com franceses, es practicaven diferents modalitats de pilota, però era un joc reservat a la noblesa. Però, després de la Revolució Francesa, aquest caràcter noble de la pilota va ser mal vista pel poble, en considerar-la pròpia de l’Antic Règim.
Aleshores, per què a València no es va perdre mai la pilota? Perquè ha estat un esport del poble.
A més, descobrirem uns altres esports tradicionals valencians, com les birles i la columbicultura, que formen part del patrimoni cultural valencià.

EL GUANT
Per practicar la pilota valenciana cal disposar d’una protecció adequada, en aquest cas els guants. Els i les participants es fabricaran uns guants utilitzant guants de jardineria, esparadrap i cartó.

APRENEM SOBRE COLUMBICULTURA
Els i les participants aprendran que la columbicultura, que és una modalitat esportiva que consisteix que el colom tracta de galantejar la femella mitjançant qualitats innates o ensinistrades. Aquestes tenen relació amb el físic o la intel·ligència i astúcia dels coloms, que al seu torn són virtuts que ajuden a rastrejar, atraure o cortejar la femella.

2a SETMANA: "AL MEU POBLE ES JUGA A…”


Investigarem quines eren les modalitats esportives que es practicaven, algunes que encara es practiquen, a diferents llocs de la Comunitat Valenciana.
Coneixerem la vela llatina, que es practica a l'Albufera, el canut de l'Horta i els esports tradicionals de la comarca dels Serrans, entre altres. Recordarem, mitjançant el joc, la riquesa de la nostra cultura.

LA NOSTRA VELA LLATINA
Coneixerem aquesta modalitat esportiva tan valenciana. La vela llatina, però, no és exclusiva de València. N'hi ha a Indonèsia, a Itàlia, a França... La versió valenciana té una diferència respecte de les altres. La peculiaritat és que la nostra vela ha evolucionat molt poc pel fet d’estar en un lloc tancat com l'Albufera.

ESPORTS MAPS
Crearem un mapa gegant de la Comunitat Valenciana per comarques i després el treballarem a l'aula. Observarem la localització i les poblacions que componen cada comarca. A continuació, farem una llista de les característiques pròpies de cadascuna d'elles, és a dir, tradicions, cultura, gastronomia, etc. L’objectiu és conéixer la nostra cultura des de qualsevol racó de la nostra comunitat.

3a SETMANA: "VIATJANT AMB L'ESPORT”


Farem un viatge meravellós per descobrir quins són els esports més característics de diferents cultures del món.
La missió d’aquest viatge és la recerca de diferents esports, i l'aprenentatge de l’aprofitament dels recursos propis que en fa cadascú.

EL JOC DEL MELÓ
Aquest joc és originari de Namíbia.
Es fan dos equips, es reparteixen les pilotes al camp d’esports on estan jugant, la resta de l’equip s’ha de mantenir quiet en un lloc determinat. S’han de llançar les pilotes al jugador contrari sense que puga eixir del cercle.

WARI
Malgrat que aquests jocs s'han començat a conéixer en alguns països d'occident recentment, sembla que els seus orígens es remunten a l'antic Egipte, pels segles X a XV aC.
Actualment, es practiquen regularment a l’Àfrica, a l’Orient Mitjà, a algunes zones més orientals d'Àsia i al Carib.
El wari és un joc de la família dels denominats jocs mancala. Tots aquests jocs tenen unes característiques comunes, basades fonamentalment en la mena de tauler i peces amb què es juga.

4a SETMANA: "D'OLÍMPIA A LES OLIMPÍADES”


Si parlem d'esports tradicionals, no podem oblidar les Olimpíades.

Els orígens de les Olimpíades es remunten als inicis de la cultura occidental. Van ser els grecs, al segle V aC, que van iniciar la tradició a través d'uns jocs entre atletes de diferents ciutats en honor a Zeus. Els jocs es van celebrar durant mil anys, fins que l'emperador Teodor I els va prohibir per considerar-los pagans.
El 1896 es van celebrar els primers Jocs Olímpics moderns. Grècia era l'origen de les Olimpíades, per la qual cosa Grècia havia de ser el primer país a celebrar-les. A poc a poc, aquest esdeveniment ha anat guanyant importància fins a convertir se en un dels més importants de l'esport internacional.
Aquesta setmana practicarem diferents esports olímpics, que potser no són tan coneguts pels nostres participants, com el bàdminton, l’handbol o el voleibol.

HISTÒRIA DE LES OLIMPÍADES
Introduirem els xiquets i les xiquetes en la història de les Olimpíades: d'on venen els jocs olímpics, quins jocs s’hi feien i per què es juguen cada quatre anys. Per acabar, farem un taller en què els i les participants elaboraran un dels símbols més admirat pels esportistes, com és ara les medalles olímpiques.

I SI FORA UN ESPORT?
En aquesta activitat, entre tots i totes hauran d'inventar un esport. Donarem diferents tipus de targetes a cada grup: en unes hi haurà diferents materials; en d’altres, nombres; i en uns altres, diferents llocs per a realitzar l'esport. Amb la informació que contenen les diferents targetes, hauran d'inventar un esport i posar-li nom.