Fundació GeneralUniversitat de ValènciaLa Nau Menuda Logo del portal

Tallers

PRIMERA SETMANA: PLANETA VIU

 

Dedicarem el programa d’activitats d’aquesta setmana al recurs més utilitzat en els fils conductors d’edicions passades: la protecció del medi ambient, en diferents vessants.

Per començar, l’objectiu aquesta setmana serà recordar als xiquets i les xiquetes la importància de cuidar el medi ambient, començant pel que tenim més a prop: a  cosa, a l’escola, a la nostra ciutat, etc.

Aquesta setmana farem activitats com:

 

  • EL VIATGE DE KIRIMA

Mitjançant aquesta activitat introduirem el concepte de canvi climàtic, com l’afecta l’ésser humà i com podem solucionar el problema. Seguidament, llegirem el conte de Kirima, una foca que emprèn un viatge per descobrir perquè està canviant el seu hàbitat. Després farem un petit experiment per comprendre l’escalfament global.

  • ECOINVENTS

En aquesta ocasió observarem com funciona l’energia solar i l’energia de les ones. En primer lloc, veurem el curt La meua iaia Maria, en el qual una iaia i el seu nét “netegen” l’aigua bruta per donar-li altres usos. Després, intentarem dessalinitzar l’aigua salada de la mar. A més farem una turbina per poder produir energia a partir de la força de les ones.

 

SEGONA SETMANA: LES NAUS VIATGERES

 

Els viatges han tingut rellevància en edicions anteriors. Viatjar és aprendre, créixer aprenent els valors i conèixer altres formes de viure.

Aquesta setmana promourem la diversitat cultural mitjançant l’aproximació a diferents llengües, manifestacions artístiques i gastronòmiques que hi ha arreu del món.

Aquesta setmana gaudirem d’activitats com:

 

  • DE L’AIMARA AL BAMBARA: VEUS DEL MÓN.

Per començar, farem una petita introducció a la cultura xinesa, els seus costums, les seues festes. Després, farem un drac: el cap, la cua i un acordió. Mentrestant, els contarem la història del drac xinès. Iper acabar farem la dansa del drac.

  • JOCS ARREU DEL MÓN.

L’objectiu es conèixer els continents mitjançant els jocs a què juguen els xiquets. Emprarem materials molt bàsics, recursos naturals o reciclats per a fer diferents jocs i gaudir jugant amb el grup. Perquè jugar és un dret, del qual molts xiquets de l’edat dels nostres participants no poden gaudir per les seues situacions d’explotació.

 

TERCERA SETMANA: SOLIDARINAUS

 

En les darreres vint-i-quatre edicions també hem tingut una Nau més social, en la qual els valors com la solidaritat, la diversitat, la cooperació, la igualtat... han estat ben presents.

Reflexionarem sobre el fet que tothom forma part d’una mateixa societat i que la solidaritat pot ser un lloc de trobada entre persones diferents que volen viure juntes.

Aquesta setmana ens centrarem en activitats com:

 

  • SOM CAPAÇOS

Projectarem el conte El cassó de Llorenç per ensenyar als xiquets que hi ha persones diferents que tenen més dificultats en la seua vida diària, però que aquests obstacles es poden salvar.

Per últim, farem grups de vuit participants per fer un teatret amb mímica perquè reflexionen sobre com s’han sentit en fer l’activitat, si els ha costat fer-se entendre o si els ha costat entendre els seus companys i les seus companyes.

  • LA CASA DELS SOMNIS

Han de dibuixar una vivenda i tots els membres de la seua família fent alguna cosa. Aprofitarem aquests dibuixos per reflexionar sobre les tasques domèstiques, perquè l’aprenentatge gradual de les tasques de la llar fomenta l’autonomia dels xiquets, els fa responsables i sobretot ajuda a avançar en la igualtat de gènere.

 

QUARTA SETMANA: BRINDEM PER LES VINT-I-CINC NAUS

 

Després de vint-i-cinc anys, ara és un bon moment per a pensar què ens ha aportat la Nau dels Xiquets i les Xiquetes a la nostra vida. Aprofitarem l’activitat per a imaginar com seran les pròximes Naus, perquè els participants ens conten com s’imaginen el planeta del futur.

Què farem aquesta setmana?

 

  • LA CAPSA DEL TEMPS

Farem un exercici de pensament creatiu mitjançant un petit treball manual. Farem una petita capsa del temps amb una capsa de sabates en què guardarem un problema que ocorre al món i una possible solució

  • GRAFFITI NAU

En aquesta activitat compondrem un mapaNau damunt del logo de la Nau dels Xiquets i les Xiquetes i anirem omplint-lo amb tots els èxits que hem tingut en aquests cint-i-cinc anys. Posarem en el logomural frases escrites, dibuixades, en relleu... amb les quals cadascú aportarà el que ha après, el que ha millorat, amb la intenció que cada granet d’arena compte per aconseguir un món millor.