Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Carlos Sáez guanya el Premi Col·lecció Cañada Blanch 2020

  • Vicerectorat de Cultura i Esport
  • 12 de novembre de 2020
L'obra 'Arm' de Carlos Sáez.
L'obra 'Arm' de Carlos Sáez.

Carlos Sáez amb l’obra titulada ARM, proposat per la Galeria Espai Tactel, ha guanyat el Premi Col·lecció Cañada Blanch 2020. El president de la Fundació Cañada Blanch, Juan Viña, ha lliurat el guardó, dotat de 7.000 €, en l’acte de presentació de l’exposició virtual al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València.

L’obra premiada de Carlos Sáez és un braç mecànic i l’ha destacat el jurat per la seua audàcia i l’expressió plàstica en la zona fronterera de l’exploració estètica i el transhumanisme. L’obra és un tribut a l’aparell tecnològic abandonat tractat com a relíquia. Segons Ricard Silvestre, comissari de l’exposició, l’obra seleccionada enguany “manté una continuïtat en la línia de les anteriors adquisicions de la Fundació Cañada Blanch, que intenta eixir de la perspectiva plàstica i pictòrica.”

Un any més, la responsabilitat de la deliberació ha recaigut en un jurat compost per destacats experts en la matèria i membres de les institucions organitzadores, integrat per José María Lasalle, ex secretari d’estat de cultura; Alba Braza, comissària d’exposicions; Luisa Espino, crítica d’art; Juan Viña, president de la Fundació Cañada Blanch; Paula Sánchez, directora de la Fundació Cañada Blanch; Manel Costa, membre del Patronat de la Fundació Cañada Blanch, i Norberto Piqueras, responsable d’exposicions del Centre Cultural la Nau, de la Universitat de València.

El conjunt de peces d’aquesta convocatòria s’ha donat a conéixer en l’acte de presentació de l’exposició, que enguany, amb motiu de la pandèmia, tindrà un format íntegrament virtual. L’exposició es pot visitar en aquest enllaç.

Les dèsset galeries valencianes que participen enguany amb obres pictòriques, escultòriques, fotogràfiques i audiovisuals són: Galería Thema, La Mercería, Espai Nivi Collblanch, Aural Galería, Galería Vangar, Espai Tàctel, Alba Cabrera Art Contemporani, Shiras Galería, Luis Adelantado, The Blink Project, SET Espai d’Art, Galería Punto, Cànem Galería, Rosa Santos, Galería Cuatro, Isabel Bilbao Galería de Arte i Galería Benlliure.

Entre aquestes dèsset galeries, l’obra  ARM, de Carlos Sáez, ha estat l’elegida per rebre el Premi Col·lecció Cañada Blanch 2020 i passarà a formar part de la col·lecció de la Fundació. Aquest premi, un dels principals reconeixements en el camp de l’art contemporani valencià, vol promocionar els artistes, les galeries de la Comunitat Valenciana, l’art contemporani i el pensament crític.

Amb el títol L’altra condició, l’exposició que resulta del Premi Col·lecció Cañada Blanch 2020 vol reflexionar sobre la noció d’espai. Comissariada per segon any consecutiu pel professor de la Universitat de València Ricard Silvestre, l’exposició és una continuïtat de l’edició anterior. Mentre que en 2019 s’aprofundia en la temporalitat i la intemporalitat de l’art, amb artistes que reflexionaven sobre la naturalesa del temps, en l’edició actual és l’espai el tema de reflexió. Tots dos, espai i temps, són elements fonamentals en la creació artística.

Les dèsset obres reunides en aquesta setena edició, que tracta sobre la noció d’espai, proven l’aspiració d’aconseguir a través de l’art un lloc personal de reflexió, comprensió i gaudi. Tot un ventall de possibilitats que s’obren en aquesta altra condició del títol de la mostra, una condició fora d’un espai inert que configura una realitat i que també ens configura com a éssers humans.

L’altra condició suposa superar els límits dels espais que acaben per condicionar el treball creatiu dels artistes i el posterior gaudi de les seues obres, ja que, en paraules del comissari Ricard Silvestre; “Ni l’obra d’art es maneja en un sol espai ni s’exhibeix en un únic lloc.” Prova d’això és aquesta exposició virtual, en què la tecnologia ha posat de manifest l’heterogeneïtat de les possibilitats que hi ha al nostre abast.

Superant les dificultats actuals de la pandèmia, el Premi Col·lecció Cañada Blanch 2020 es presenta en un format íntegrament digital. Amb la iniciativa #CulturaSegura i #CulturaSeguraUV, La Fundació Cañada Blanch, la Universitat de València, l’Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana (LAVAC) i la Universitat Politècnica de València  apleguen esforços i reforcen el seu compromís amb el teixit cultural de la regió presentant una exposició virtual oberta als ciutadans.