Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

El cinema arriba al campus de Blasco Ibáñez a través de Cultura als Campus

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 27 de gener de 2023
Image de la noticia
Escena de la pel·lícula 'Eyes wide shut'

L'Aula de Cinema de la Universitat de València oferirà el cicle de cinema `Mirar a l'interior: Arthur Schnitzler al cinema´ durant el pròxim mes de febrer al campus de Blasco Ibáñez, en el qual es projectaran tres pel·lícules basades en obres del dramaturg austríac Arthur Schnitzler.

Es tracta de la primera vegada en què un cicle de cinema arriba a aquest campus de la Universitat de València a través del programa Cultura als Campus, la qual pretén fer arribar tota la programació cultural de la Universitat als diversos centres i facultats dels campus universitaris (Blasco Ibáñez, Burjassot-Paterna, Ontinyent i Tarongers).

El cicle està basat en les obres d'Arthur Schnitzler, metge, escriptor i dramaturg austríac conegut pel tractament del sexe i la mort i molt influït per la psicoanàlisi de la seua època. Diverses de les seues obres van ser adaptades a la pantalla gran, tant en les primeres dècades del segle XX com en les últimes.

El cicle de l'Aula de Cinema arranca el dijous 2 de febrer amb la pel·lícula ‘Fräulein Else’. Un llargmetratge de 1929 del director hongarés Paul Czinner en el qual es relata amb precisió l'estil de vida de la jet set de la República de Weimar. Luis Pérez Ochando serà qui presente i modere el col·loqui d'aquesta primera projecció, que tindrà lloc en el Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació a les 18.00 hores.

Ana Giménez serà l'encarregada el dijous 9 de febrer de presentar el col·loqui al voltant de ‘La Ronde’, una obra del cineasta alemany Max Ophüls en la qual hi ha una sèrie d'històries creuades que parlen d'amor, seducció i sentiments. Aquesta pel·lícula es visualitzarà en el Galó de Graus de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació a les 18.00 hores.

Finalment, el dijous 16 de febrer Esteve Riambau presentarà ‘Eyes Wide Shut’, una pel·lícula de Stanley Kubrick protagonitzada per Tom Cruise i Nicole Kidman en la qual es relata una història de gelosia i obsessió sexual. La projecció d'aquesta obra serà en el Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació a les 18.00 hores.

Arthur Schnitzler

Nascut a Viena en 1862, Arthur Schnitzler va ser un narrador i dramaturg que va mostrar molt d'interés per la psicologia, la mort, l'erotisme i la crisi social. Es va donar a conéixer amb obres teatrals de comèdia en les quals va mostrar el clima de la Viena de la seua època. Va ser, a més, un dels primers autors en llengua alemanya a utilitzar la tècnica del monòleg interior.

Aquesta destresa es pot observar en obres com ‘El tinent Gustl’ o ‘La senyoreta Else’. Gràcies a l'ús d'aquesta tècnica es va guanyar l'admiració de Sigmund Freud. Cal destacar que les obres de Schnitzler van ser prohibides durant l'època nazi a Àustria i Alemanya, i en la coneguda “crema de llibres” els seus llibres van ser llançats a les flames al costat de les d'altres autors com Kafka o Einstein.

La seua carrera de dramaturg va començar quan va formar un cercle literari en 1890 amb amics, com ara Hugo von Hofmannsthal o Felix Salten. No obstant això, no es va dedicar únicament al teatre, sinó que també va escriure novel·la, per exemple, 'Morir' o 'Teresa: crònica de la vida d'una dona'.

Schnitzler, en les seues obres, reflectia les febleses de la societat austríaca i posava l'instint sexual per damunt de les convencions socials. Això li va provocar grans problemes i obres com “La ronda” van ser diverses vegades censurades.

L'autor va collir grans èxits i les seues peces teatrals van ser estrenades en els grans teatres d'Àustria i Alemanya. A més, va rebre premis en l'àmbit internacional. Moltes de les seues obres també han sigut adaptades al cinema i a la televisió. Schnitzler, finalment, va morir en 1931 a causa d'un vessament cerebral a 69 anys.