Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Fòrums d'Ocupació de la Universitat de València

  • Fundació General UV
  • 7 de febrer de 2024
Imatge d'un Fòrum Ocupació UV

L’any 2019 UVocupació posava en marxa un nou model de fira d’ocupació més específic, des d’una organització especialitzada per sectors professionals, i en un format d’esdeveniments multitudinaris -amb estands, activitats i tallers presencials-. Naixia així el Fòrum d’Ocupació de la Universitat de València.

Amb la finalitat de promoure l’ocupació de qualitat i oferir una ocasió única de posar en contacte directe amb les empreses a estudiantat i persones titulades de la Universitat de València que busquen una oportunitat professional, el Fòrum es configura com a un esdeveniment de caràcter presencial on, a través de xarrades, tallers i taules redones, empreses i entitats donen a conéixer les seues organitzacions i informen dels perfils demandats pel mercat laboral.

Precisament és en el model col·laboratiu on resideix la clau de l’èxit d’aquest format, a partir de l’organització conjunta dels fòrums amb els diferents centres universitaris. Igualment, la presència i suport del teixit empresarial i institucional resulta fonamental, creant sinergies efectives amb l’estudiantat i bastint ponts entre el món professional i acadèmic, oferint una oportunitat única d’establir contactes amb els responsables de recursos humans de les entitats participants.

Des de la seua posada en marxa, els fòrums han anat creixent tant en el nombre de trobades, com en les xifres d’assistència i participació d’estudiantat i entitats. En 2023 els Fòrums d’Ocupació han estat 11, que han acollit 17 centres de la Universitat de València, congregant una extensa comunitat universitària, amb prop de 3.000 estudiants assistents i 390 empreses participants. Com a objectiu per a 2024 el servei d’ocupació espera continuar incorporant nous centres i ampliar la seua presència a tots els campus, sumant aquest esdeveniment al Campus d’Ontinyent.

 

EXPERIÈNCIES D'ESTUDIANTS ALS FÒRUMS D'OCUPACIÓ

 

“Ambdues tenim intenció d’opositar, però volem complementar la nostra formació amb les nostres necessitats i perfil personal. En aquest sentit, el Fòrum ha sigut de gran ajuda. A més, ens ha proporcionat informació del nostre sector que no coneixíem, com ara les borses de difícil cobertura o les borses públiques d’ocupació”.

Alba Coronado, 4rt grau Educació Infantil Universitat de València.

 

“Potser estaria bé enfocar una part dels fòrums a l’alumnat que està començant de primer any de grau; personalment ho he trobat a faltar quan estava cursant primer i segon. De fet, una de les xarrades a què hem assistit ha anat a càrrec d’una professional de la Unitat de Suport a la Recerca de la Universitat de València que des de primer havia començat a desenvolupar la seua carrera professional amb UVocupació. Aquest exemple ens ha donat una visió molt propera de la importància d’utilitzar els serveis que ofereix UVocupació des de l’inici de la nostra trajectòria universitària”. 

Teresa Blasco, 4rt grau Educació Infantil Universitat de València.
 

 

“És interessant en qualsevol cas assistir als fòrums. No només t’acostes a les empreses i l’entorn professional, també t’orienten sobre altres formacions i cursos, convalidacions i altre tipus d’eines que aporten un valor afegit a la teua formació que milloren les teues competències i habilitats per a l’ocupació”.

Carles López, 3er grau Nutrició i Dietètica Himana Universitat de València.
 

 

L’any passat va ser la primera vegada que assistia al fòrum i vaig tindre un primer contacte amb les entitats del meu sector visitant els estands de les empreses. De fet, em vaig registrar en la borsa d’ocupació i recursos humans d’una d’elles i ara ja l’estic fent servir per a estar connectada a totes les oportunitats laborals del meu possible interès”.

Francisco Almiñana, 3er grau Ciència i Tecnologia dels Aliments Universitat de València.

 

EXPERIÈNCIES D'EMPRESES ALS FÒRUMS D'OCUPACIÓ

 

"Estem presents als fòrums des dels seus inicis, amb els nostres estands i les xarrades d'orientació i formació que donem el personal tècnic. Personalment, considere que és un punt de trobada fonamental entre l'entorn universitari i el món empresarial. La presència als campus de les empreses dona a l'estudiantat una visió més ampla i propera de la realitat laboral, perquè normalment estan immersos en la part teòrica i no saben com és l'entorn professional.

Sumat a la realització de pràctiques formatives, completa prou la perspectiva del seu futur professional pròxim i els aporta molta informació. Igualment, el treball d'orientació que realitzem ací és molt necessari, ja que en moltes ocasions els joves desconeixen com s'han de demanar unes pràctiques, o com inscriure's com a demandant d'ocupació... Tampoc utilitzen els serveis públics d'orientació i assessorament laboral com el nostre.

L'estudiantat universitari, amb un perfil d'ocupabilitat prou alt, desaprofita en massa ocasions aquest tipus d'eines i serveis. Per això fem servir aquest tipus de trobades per a acostar-los tota aquesta informació i fer-los conscients que tenen al seu abast beques i programes que augmentaran les seues oportunitats laborals. Per exemple, el Fons de Garantia Juvenil és una ferramenta molt útil de captació de talent entre menors de trenta anys, al qual acudeixen les empreses per a buscar els perfils professionals que necessiten, i molts d'ells no saben que han d'estar inscrits al programa per tal de no deixar passar aquest tipus d'oportunitats".

Luisa Pérez, tècnica orientadora de Labora-GVA.

 

“Acostem a l’estudiantat a la possibilitat de descobrir altres realitats, viure noves experiències i practicar un idioma al mateix temps que treballa i viu a l’estranger. Si no tinguérem aquest tipus de plataformes, possiblement molts dels nostres programes passarien inadvertits per a dells. Per això, l’oportunitat d’aquest tipus de fires és meravellosa. Ens posa en contacte directe amb el tipus de perfils que busquem a l’entitat, enfoca molt la recerca. D’altra banda, com a experiència per a l’estudiantat, és un gran pont cap a les empreses”.

Conrado Cruz, Iwex Global.