Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Inclussió sociolaboral de persones amb discapacitat

  • Fundació General UV
  • 25 de gener de 2024
estudiant amb discapacitat treballant a l'ordinador

La Universitat de València és la universitat espanyola de caràcter presencial amb major nombre d’estudiants amb discapacitat matriculat. Amb aquesta realitat com a marc de fons, i amb l’objectiu de vetlar pel principi d´igualtat d'oportunitats i la no discriminació, UVocupació treballa per a incrementar la incorporació en el món laboral de l’estudiantat UV i persones egressades amb discapacitat, trencant barreres i fomentant l’ocupació i la inserció sociolaboral de qualitat.

Les persones usuàries reben un acompanyament professional personalitzat des del principi. L’àrea d’orientació s’encarrega de proporcionar sessions d’assessorament, realitzar entrevistes diagnòstiques, facilitar la formació i intermediació laboral, així com altres activitats que treballen de manera transversal les seues competències per a l'ocupabilitat.

Amb aquest fi, UVocupació desenvolupa projectes específics per a la millora de la inserció de persones amb discapacitat, com ara Capacitas, Col·laboraAcció o Talent i Capacitat a la Universitat, que compten amb el suport i el finançament d’entitats com Labora, La Caixa o Banco Santander. Gràcies a iniciatives com aquesta s’ha assolit el 30% d’inserció de persones amb discapacitat.

“Treballe en l'àrea de serveis jurídics del CERMI Comunitat Valenciana i estic molt contenta i orgullosa de poder dedicar-me a treballar “per a” i “per” el meu col·lectiu, persones amb discapacitat. Sempre he comptat amb el suport d’UVdiscapacitat i UVocupació i considere que la formació professional és molt important per a aconseguir un treball, i invertir en la nostra formació és la millor manera d'invertir en el nostre futur.

En aquest sentit, UVocupació em va ser de gran ajuda; em va proporcionar ofertes adaptades a la meua discapacitat, beneficiant-me a més de programes per a adquirir competències en la cerca d'ocupació, que va continuar actiu fins i tot en pandèmia.

La tasca que desenvolupa em sembla fonamental, perquè si per a tot el món és complicat el procés de finalització d'estudis universitaris i immersió en el mercat laboral, per a les persones amb discapacitat, col·lectiu vulnerable, és encara molt més complex, i per tant molt més necessari el suport que presta aquest servei. El meu agraïment és sincer i espere que continuen realitzant la seua labor en favor de moltes altres persones discapacitades”.

Laura García. Graduada en Dret per la Universitat de València.

El programa en què vaig participar m'ha facilitat eines d’autoconeixement personal. Això ha facilitat que em forme una visió més clara de la meua trajectòria i sobre on focalitzar els meus recursos personals. Quasi en paral·lel, he anat adquirint eines que enfortixen les estratègies necessàries per a la cerca d'ocupació. Gràcies a tot això, sent menys ansietat davant situacions com a entrevistes, la redacció del currículum etc. Estic molt agraïda d'haver pogut participar en el programa. 

Ana Martí. Graduada per la Universitat de València.

Igualment, com a part de la tasca inclusiva del servei en l’entorn professional, UVocupació ofereix el seu suport i col·laboració a les empreses i entitats interessades, amb accions d'informació, sensibilització o publicacions com la Guia d'Acolliment en l'Empresa per a la contractació de talent universitari amb discapacitat, la primera guia d’acolliment especialitzada en la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat, facilitant la socialització del professional des de la seua incorporació a l’organització. Entre les més de 300 empreses que col·laboren amb UVocupació s’hi troben entitats com ara Cocemfe, Illunion Hoteles o Grupo Eulen.

“Hem col·laborat de forma activa amb el servei des del nostre departament de selecció de personal i unitat de suport. Gràcies a aquest treball conjunt hem incorporat a la nostra plantilla a una de les persones candidates a les nostres ofertes.

A més, la guia d’incorporació de persones amb discapacitat que hem conegut a través d’aquest programa de col·laboració amb UVocupació ha sigut de gran utilitat per a ajudar-nos en el procés d’incorporació en la nostra empresa de persones amb discapacitat”.

Illunion Hoteles.

Des de l'àrea de selecció del Grupo Eulen, ens interessàrem pel servei d'orientació professional i laboral especialitzat en discapacitat de la Universitat de València per diverses raons. La primera d'elles, perquè era un servei de qualitat, un servei on ens oferien perfils qualificats. En segon lloc, i potser el més interessant per a nosaltres, perque compleix amb el compromís social que té Grupo Eulen respecte a la inserció de les persones amb discapacitat en el món laboral. Per a nosaltres ha sigut tot un encert poder col·laborar amb UVocupació”. 

Grupo Eulen.

Un servei, en definitiva, imprescindible i que acosta a la societat a la realitat de la discapacitat, visibilitzant-la i proposant solucions. Tasques totes elles que han fet al servei mereixedor en la segona edició dels Premis Cermi Comunitat Valenciana en reconeixement a l’acció social, per la trajectòria i treball desenvolupat en la promoció i inclusió social de les persones amb discapacitat.