Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Universitat dedica el Desembre Europeu 2024 a Bolonya, ciutat agermanada amb València per la UNESCO des del 1980

  • Fundació General UV
  • 29 de novembre de 2024
El complex universitari de San Giovanni in Monte a Bolonya (esquerra) i el claustre de l'edifici històric de la Universitat de València.
El complex universitari de San Giovanni in Monte a Bolonya (esquerra) i el claustre de l'edifici històric de la Universitat de València.

La Universitat de València, a través del Centre de Documentació Europea UV, organitza un nou cicle del Desembre Europeu que enguany retrà homenatge a l’agermanament entre les ciutats de València i Bolonya. Per a açò, presenta un nodrit programa d’activitats acadèmiques i culturals que arrancà el 3 de desembre i que continua el dia 10 amb Radio Malva i el seu programa ‘Hard Cuore’ dedicat a la ciutat de Bolonya; i el dia 11, què està prevista una trobada entre les persones responsables de les oficines de la Xarxa de la Unió Europea a la Comunitat Valenciana al matí i a la vesprada hi haurà una conversa sobre literatura italiana actual.

Amb el lema ‘Ciao Bologna’, el Desembre Europeu 2024 està dedicat al 45 aniversari de l’agermanament entre dues ciutats universitàries per excel·lència, València i Bolonya, les quals van signar un pacte d’amistat el 1976 que es va ratificar quatre anys més tard amb la finalitat d’establir relacions permanents de cooperació i d’intercanviar experiències culturals, socials i econòmiques en favor de l’enriquiment mutu.

Així, la programació del Desembre Europeu 2024 prossegueix el dimarts, 10 de desembre, amb Radio Malva 104.9FM, què dedicarà el seu programa ‘Hard Cuore’ a la ciutat de Bolonya (19 hores); mentre que el dia 11 està prevista una trobada entre les persones responsables de les oficines de la Xarxa de la Unió Europea a la Comunitat Valenciana (Saló de Graus de la Facultat d’Economia UV, 11 hores). El mateix dia a la vesprada (19 hores) hi haurà una conversa sobre literatura italiana actual entre l’escriptora Veronica Raimo, el llibreter Santiago Lemoine i la periodista Noemi Neri a la llibreria La Batisfera.

El programa continuarà el dia 12 amb la presentació del llibre ‘Amar Europa: dietario de vivencias europeas’ del catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València Josep M. Jordán Galduf, a càrrec de l’autor que estarà acompanyat per la filòsofa Adela Cortina i l’economista Francisco Pérez (IVIE). Serà a l’Aula Manuel Sánchez Ayuso de la Facultat d’Economia UV, a les 12 hores.

Dissabte dia 14 se celebrarà una taula redona sobre la Fira del Llibre Infantil i Il·lustrat de Bolonya amb la participació dels dibuixants Ajubel, Oliveiro Dumas i Marta Pina al quiosc Media Vaca (19 hores); i dijous 19 hi haurà una segona taula, aquesta vegada amb el títol ‘Ciao Itàlia: Itàlia a València, València a Itàlia’ i a càrrec del geògraf Josep Vicent Boira, el gestor de projectes Ivano Magazzu i l’arquitecta Valentina Cristini, al Centre Cultural l’Escorxador del Cabanyal (19 hores).

Clourà el cicle el tradicional Concert de Nadal de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València a la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna, divendres 20, a les 13 hores. Amb direcció d’Hilari Garcia Gázquez, l’agrupació universitària interpretarà un entranyable programa nadalenc amb obres de Txaikovski i Wladteufel, entre altres compositors.

El Desembre Europeu 2024 es va inaugurar el dimarts, dia 3, amb la conferència magistral del catedràtic José Luis García Delgado, Premi Nacional d'Investigació en Dret i Ciències Econòmiques i Socials. García Delgado va obrir la programació d'enguany analitzant el futur compromés de l’Europa actual en un acte inaugural que va tindre lloc al Saló de Graus de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, a les 12 hores. García Delgado és exrector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, doctor honoris causa per diferents universitats i, a més de Premi Nacional, ha estat distingit amb el Premi d’Economia Rei Joan Carles, és acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, i autor de nombroses obres sobre economia europea i espanyola.

Dimecres, 4 de desembre, el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València va representar la seua darrera producció, ‘Qui sóc jo quan ningún em mira’, al Teatre El Musical, en el marc de la Gira Autonòmica del Desembre Europeu que també va anar a Alacant (dia 3, Teatre Arniches) i Castelló (dia 5, Teatre Principal). Es tracta del seu quinzé espectacle amb el qual reflexiona sobre la identitat personal i col·lectiva, i que pujarà a les taules per última vegada.

Completen aquest Desembre Europeu l’exposició ‘10 anys de cartells’, que s’exhibirà del 3 de desembre al 22 de gener a La Batisfera del Cabanyal, i el webinar ‘Data Browser’ sobre visualització de dades d’Eurostat que va impartir el passat 19 de novembre Ana Maqueda, de l’Oficina d’Estadística de la Unió Europea.

El Desembre Europeu és una proposta que va nàixer de la col·laboració de diferents estructures de la Universitat de València coordinades pel Centre de Documentació Europea UV, amb la voluntat de visibilitzar i acostar la realitat d’Europa a la comunitat universitària i la societat valenciana mitjançant un acurat programa d’activitats acadèmiques i culturals que inclou conferències, debats, taules redones, cursos especialitzats, teatre, música, cinema, ràdio i literatura.

Hi participen el Vicerectorat de Cultura i Societat, el Vicerectorat d’Internacionalització i Multilingüisme, la Facultat d’Economia de la Universitat de València, la Fundació General UV i hi col·laboren organismes públics externs com són la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes (GVA), l’Ajuntament de València i l’Oficina Europe Direct de València.

Llista d'enllaços: