Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La UV organitza un congrés internacional sobre la relació entre la classe social i l’alimentació ja a l’Europa baixmedieval

  • 16 d’abril de 2025
Vista de l'exposició a La Nau.
Vista de l'exposició a La Nau.

La Universitat de València organitza els dies 29 i 30 d’abril el congrés internacional ‘Menjar segons l’estatus. Alimentació i societat a l’Europa baixmedieval’. Aquest forma part de l’ampli programa d’activitats que la UV ha organitzat amb motiu de l’exposició ‘Gastronomia Medieval. El llibre de Sent Soví i la cuina dels segles XIV i XV’, que mostra per primera vegada al públic el Sent Soví (1324), el primer receptari conegut de la Península Ibèrica i que conserva la Biblioteca Històrica de la UV.

La majoria de les ponències tindran lloc a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història i també es celebraran a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament. El congrés és organitzat per Antoni Furió i Juan Vicente García Marsilla, catedràtics d’Història Medieval de la Universitat de València. L’obertura del congrés, el dimarts, 29 d’abril, serà a les 9 hores, a la Sala Palmireno i estarà a càrrec d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València i de Manuel Lomas, degà de la Facultat de Geografia i Història.

Durant dos dies, diversos especialistes europeus reflexionaran sobre la relació entre la condició social i l’alimentació a l’Europa baixmedieval. Les pràctiques i hàbits alimentaris ja eren llavors signes de distinció i marcadors de la desigualtat. Entre els ponents destaquen Massimo Montanari, de la Università di Bologna; Bruno Laurioux, de la Université François Rabelais de Tours, o Antoni Riera i Melis, de la Universitat de Barcelona, entre altres. A més, el dia 29 d’abril, les sessions de la vesprada es celebraran en La Nau i, a les 17 hores, es presentarà el catàleg de l’exposició ‘Gastromonia Medieval. El Llibre de Sent Soví i la cuina dels segles XIV I XV’.

Llista d'enllaços: