Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Un programa de la Universitat de València duplica el percentatge d’insercions de persones amb discapacitat en un any

  • Fundació General UV
  • 29 de novembre de 2022
Una dona en cadira de rodes treballa davant d'un ordinador.
Una dona en cadira de rodes treballa davant d'un ordinador.

En el marc de la Setmana de la Discapacitat, el servei d’ocupació i orientació laboral de la Universitat de València, UVocupació, publica els resultats de la darrera edició del programa Col·laborAcció per a la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat, el qual ha duplicat les insercions en un any.

Col·laborAcció és un projecte experimental que proposa un pla pioner d’acolliment en l’empresa que afavorisca la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat i que en 2022 ha celebrat la segona edició aconseguint que 12 de les 31 persones participants hagen trobat treball, és a dir, un 38,7% front al 20% de la primera edició.

Aquesta és una dada que diu molt de l’eficàcia dels diferents itineraris realitzats durant el programa que, amb una duració de sis mesos, s’havia proposat com a objectiu la inserció de dues persones.

Les insercions corresponen a 4 dones (33,3%) i 8 homes (66,6%), la qual cosa indica la dificultat d’accedir a l’ocupació de les dones amb discapacitat per sofrir una doble discriminació: ser dona i tindre una discapacitat; i els sectors d’activitat han estat serveis socials, tecnologies de la comunicació i la informació, banca, sanitat, comunicació i màrqueting, educació, i serveis.

D’altra banda, aquesta segona edició del programa -que ha tornat a finançar Labora- ha inclòs com a novetat una proposta de mentoring, en la qual han participat 9 mentors/es (professionals amb discapacitat en actiu) i 13 mentees (o mentoritzats), produint-se 18 sessions de mentorització entre ells.

Acompanyament i socialització
El programa s’ha articulat mitjançant l’acompanyament a l’organització i a la persona amb discapacitat per a assegurar l’èxit de la plena inclusió en el procés d’incorporació al seu lloc de treball.

Per a arribar a aquest punt, s’han realitzat 566 assessoraments, a més de 31 itineraris individualitzats d’inserció sociolaboral i entrevistes personalitzades. Les persones participants han rebut orientació professional, i un acompanyament i seguiment abans, durant i després de la contractació.

Tot allò ha tingut lloc en el context d’un mercat laboral amb 636 ofertes d’ocupació qualificades, de les quals 93 s’adreçaven específicament a persones amb un certificat de discapacitat igual o superior al 33%.