Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

UVocupació: dues dècades al servei de la inserció laboral de l’estudiantat de la Universitat de València

  • Fundació General UV
  • 19 de gener de 2024
sessió d'orientació a un fòrum d'ocupació

UVocupació és un servei de la Universitat de València que naixia en octubre de 2003 amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral del seu estudiantat i millorar les seues possibilitats professionals, fent de pont entre la formació i l’ocupació.

El servei, actualment integrat en el Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, donava així resposta al compromís de la Universitat de València amb les persones titulades o que cursen estudis a la institució acadèmica, per tal d’acompanyar-los i proveir-los d’una orientació integral en l'àmbit vocacional, professional i acadèmic. Millora contínua, implicació i compromís, treball en equip o benestar col·lectiu són alguns dels valors amb els quals s’identifica des de la seua creació el servei.

En aquests vint anys UVocupació no ha deixat de créixer, dins d’un procés de reinvenció continu i d’adaptació a les noves realitats, necessitats i innovacions tecnològiques. Gràcies a aquesta renovació constant, en aquestes dues dècades ha assolit xifres de rècord en les seues diverses àrees d’actuació: Orientació i Assessorament, Ocupació i Emprenedoria, Formació i Estudis i Anàlisi.

La borsa d’OfertesUV tancava 2023 amb més de 40.500 persones usuàries i prop de 4.000 empreses actives, llançant 1152 ofertes i oferint 1847 llocs de treball.  Els Fòrums d’Ocupació han estat 11, realitzats en 17 centres i amb prop de 3.000 estudiants assistents i 390 empreses participants.

Quant a la formació, els diferents cursos oferits per a l’ocupabilitat permeten l’estudiantat UV millorar i adquirir competències necessàries per a la seua inserció laboral. 821 estudiants han participat en els 21 cursos proposats en 2023, a més del curs associat al pràcticum, que va comptar amb 3.223 persones de 33 titulacions diferents.

Respecte als programes d’ocupabilitat, han sigut quatre els programes implementats en 2023: Shadowing, de mentorització; Promou-te, en col·laboració amb l’Ajuntament de València; Talent, que planteja reptes per a identificar i desenvolupar la creativitat de l’estudiantat, que enguany ha comptat amb la col·laboració de Caixa Popular; Ruta 5.0, programa en cinc fases d’accions formatives.

Pel que fa a l’orientació, el servei ha prestat 988 sessions d’orientació individual i 32 col·lectives en els diferents centres, amb 1.623 assistents. Aquestes sessions proporcionen eines i tècniques de cerca d’ocupació, situació del mercat laboral, planificació i desenvolupament de la carrera professional. En la modalitat no presencial, s’han realitzat fins a 365 consultes telefòniques i 945 per correu electrònic.

Així mateix, dins del seu compromís de servei a tota la comunitat universitària, i de manera inclusiva, UVocupació destina part dels seus esforços diaris a l’assessorament de persones amb discapacitat, facilitant la seua incorporació al món laboral. Així doncs, el passat any el servei atenia 65 persones i realitzava 451 accions d’orientació, a més de contactar amb 307 entitats.