Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Invitació a la presentació
Presentació del llibre “Joan Fuster i les Ciències Socials al País Valencià”
Presencial

Dimarts 18 de juny, a les 19 hores es presenta a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau, el llibre “Joan Fuster i les Ciències Socials al País Valencià”.

 

Dimarts 18 de juny, a les 19 hores es presenta a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau, el llibre “Joan Fuster i les Ciències Socials al País Valencià”. A l’acte hi participaran Margarida Castellano, professora de la Facultat de Magisteri de la UV; Rafael Castelló, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV; Albert Moncusí, exdegà de la Facultat de Ciències Socials, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV; Isabel Robles, professora, assagista, traductora i poetessa; i Joan Torres-Palomares, coeditor del llibre, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.

Joan Fuster és l’intel·lectual valencià més fecund, lúcid, rellevant i influent del segle XX, amb una marcada incidència en el conjunt de la cultura catalana. El seu interès perquè la generació de joves universitaris dels anys seixanta i setanta s’ocuparen d’estudiar la pròpia realitat des d’una òptica nova, allunyada dels tòpics de la burgesia valenciana i el franquisme retrògrad, va tenir una resposta entusiasta i rigorosa que va conduir a l’emergència de recerques, tesis, llibres, articles i revistes que suposaren una forta embranzida de les ciències socials al País Valencià. Disciplines com la sociologia, l’antropologia, l’economia i la història experimentaren un desenvolupament notable en la que podríem considerar pròpiament com la primera generació valenciana de científics socials. La seua obra va generar importants debats entre els joves acadèmics, alhora que era atacada i perseguida pel tardofranquisme i els seus corifeus sense cap argument ni debat més enllà de la burda i simple desqualificació personal. També va tenir una notable influència en els nous actors polítics a la fi del franquisme. En qualsevol cas, Fuster i la reflexió que va concitar sobre el País Valencià fou germinal i impossible de bandejar de qualsevol anàlisi. Pot ser debatuda, però no ignorada. Les seues aportacions a l’anàlisi social, cultural, política i econòmica obriren un camí de propostes del qual s’han beneficiat nombroses recerques. En el centenari del seu naixement, la Facultat de Ciències Socials va considerar fonamental difondre les aportacions de Joan Fuster a les ciències socials: donar-les a conèixer a l’estudiantat i obrir el debat necessari sobre la vigència d’aquelles idees. Al llibre s’inclouen textos de Toni Mollà, Vicent Pitarch, Isabel Robles i Gustau Muñoz, juntament amb les aportacions al debat d’un bon nombre de professors de la Facultat i la col·laboració de destacats actors de la cultura contemporània del País València. Un llibre necessari per a continuar reflexionant i debatent sobre la nostra realitat social, cultural, econòmica i política.

 

Data 18 de juny de 2024 de 19:00 a 20:00. Dimarts.

 
 
Lloc de realització

Aula Magna del Centre Cultural La Nau

C/ de la Universitat, 2

València (46003)

 
Organitza

Centre Cultural La Nau i Publicacions de la Universitat de València.

 

Contacta comercial@uv.es