General Foundation GeneralUniversity of ValenciaCultural Volunteering Logo del portal

El col·lectiu Alumni UV visita l’edifici històric de La Nau

  • May 28th, 2019
Centre Cultural La Nau

El col·lectiu Alumni UV ha organitzat una visita guiada gratuïta a l’edifici històric de La Nau aquest dimarts, 28 de maig, de 17 a 19 hores. Els participants recorreran l’antiga Universitat, hui Centre Cultural La Nau, per a conéixer la seua història i els seus espais: el Claustre, el Paranimf, l’Aula Magna, la Capella de la Sapiència, les sales expositives i la Biblioteca Històrica, que actualment compta amb l´exposició ´Ferits pels llibres´.

Aquest edifici històric, declarat Bé d’Interés Cultural en 1981, és el més antic i emblemàtic de la Universitat de València. Ha sigut seu principal des de la seua fundació a finals del segle XV fins a meitat del segle XX.

En 1488, el Consell General de la ciutat va acordar l’agrupació de tots els estudis superiors de la ciutat en un Estudi General i va impulsar elevar-los a rang universitari. Va adquirir per a això una sèrie de cases i solars que s’alçaven en els voltants del carrer La Nau i va encarregar a Pere Compte la seua remodelació. En 1499, Els Jurats o representants de la ciutat van redactar els primers estatuts de la nova institució que va obrir les seues portes en 1500. La butlla papal (Alexandre VI) i el privilegi reial (Ferran II el Catòlic), que donaven rang d’universitat als estudis, van arribar en 1501 i 1502. 

En l’actualitat, La Nau, a més de constituir la seu institucional del Rectorat i del Vicerectorat de Cultura i Esport, acull, com a Centre Cultural, una part important de les activitats culturals de la Universitat de València (exposicions, teatre i música) i és un espai de trobada i debat (conferències i congressos). Dins de la programació pròpia, els festivals de música i cinema, com ara ´Serenates´ i ´La Cabina´, són ja un referent a la ciutat de València.

La Nau és també la seu de la Biblioteca Històrica i acull les dependències de diversos serveis universitaris, entre ells els vinculats a l’àrea de cultura i patrimoni, i la Unitat d’Igualtat.