Aigua

1. Aigua
 
L’aigua està present en la pràctica totalitat dels aliments, encara que en proporcions molt variables. El percentatge d’aigua en preparats alimentaris és important perquè en condiciona les propietats des del punt de vista culinari (sabor, aspecte, etc.) per raons de tipus econòmic (el preu de la matèria primera depèn de la quantitat d’aigua) i fins i tot, en alguns casos el contingut en aigua pot afectar a l'estat de conservació dels aliments.
La determinació d'aigua es pot dur a terme mitjançant diferents mètodes com el mètode de Karl-Fisher, la destil·lació azeotròpica, l’assecament o per refractometria. La selecció del mètode depèn del nivell d’exigència en l’exactitud i precisió, i també del tipus de mostra, de la quantitat d’aigua i de la finalitat de l’anàlisi.

Icono de iDevice MÈTODE KARL-FISCHER
El mètode de Karl-Fischer es basa en una volumetria , concretament en la reacció entre el i el diòxid de , que consumeix una quantitat d’ .
  

Icono de IDevice de pregunta Selecciona la resposta correcta:
La determinació d'aigua pel mètode de Karl-Fischer:
  
Requereix la presència d'un excés de metanol
Sempre es realitza per retrocés
Aquest mètode no té cap interferència.

Icono de iDevice DESTIL·LACIÓ AZEOTRÒPICA
S’aplica preferentment a aliments no o , com ara vegetals. El mètode consisteix a suspendre la mostra en un dissolvent orgànic de punt d’ebullició al de l’aigua. Col·locada la mescla en un destil·lador i escalfada per sobre de 100°C, es produeix l’evaporació de l’ juntament amb una part del . Els vapors es condensen i es recullen en un tub .
  

Exemple

 

 


 

Exemple

Per determinar el percentatge d’aigua d’una llet en pols es prenen 1,5032 g de mostra i s’hi afegeixen 15,0 ml del reactiu Karl-Fischer. L’excés de reactiu es valora amb una dissolució patró d’aigua en metanol de 5,2 g/l, i es consumeixen 6,3 ml fins a l’anulació del corrent. El reactiu de Karl-Fischer es normalitza amb l’esmentada dissolució patró d’aigua en metanol i 4,5 ml d’aquesta dissolució consumeixen 5,0 ml del reactiu.
a) Calculeu-ne el percentatge d’aigua.
b) Calculeu el volum d’aigua que es recolliria si el procediment de determinació fóra la destil·lació azeotròpica.

Icono de iDevice Resultats

El reactiu de Karl-Fischer té una concentració de 0, (2 decimals) mols de iode per litre. La mostra conté un % (un decimal) d'aigua i es recollirien (2 decimals) mL d'aigua.

  

Per tant,

A la vista dels resultats és millor la determinació mitjançant:

El mètode de Karl-Fischer
La destil·lació azeotròpica



Este artículo está licenciado bajo Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License