Fibra bruta

6. Fibra bruta

La fibra bruta és el producte que resta d’un vegetal o derivat després d’un tractament molt definit que té l’objectiu de reproduir en certa manera el procés de digestió. No és un paràmetre absolut sinó que depèn del tractament al qual se sotmet el producte analitzat, en general els tractaments aplicats suposen l’atac de la mostra en medi àcid i a reflux.

Icono de iDevice Exemple
Per a la determinació de la fibra dietètica d’un cereal es procedeix de la següent manera. Es pesen 1,8330 g de mostra convenientment triturada i s’introdueixen en un matràs. S’hi addicionen 80 ml d’una barreja de CCl3COOH: CH3COOH: HNO3 (1:20:5 v/v/v). S’escalfa a reflux durant 30 minuts i després es deixa refredar. A continuació es filtra la suspensió (el filtre pesava 0,0102 g) i es recull el residu del matràs amb aigua freda. El residu es renta repetidament amb aigua freda, es transvasa a un cresol i es manté a (103±2)°C 1 hora. El pes del residu obtingut és de 0,5378 g. Finalment, el residu es calcina a una temperatura de (550±10)°C durant 1 hora. Si el pes del residu és 0,1333 g, calculeu el percentatge de cendres i fibra de la mostra.
El contingut en cendres resulta ser del % (un decimal) i la fibra bruta del % (un decimal).
  

Este artículo está licenciado bajo Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License