Carbohidrats

4. Carbohidrats

Els carbohidrats són composts molt difosos en la natura, i es presenten, per exemple, com els components dolços de les fruites o com a substàncies de reserva en els vegetals (midó) i animals (glucogen). També són els components estructurals dels vegetals (pectina, cel·lulosa). Des del punt de vista químic són polihidroxicarbonílics (aldoses i cetoses) amb grau de polimerització molt diferent. Així, hi ha monosacàrids com ara la glucosa o la fructosa, disacàrids com la lactosa o la sacarosa, oligosacàrids (fins a vint unitats de monòmers) i polisacàrids que són composts d’elevat pes molecular com el midó o la cel·lulosa. Els carbohidrats estan present sobretot en els aliments d’origen vegetal, i ens aporten energia.
Icono de iDevice Determinació de sucres reductors
Els sucres reductors són els que presenten un grup lliure en la seua estructura. Aquests composts s’ en presència de Cu2+ en dissolució alcalina i en ebullició. Sota condicions de treball estrictament controlades s’origina una quantitat de Cu2O que està relacionada amb la quantitat de sucres de la mostra. A continuació el Cu2O se separa, es dissol i s’oxida; s’afegeix excés de i el format es valora amb . També es pot afegir al sucre una quantitat coneguda de Cu(II), i determinar l’excés de coure per reacció amb , valorant el format amb .
La reacció entre el coure i els sucres no és , i per calcular el contingut en sucres s’utilitzen . A més a més, si la mostra conté altres substancies s’han d’ prèviament.

 

  

Este artículo está licenciado bajo Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License