Carbohidrats
4. Carbohidrats
Els carbohidrats són composts molt difosos en la natura, i es presenten, per exemple, com els components dolços de les fruites o com a substàncies de reserva en els vegetals (midó) i animals (glucogen). També són els components estructurals dels vegetals (pectina, cel·lulosa). Des del punt de vista químic són polihidroxicarbonílics (aldoses i cetoses) amb grau de polimerització molt diferent. Així, hi ha monosacàrids com ara la glucosa o la fructosa, disacàrids com la lactosa o la sacarosa, oligosacàrids (fins a vint unitats de monòmers) i polisacàrids que són composts d’elevat pes molecular com el midó o la cel·lulosa. Els carbohidrats estan present sobretot en els aliments d’origen vegetal, i ens aporten energia.

Els sucres reductors són els
que presenten un grup
La reacció entre el coure i els sucres no és , i per calcular el contingut en sucres s’utilitzen . A més a més, si la mostra conté altres substancies s’han d’ prèviament.
lliure en la seua estructura. Aquests
composts s’
en presència de Cu2+ en dissolució alcalina i en ebullició. Sota condicions de treball estrictament controlades s’origina una quantitat de Cu2O que està relacionada amb la quantitat de sucres
de la mostra. A continuació el Cu2O
se separa, es dissol i s’oxida; s’afegeix excés de
i el
format es valora amb
. També es pot afegir al sucre una
quantitat coneguda de Cu(II), i determinar l’excés de coure per reacció
amb
, valorant el
format amb
.La reacció entre el coure i els sucres no és , i per calcular el contingut en sucres s’utilitzen . A més a més, si la mostra conté altres substancies s’han d’ prèviament.
Este artículo está licenciado bajo Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License