
El dijous, 10 de març, a les 12.00 hores, la conferència impartida per Iki Yos Piña Narváez Funes se celebrarà en l’Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.
- Organitza: Grup d’investigació GIUV2013-144: HYBRIDA
- Col·labora: Màster en Investigació en Llengües i Literatures (MILL) / Diversitats / CIPIS / Forthem
- Coordina i presenta: Domingo Pujante (UV)
El grup d’investigació GIUV2013-144 HYBRIDA (Hibridacions culturals i identitats migrants), amb renovat entusiasme per la recuperació de la presencialitat en les activitats acadèmiques i culturals, inicia un nou cicle de conferències en aquest 2022 denominat RESISTÈNCIA/ES.
Per a aquest primer esdeveniment, tenim el gust de rebre Iki Yos Piña Narváez Funes, que ens donarà una conferència titulada Narratives encarnades de travestis del sud. Literatura no ciscomplaent, que compta amb el suport de la Iniciativa d’igualtat en la diversitat (Diversitats). Aquesta xarrada s’emmarca en les accions promogudes pel Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat (CIPIS) dins de les activitats organitzades amb motiu del 8M i s’ofereix com una formació complementària per a l’alumnat del Màster en Investigació en Llengües i Literatures (MILL). Compta igualment amb el suport del Laboratori Diversitat i Migració de l’Aliança Forthem i del Departament de Filologia Francesa i Italiana.
En aquesta activitat de reflexió crítica sobre la ideologia colonial heteronormativa, oberta a tota la comunitat universitària, Iki Yos Piña mostrarà com, com a activista antiracista i persona afrodescendent, diaspòrica i transfronterera, l’escriptura és un acte dolorós de resistència, de fugitivitat i fuita al règim carcerari supremacista blanc i cisgènere. Des de la seua doble posició d’artista i performer d’una banda i sociòlogx d’una altra, amb una dilatada experiència en l’educació popular anticolonial, en les accions artístiques amb comunitats racialitzades i en les pràctiques subalternes dins del Col·lectiu Ayllu (grup col·laboratiu d’investigació i acció artísticopolítica format per agents migrants racialitzades, dissidents sexuals i de gènere provinents de les excolònies), ens incitarà a obrir un espai de discussió i diàleg que ens permetrà transitar per l’opacitat de l’escriptura travesti, a través d’una anàlisi de diferents narratives realitzades des de la pell, la ferida colonial i des de cossos resistents a la dictadura cisheterosexual. D’aquesta manera, l’escriptura es converteix en una arma de venjança travesti, en una tecnologia viva per a la producció de memòria, en un arxiu no ciscomplaent.
Ha publicat diferents textos dins de volums col·lectius entre els quals destaquen: «No soy queer, soy negrx» (en No existe sexo sin racialización, 2017); «Este cuerpx otrx» (en Inflexión marica. Escrituras del descalabro gay en América Latina, 2018); No son 50 son 500 años de resistencia. 10 años de migrantes transgresorxs (2019).