Presentació de contribucions:
Sisè número de la revista HYBRIDA: «LIMES»
Dossier coordinat per Anna Ledwina i Michał Wanke / Universitat d’Opole (Polònia)
Data límit de presentació de contribucions per al dossier: 6 de març de 2023.
La resta de seccions reben contribucions en qualsevol moment de l’any.
https://ojs.uv.es/index.php/hybrida/about/submissions
Correspondència: hybrida@uv.es
Responsable:
Domingo Pujante González
Universitat de València
https://ojs.uv.es/index.php/Hybrida/index
El terme llatí limes, que remet clarament als conceptes de barrera, mur i fins i tot límit, defineix una separació real o simbòlica entre dos espais —un aquí i un allà— o temps —un abans i un després—, una noció infranquejable en l’àmbit del coneixement o de l’acció. De la mateixa manera, també s’entén com a «frontera civilitzacional». Avui dia, com a eina de protesta política o emancipació social, la frontera també fa referència a la moral. El límit és, abans de res, un concepte geogràfic i geopolític que abasta diversos significats i implica una relació amb l’alteritat. Com assenyala Claude Raffestin en l’article «Éléments pour une théorie de la frontière» (1986, p. 3), «la noció de frontera no és unívoca […] i pot definir-se en termes de zonalitat o linealitat, de zona fronterera o línia fronterera, de frontier o de boundary; de fet, l’anglès ha conservat aquesta distinció, mentre que el francès vacil·la entre marche i frange pionnière per a expressar la noció de frontier». La frontera segueix associada a parells oposats com a vincle i separació, el mateix i l’altre o la llei i la transgressió. En aquest sentit, es converteix en una autèntica zona de fusió i fricció, en un lloc de separació i punt de contacte al mateix temps.
La frontera és, doncs, un concepte complex i extremadament fèrtil en l’àmbit de les hibridacions culturals i identitats migrants. De fet, sembla que ara es qüestiona la pertinència dels límits o fronteres arran de les interseccions i solapaments que produeixen aquestes últimes. Aquestes mescles donen lloc a noves formes de reflexió sobre els processos de mestissatge. El dossier central del sisè número de la revista HYBRIDA, que tracta de reflectir la diversitat disciplinar de les possibles aproximacions al concepte, hauria de contemplar-se des d’aquesta perspectiva.
L’objectiu és demostrar que la discussió sobre el límit o frontera implica una obertura interdisciplinària. En particular, aspirarem a la possibilitat de síntesi que ha de sorgir de tot qüestionament profund quan capta el caràcter veritablement dialògic, evolutiu i creatiu de la cultura. Per això, convidem els investigadors i les investigadores en humanitats i ciències socials, així com en ciències polítiques, dret, art i altres disciplines, a examinar les formes i els problemes que plantegen les fronteres físiques o simbòliques que delimiten els diferents éssers humans i les seues cultures, a més de les narratives i obres que produeixen. A tall d’exemple, ens proposem respondre a les següents preguntes: Quin lloc ocupa la frontera o el límit en la producció artística i literària en un sentit més ampli? A nivell temàtic, com es manifesta la frontera en els relats i textos culturals, en el comportament i en la moral? Quines són les representacions emblemàtiques de la frontera i la seua superació? La frontera exerceix un paper en la cerca de la identitat?
La revista HYBRIDA s’interessa especialment pels contextos culturals francòfons o per la seua comparació amb altres. Per això, afavorirem aquest enfocament. En aquest dossier especial sobre les fronteres, no obstant això, es podrà dedicar una petita secció titulada «Altres punts de vista» a textos especialment interessants que queden fora d’aquest acostament. HYBRIDA és una revista semestral de lliure accés que compta amb un comitè científic internacional i un comitè d’avaluació d’experts i que publica recerques originals en l’àmbit dels estudis culturals des d’una perspectiva postcolonial, de gènere i queer. S’accepten articles sobre qualsevol àmbit de les humanitats i les ciències socials. En general, es prefereixen els articles redactats en francès, encara que els textos també poden estar escrits en anglès o espanyol. Els treballs se sotmetran a un sistema de revisió doble cec.
La secció «MOSAIC» inclou articles que no es corresponen amb el tema central del dossier, però que respecten les perspectives proposades per la revista sobre hibridacions culturals i identitats migrants. Així mateix, la secció creativa «EMPREMTES» reuneix obres literàries i artístiques inèdites d’autors i autores de tots els àmbits (textos, imatges, relats personals, entrevistes…). La secció «JOIES», altrament, acull ressenyes literàries i artístiques d’obres recents.
Per a presentar un text per a la seua avaluació, és necessari inscriure’s en la plataforma OJS de la revista HYBRIDA i respectar escrupolosament les normes de publicació.
Data límit de presentació de contribucions per al dossier: 6 de març de 2023.
La resta de seccions reben contribucions en qualsevol moment de l’any.