Els dies 9 i 10 de juny, el Centre Cultural La Nau acull el col·loqui Internacional ‘QUEER MAGHREB’
La societat i la creació artísticoliterària dels països occidentals del nord d’Àfrica, denominada el Magrib, i en concret els que han tingut algun tipus de relació «colonial» amb França (Algèria, el Marroc i Tunísia), no són alienes als canvis que caracteritzen els avanços «democràtics» d’un món globalitzat, marcats pels valors de les societats considerades «occidentals» des del punt de vista europeu, la qual cosa demostra la permeabilitat i intercanvis entre tots dos contextos, matisats per l’herència postcolonial, alhora que ens alerta sobre els riscos que implica la imposició d’uns certs models descontextualizats.
En les últimes dècades, pel que fa a la creació en sentit ampli, un grup d’artistes magribins, ja visquen als seus països d’origen o en la diàspora, mostren una especial predisposició per a explorar noves possibilitats identitàries que sobrepassen els binarismes de gènere i el repartiment tradicional de rols sexuals. D’aquesta manera, l’art i la literatura es permeten, no sense riscos, la intrusió del que fins fa poc semblava inconcebible en aquest context sociocultural.
És una evidència palpable que, encara que siga de manera incipient, però cada vegada amb més força, una nova manera d’abordar les sexualitats plurals i dissidents; i de configurar la relació del subjecte amb si mateix i amb el món, s’està visibilitzant cada vegada més tant socialment (a través sobretot de les lluites associatives i d’espais alternatius) com ara al cinema, el teatre, la literatura i l’art del Magrib, on assistim a l’emergència de produccions culturals, relats i històries, emmarcats en aquesta perspectiva tant política com crítica que, de manera globalitzada, podem denominar queer, per a situar-la en una dinàmica global sense perdre de vista la dimensió local. Hem prestat una especial atenció al context tunisià.
En aquest col·loqui internacional hem optat per la forma híbrida, que combina trobades amb creadors magribins i ponències convidades d’especialistes universitaris. Dins dels primers, començarem amb la producció cinematogràfica de cineastes de gran prestigi com Nasreddine Shili o Medhi Ben Attia. Després abordarem l’obra del dramaturg i director Moncef Zahrouni. Els artistes Mala Badi i Mohamed Issaoui ens parlaran del seu compromís polític i de la seua experiència com a artistes queer i ens oferiran una performance en la Capella de la Sapiència. Quant a la producció literària, comptarem amb el periodista i escriptor Hicham Tahir i l’exfutbolista Ouissem Belgacem. També li dedicarem un espai a l’activisme a través de la trobada amb Rania Arfaoui, que representa l’associació Mawjoudin (Existim). Tancarem el col·loqui amb una taula redona amb testimoniatges de migrants LGTBIQ+ amb asil polític a Espanya i una altra en línia amb importants ballarins i escriptors com ara Rochdi Belgasmi, Achraf El Abed i Jaffar Lamrini. Quant a les ponències convidades, s’abordarà l’obra d’escriptors i escriptores com Jean Sénac, Abdellah Taïa i Fatima Daas. Es proporcionarà una cartografia del ciberactivisme LGBTIQ+ en el context magribí i es parlarà de la visibilitat gai i la erotització del magribí en els mitjans de comunicació i el cinema. També comptarem amb una figura d’excepció, l’imam i escriptor Ludovic-Mohamed Zahed, que reflexionarà sobre transidentitats i lectures islàmiques contemporànies. El col·loqui es clausurarà amb l’actuació de l’artista trans Alex Medina, La Sudanesa.
Aquest col·loqui, organitzat pel grup d’investigació HYBRIDA (Hibridacions culturals i identitats migrants) de la Universitat de València, s’emmarca dins de les activitats de l’Observatori Cultural del Centre Cultural La Nau. Compta igualment amb el suport del Vicerectorat d’Investigació, el Departament de Filologia Francesa i Italiana, el Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el Laboratori Diversitat i Migració de l’Aliança Forthem i l’Institut Français de València.
La inscripció (presencial i en línia) és gratuïta però obligatòria a través de correu a: hybrida@uv.es
Se certificarà l’assistència a qui ho sol·licite (20 h).
El col·loqui es pot seguir online.
Directors i directora:
- Domingo Pujante González / GIUV2013-144 HYBRIDA: Hibridacions culturals i identitats migrants / Departament de Filologia Francesa i Italiana Universitat de València / Espanya
- Mouna Ben Ahmed / Université de Sousse / Tunisie
Director artístic:
- José Luis Iniesta / GIUV2013-144 HYBRIDA: Hibridacions culturals i identitats migrants / Universitat de València / Espanya
Secretari:
- Henry F. Vásquez Sáenz /Universitat de Cadis / Espanya
Comitè científic:
- Juan Vicente Aliaga /Universitat Politècnica de València / Espanya
- Jean-Pierre Boulé /Notingham Trent University / Regne Unit
- Carmen Carmona /Universitat de València / Espanya
- Ralph Heyndels /University of Miami / Estats Units
- Alexandre Madonia /Università degli Studi di Palermo / Itàlia
- Catherine Mavrikakis /Université de Montréal / Canadà
- Birgit Mertz-Baumgartner /Universität Innsbruck / Àustria
- Ana Monleón /Universitat de València / Espanya
- Denis M. Provencher /University of Arizona / Estats Units
- Marta Segarra /Laboratoire d’Études de Genre et de Sexualité (LEGS) – CNRS / França
- Edwige Tamalet Talbayev /Tulane University / Estats Units
- Jean Zaganiaris /Université Hassan II de Casablanca / Marroc
- Khalid Zekri /Université Moulay Ismaïl – Meknès / Marroc
Informació i inscripcions: hybrida@uv.es / www.uv.es/hybrida