Universitat de ValènciaCSICInstitut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2sysbio) Logo del portal

Nous projectes de recerca de l'Agència Estatal d'Investigació

  • 5 d’agost de 2020
I2SysBio

L'Agència Estatal d'Investigació (AEI) ha aprovat quatre nous projectes del nostre institut en la darrera convocatòria d'ajuts orientada als reptes de la societat. En els propers tres anys, els grups de recerca de l'I2SysBio seran finançats amb un total de 892.000 euros. Així mateix, es convocaran dos contractes del programa de Formació de Personal Investigador (FPI).

En el Programa Estatal de Generació de Coneixement han rebut finançament dels projectes liderats per Gustavo Gómez, Santiago F. Elena i Javier Buceta. Gómez, líder de el grup Xarxes Reguladores Intervingudes per ARN no codificant, és l'Investigador Principal del projecte "Xarxes reguladores gèniques influenciades per l'ambient implicades en el control de la resposta a estrès en meló (EGReNMel)". L'objectiu principal d'EGReNMel és comprendre com responen a l'estrès les plantes de meló integrant processos que ocorren a tres escales de regulació diferents: petits RNAs, RNA missatgers i marques epigenètiques. Aquest coneixement pot facilitar el desenvolupament d'estratègies globals i innovadores de protecció de cultius agrícoles.

El projecte titulat "Paper de l'epicodi de l'hoste en l'evolució de les poblacions virals" (EPICOVIR) té com a investigador principal a Santiago F. Elena, líder del grup de recerca Virologia Evolutiva i de Sistemes. Es proposa un experiment d'evolució a gran escala per comprovar com evolucionen i interactuen les poblacions de virus en plantes amb vies epigenètiques compromeses o millorades, així com estudiar l'efecte antiviral de les modificacions epigenètiques en les plantes infectades pel virus del mosaic del nap (TuMV). En el projecte EPICOVIR també participa com a investigador Vicente Arnau, membre de el grup Teoria, Bioinformàtica i Computació (TBC).

El projecte liderat per Javier Buceta, Científic Titular del CSIC que acaba d'incorporar-se al nostre institut amb el seu grup TheSimBioSys, també ha estat seleccionat per l'AEI. El projecte "Mecanobiologia de la filamentación d'Escherichia coli i remodelació epitelial" es proposa comprendre les rutes de senyalització mecànica durant la filamentació del bacteri E. coli. Així mateix, estudiarà l'acoblament entre el patró de senyalització dels teixits en els esdeveniments d'intercalació cel·lular (en l'espai i el temps).

Finalment, dins de el programa estatal de projectes de R+D+i "Reptes-Col·laboració" destinat a fomentar la col·laboració dels grups de recerca amb les empreses, es desenvoluparà el projecte titulat "Desenvolupament d’EOSAL per a la seua aplicació a diferents tipus d'estudis genètics mitjançant seqüenciació massiva en clínica i investigació". Aquesta investigació, liderada per Vicente Arnau (TBC) i per Felipe Javier Chaves de Seqplexing, es proposa desenvolupar kits per a diferents aplicacions EOSAL (Easy One-Step Amplification and Labelling) mitjançant NGS (New Generation Sequencing) i la seua validació, per exemple, per a la detecció de mutacions somàtiques i germinals, de mutacions en RNA i DNA simultàniament, o de mutacions en molt baixa proporció i la seua aplicació a immunoteràpia en càncer. Així mateix, es volen desenvolupar aplicacions bioinformàtiques per al disseny dels kits.

Consulta els projectes vigents del nostre institut.