Universitat de ValènciaCSICInstitut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2sysbio) Logo del portal

Una conferència del premi Nobel Jack Szostak inaugura el nou Màster de Biologia Sintètica Integrativa

  • 1 d’octubre de 2021
Jack Szostak

Jack W. Szostak, professor de la Universitat de Harvard i premi Nobel de Fisiologia o Medicina de 2009, inaugura el Màster de Biologia Sintètica Integrativa MISB (UIMP-CSIC) amb la conferència "The Origin of Cellular Life". Se celebrarà en línia, el proper dijous 7 d'octubre de 2021, a les 16:00 h CET i podrà seguir-se a través del canal YouTube del CSIC.

Jack W. Szostak és professor de Química, Biologia Química i Genètica a la Universitat de Harvard, investigador de l'Institut Mèdic Howard Hughes i investigador distingit Alexander Rich de l'Hospital General de Massachusetts. Va ser guardonat amb el premi Nobel de Fisiologia o Medicina de 2009, amb d'Elizabeth Blackburn i Carol Greider. El guardó reconeixia l'estudi del paper dels telòmers i la telomerasa a l'hora d'evitar la degradació dels cromosomes, un descobriment que va revolucionar la investigació de l'envelliment cel·lular.

La investigació actual de laboratori de Szostak se centra en l'origen i evolució primerenca de la vida, així com en la síntesi en el laboratori de sistemes simples que imiten les cèl·lules. Szostak ha estat pioner de l'estudi de l'evolució experimental dels RNA catalítics, a la recerca d'un RNA que es puga copiar a si mateix. A més, ha fet contribucions molt notables en el desenvolupament de sistemes protocel·lulars en el tub d'assaig mitjançant una estratègia de química de sistemes en què l'heterogeneïtat dels components té un protagonisme central.

La conferència de professor Szostak "The Origin of Cellular Life" inaugura la primera edició del Màster de Biologia Sintètica Integrativa MISB, una iniciativa del CSIC i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo UIMP. El MISB és la primera escola de postgrau sobre biologia sintètica a Espanya. És un màster de dos anys (120 ECTS) l'objectiu del qual és proporcionar als estudiants (provinents de graus en ciències de la vida, ciències fisicoquímiques, tecnologia i enginyeria) un programa integrat de formació, investigació i innovació sobre biologia sintètica en un entorn científic avançat.

El MISB és una acció col·lectiva d'educació superior dels principals centres del CSIC sobre biologia sintètica integrativa: el CIB Margarita Salas (que coordina el màster), el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) i l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de València (I2SysBio, centre mixt Universitat de València-CSIC). A més, compta amb la participació activa dels programes d'investigació d'orientació biològica de l'Institut de Química Física Rocasolano (IQFR), i de grups d'altres instituts del CSIC, i diversos centres acadèmics i de recerca, nacionals i estrangers.

Aquest esdeveniment també forma part de les activitats de la xarxa CSIC CONEXION-VIDA recentment creada sobre la base del Desafiament CSIC "Origins, Co-Evolution, Diversity and Synthesis of Life".