Universitat de ValènciaCSICInstitut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2sysbio) Logo del portal

Aida Andrés imparteix la conferència “Memorial Mario Fares 2023”

  • 19 de maig de 2023
Aida Andrés imparteix la conferència “Memorial Mario Fares 2023”

Dilluns 22 de maig a les 12:30h al saló d'actes de l'edifici de capçalera del Parc Científic se celebra la conferència anual en memòria de Mario Fares. Es tracta d´una iniciativa conjunta de l´Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio i de l´Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva que dona veu a joves investigadors distingits en biologia evolutiva. Enguany la conferència anirà a càrrec d'Aida Andrés (University College London) i porta per títol “Host immunity adaptation to SIV across chimpanzee populations”.

En els ximpanzés, els nostres parents vius més propers, les subespècies central i oriental estan infectades de forma natural en estat silvestre pel lentivirus de la immunodeficiència dels simis (VIS). Tot i que la infecció per VIS redueix l'aptitud física, no sol associar-se a la immunodeficiència que caracteritza la sida en humans –causat per la transmissió zoonòtica del VIS en ximpanzés que va donar origen al VIH i a una de les pandèmies més mortíferes de la història. Les investigacions d'Aida Andrés confirmen la importància del VIS com a força selectiva, donen llum sobre les estratègies de l'hoste per reduir la patogenicitat del VIS i demostren el potencial de la genòmica de poblacions per entendre aquests processos.

Aida Andrés és professora titular del University College London (UCL). Aida va obtenir el seu doctorat treballant en genòmica comparativa de primats a la Universitat Pompeu Fabra sota la supervisió de Jaume Bertranpetit. A continuació, va realitzar dos postdoctorats en genòmica de poblacions humanes, primer a la Universitat de Cornell, al grup d'Andrew G. Clark, i després a l'Institut Nacional de Recerca del Genoma Humà (MD, EUA), amb Eric Green. Es va traslladar a Leipzig per posar en marxa un nou grup sobre genètica de poblacions a l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva, abans d'incorporar-se a l'Institut de Genètica de la UCL el 2017.

La conferència anual en memòria de Mario Ali Fares és una iniciativa conjunta de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt de la Universitat de València i CSIC) i de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva. Mario Ali Fares va ser un investigador del CSIC i del Trinity College de Dublín, membre fundador de l'I2SysBio.