Logo de la Universitat de València Logo Grup en Investigació Educativa Basada en les Arts i participació a través de la cultura i les arts (ABERTURA) Logo del portal

Cartell del congrés ABERTURA

 

ABERTURA

I CONGRÉS INTERNACIONAL D'INVESTIGACIÓ EDUCATIVA BASADA A LES ARTS. Art i democràcia

Facultat de Magisteri de la Universitat de València

25 i 26 de setembre de 2025

La investigació educativa basada en les arts és una pedra angular en l'avaluació de la participació ciutadana en iniciatives de transformació social. En eixe sentit, els projectes artístics de compromís social, la pedagogia pública basada en l'art, els artivismes i l'art públic, entre altres, són claus per a afavorir la participació ciutadana en la creació d'un coneixement compartit. No es tracta de donar veu a col·lectius silenciats, sinó pensar de manera plural gràcies a les arts. Aquests mitjans possibiliten un pensament artístic sobre problemes comuns en pro de la inclusió social i la igualtat en la mesura en què permeten la comunicació fluida, crítica i consensuada, la discussió profunda, així com l'exposició d'eixos resultats per a la seua visibilització. 

Per a això, entenem que la realització d'un congrés centrat en aprofundir en els avanços i investigacions que estudien aquestes relacions suposa una necessitat i una oportunitat i implica un impacte de visibilització de totes aquestes estratègies; facilita el debat i defineix un impuls internacional per a convertir les arts en un eix prioritari de la defensa dels valors democràtics i socials.

Enfront de la polarització metodològica entre el quantitatiu i qualitatiu s'obri un tercer ventall instrumental, la investigació basada en les arts. En el context educatiu, aquests mètodes d'investigació de les arts són un corrent de pensament pròpia, coneguda com la investigació educativa basada en les arts (ABER per les seues sigles en anglés).

 

El poder transformador de l'art en l'educació

L'art té un poder transformador que més enllà de l'estètica, actua com un catalitzador per a la reflexió crítica i un impulsor del canvi social. L'art ha demostrat ser una eina poderosa per a impulsar el canvi social i fomentar el compromís cívic. En un món on les desigualtats socials, els conflictes culturals i la crisi climàtica continuen marcant les dinàmiques globals, les pràctiques artístiques en l'educació emergeixen com a eines clau per a fomentar el compromís social. És a dir, les pràctiques artístiques es presenten com un mitjà per a enfortir els valors democràtics, promoure la inclusió i qüestionar les estructures tradicionals de poder Aquest enfocament permet explorar les connexions entre l'art, la democràcia i les pedagogies crítiques, transformant tant les pràctiques educatives com les comunitats en les quals es desenvolupen. Aquest potencial transformador s'ha explorat en iniciatives de artivisme, pedagogia pública i participació ciutadana, però la seua integració en la investigació educativa encara enfronta desafiaments metodològics significatius. La investigació ha de donar compte de l'impacte que aquestes pràctiques tenen, de les estratègies que les validen, dels recursos que resulten d'utilitat i dels enfocaments més pioners perquè l'avaluació d'aquestes accions garantisca la seua continuïtat amb la qualitat i èxit necessaris. 

 

Necessitat d'avaluació i validació

Per a garantir la continuïtat, qualitat i efectivitat d'aquestes accions transformadores, és fonamental comptar amb metodologies adequades que permeten avaluar el seu impacte. No obstant això, els paradigmes tradicionals d'investigació no sempre són capaces de capturar la complexitat i riquesa de les intervencions artístiques en contextos educatius i socials. Quan les accions de transformació social s'impulsen mitjançant mitjans artístics que se centren en el poètic, simbòlic, estètic i crític, les metodologies tradicionals no resulten el millor paradigma des del qual avaluar els seus impactes. Aquest buit metodològic ha impulsat la consolidació de la ABER com un enfocament de validació que combina l'estètic, el crític i el reflexiu, permetent una avaluació integral d'aquestes pràctiques. Per això cal posar en valor la investigació educativa basada en les arts, com a mitjà de validació de les accions artístiques que es desenvolupen en eixos eixos transformadors.

 

El “I Congrés internacional d'investigació educativa basada en les arts. Art i democràcia” es planteja com una reunió d'investigadors en educació i especialistes en arts de diferents àmbits per a abordar la forma en què les arts contribueixen a l'enfortiment de la democràcia, mitjançant: la resolució de problemes pedagògics, socials, de sensibilització o d'ensenyament i aprenentatge en diverses disciplines; la creació de pensament artístic i; la consolidació d'una cultura lliure i respectuosa amb la diversitat. El congrés OBERTURA pretén incentivar la Art Based Educational Research (ABER) en el context espanyol convidant a participar a persones investigadores, mediadores culturals, docents de tots els nivells educatius, i, als qui des de la perspectiva educativa o des de l'àmbit de la cultura estiguen interessades a compartir els avanços d'aquesta metodologia i les seues prospectives de futur.

 

El congrés se celebrarà de manera presencial el 25 i 26 de setembre de 2025 en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. El format del congrés combinarà la presentació de ponències convidades, comunicacions en format oral, així com una exposició de resultats de participació ciutadana en projectes artístics de compromís social, de pedagogia pública basada en l'art, de artivisme, etc.