Logo de la Universitat de València Logo Migracions, Diversitat i Cohesió Social (MIDICO) Logo del portal

Presentació

Des de fa un poc més de dues dècades, han augmentat els fluxos migratoris amb destinació a Espanya, protagonitzats per persones diverses quant a països i contextos d'origen, motius, qualificació, recursos socioecomómicos, expectatives, gènere i generació, creences i valors, tipus de xarxes o identificació/categorització ètnica. Donat l'espai de lliure circulació que representa la Unió Europea, una altra distinció molt rellevant es dona entre les migracions internes a la UE i les procedents de països tercers. Al seu torn, en els últims deu anys, s'ha produït una important mobilitat d'emigració i de retorn de joves (molts d'ells qualificats) espanyols cap a països d'Europa com França, Alemanya i, sobretot, el Regne Unit. En el nostre grup estudiem àmbits d'inserció com el laboral i les dinàmiques de convivència en espais i entorns multiculturals, siga en àmbit rural o urbà. Si bé la inserció social de les i els immigrants sol iniciar-se en precari per a millorar amb el temps i els seus esforços, tenim, com en altres països europeus, col·lectius immigrants en risc d'exclusió (minories ètniques, sol·licitants d'asil, menors no acompanyats…).

Les migracions i la diversitat cultural es manifesten com a repte en el context d'intenses transformacions socioeconòmiques i, en particular, per la globalització i les polítiques neoliberals que han comportat una polarització del mercat de treball, un augment de la desigualtat i de la sensació d'inseguretat vital en sectors abans protegits. Això es manifesta en fragmentació social i cultural. Treballar per la cohesió social, la construcció d'un "nosaltres", comú i al mateix temps plural, suposa l'aplicació de polítiques generals de ciutadania inclusiva, per a autòctons i immigrants, en matèria d'ocupació, habitatge, seguretat, i una adequada gestió de la diversitat cultural.

Abordem aquestes qüestions a través de diferents línies d'investigació amb diversos eixos transversals comuns entre els quals podem destacar tres: 1) La dimensió de gènere; 2) La consideració, en clau interseccional, dels factors de classe social, gènere i etnocultural; 3) Una orientació d'acord amb l'Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS i, més en concret amb els ODS5, perspectiva de gènere, ODS10, Reduir les desigualtats, ODS11, Ciutats més inclusives, segures i sostenibles, i l'ODS16, Promoure societats justes, pacífiques i inclusives.