
El grup d’investigació MIDICO (Migracions, Diversitat i Cohesió Social), en col·laboració amb l’Oficina de Relacions Internacionals i Mobilitat (IRMO) de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, celebrarà el divendres, 13 de juny, una nova edició del seu Seminari Internacional.
El grup d’investigació MIDICO (Migracions, Diversitat i Cohesió Social), en col·laboració amb l’Oficina de Relacions Internacionals i Mobilitat (IRMO) de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, celebrarà el divendres, 13 de juny, una nova edició del seu Seminari Internacional. Aquesta trobada acadèmica reunirà, per primera vegada, investigadors de contextos tan diversos com Polònia i l’Uruguai per reflexionar conjuntament sobre els fenòmens migratoris des de perspectives globals, crítiques i complementàries. El seminari tindrà lloc a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Socials, i no requerirà inscripció prèvia. L’activitat es desenvoluparà el mateix dia al llarg del matí, amb el següent programa:
10:00 h – From mono- to multicultural society: Polish media discourses of migration, 2014–2025, a càrrec de Marcin Deutschmann, de l’Institute of Linguistics, University of Opole (Polònia). Aquesta presentació analitzarà com els discursos dels mitjans de comunicació polonesos han reflectit —i sovint alimentat— els canvis polítics i socials entorn de la migració en el període 2014-2025, des del conflicte d’Ucraïna fins a les tensions frontereres amb Bielorússia i la retòrica política de la dreta en els anys més recents.
11:00 h – Migración rioplatense a España: tendencias recientes y factores estructurales, presentació de Martín Koolhaas, professor de la Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de la República (Uruguai). La seva recerca se centra en els fluxos migratoris recents procedents d’Argentina i Uruguai cap a Espanya (2015-2025), destacant els factors estructurals que han motivat aquest increment i aportant dades rellevants del Padrón Municipal d’Espanya i de fonts com Latinobarómetro i LAPOP.
11:45 h – Torn de discussió final per compartir impressions i qüestions amb els assistents.
Aquest seminari es desenvoluparà en un format multilingüe, amb intervencions en anglès i castellà, i té com a objectiu fomentar un diàleg enriquidor entre realitats migratòries del Nord i del Sud global. La trobada ha estat impulsada pels professors del Departament de Sociologia i Antropologia Social i de l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives Fernando Osvaldo Esteban Apreda (grup Midico) i Benno Herzog, amb el suport d’IRMO.