El Grup de Disseny de Sistemes Digitals i de Comunicació (DSDC) és un grup d'investigació consolidat adscrit a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyería de la Universitat de València des de l'any 1996. En l'actualitat està constituït per quatre docents i investigadors doctors i quatre investigadors contractats en fase predoctoral. Disposa de dos laboratoris de 100m2 totalment equipats per al disseny i desenvolupament de demostradors electrònics.
Compta amb una àmplia experiència científica plasmada en més de 70 articles en revistes internacionals d'alt índex d'impacte i en més de 90 participacions en congressos científics. També posseeix un extens historial en el desenvolupament de projectes d'investigació, havent participat en més de 15 projectes finançats en convocatòries públiques, i compta amb una llarga tradició en transferència tecnològica, havent col·laborat com a soci científic en temes relacionats amb l'electrònica, la computació i les telecomunicacions mitjançant més de 30 contractes i acords amb importants agents en diferents sectors i àrees de negoci.
Àrees d'investigació:
- Disseny electrònic a mesura (maquinari i microprogramari). Lògica Reconfigurable (CPLDs, FPGAs, PSoC). Microcontroladors (AVR, ARM, 8051, etc.). RTOS.
- Xarxes de sensors (WSN). Tecnologies de comunicacions sense fils (Wifi, Zigbee, CyFi, Bluetooth, Sigfox LoRA, etc.).
- Aplicacions per a dispositius mòbils (IOS, Android)
- Disseny electrònic d'alta velocitat (Altium, etc.)Internet de les Coses (IoT). Brins. Concentradors. Desenvolupaments electrònics embeguts, amb especial èmfasi en aspectes com el baix consum, la recol·lecció d'energia i la miniaturització.
- Gestió de projectes. Desenvolupament de prototips pre-comercials, incloent anàlisis de costos i precertificació CE.
Sectors d'aplicació:
- Energia (smartgrids, smartmetering, renovables).
- Medi ambient (canvi climàtic, smartcities, smarthome and building automation).
- Indústria (process analytical technologies - PAT).
- Enginyeria biomèdica (dispositius implantables, medicina nuclear PET).
- Detectors en física d'altes energies (ATLES-CERN).
- Electrònica de consum (wereables).
Organismes, associacions i fundacions col·laboradores en les àrees d'interés (excloses RTD, LI, SME):
Climate-KIC. European Organization for Nuclear Research (CERN). Plataforma Tecnològica Espanyola d'Eficiència Energètica. Plataforma Tecnològica Espanyola de Geotèrmia (GEOPLAT). L'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN). Fundació InnDEA (Ajuntament de València). Associació Espanyola de Domòtica (CEDOM). Associació Multisectorial d'Empreses de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i Comunicació de les Telecomunicacions i dels Continguts Digitals (AMETIC). Associació Espanyola per a la Internacionalització e la Innovació de les Empreses Espanyoles d'Electrònica (SECARTYS). Institut Valencià de l'Edificació (IVE). Associació Valenciana de Tecnologies de l'Hàbitat (AVATHA). Col·legis i associacions professionals (COIT, COITT, FENITEL, FENIE). Grup de comunicació TECMA-XARXA.
El grup LISITT es va constituir en 1989 a fi de cobrir el buit existent a Espanya en l'àrea de les aplicacions telemàtiques al camp del trànsit i transport. Les seues activitats inicials es van centrar en l'execució de projectes de recerca i desenvolupament de caràcter internacional dins dels programes Europeus ESPRIT i DRIVE de l'II Programa Marc de la Unió Europea.
Des dels seus orígens, LISITT s'ha especialitzat en l'estudi i desenvolupament de sistemes intel·ligents de transport (ITS), abastant tant els seus aspectes tecnològics, com a organitzatius i estratègics. LISITT porta més de 20 anys realitzant projectes per a les administracions de trànsit i transport nacionals, entre els quals destaca la Direcció General de Trànsit, el Ministeri de Foment i els seus homòlegs autonòmics del Govern basc i català. Actualment LISITT és un grup multidisciplinari (Llic. Física, Ing. de Camins, Ing. Informàtics, Ing. Telecomunicacions, Llic. Matemàtiques, Llic. Geografia) que agrupa més de 60 professionals, tots ells titulats superiors, entre professors funcionaris, contractats i personal investigador propi i que s'ha consolidat com a grup de referència en temes d'assessoria sobre telemàtica aplicada al transport, en el desenvolupament de sistemes ITS, i consultoria estratègica en temes de gestió i desenvolupament de sistemes de trànsit.
La labor realitzada des dels seus orígens ha consolidat al LISITT com un grup espanyol de referència en temes d'assessoria sobre telemàtica aplicada al transport, en el desenvolupament de sistemes ITS, i consultoria estratègica en temes de gestió, desenvolupament i manteniment de sistemes de trànsit per a administracions, com reflecteix el fet que LISITT participa des de fa més de 10 anys com a assessors experts representant a la Direcció General de Trànsit en diferents comités de normalització nacionals i internacionals i en grups europeus de treball sobre sistemes ITS, entre els quals destaquen el Comité Mundial de Normalització en sistemes ITS ISO/TC204, el Comité Europeu de Normalització de sistemes ITS CEN/TC278 i el Comité Espanyol de Telemàtica aplicada al transport i a la circulació per carretera AEN/CTN 159. Destacar també el paper jugat pel LISITT en la creació, assistència i seguiment del projecte Euro-regional SERTI (1995 - 2006), del projecte Euro-regional ARTS (1997 - 2006) i del projecte europeu EasyWay (2007-2013).
A part d'aquestes activitats de consultoria en els grups de normalització en el camp dels sistemes ITS, els projectes més importants de LISITT s'agrupen entorn dels següents temes:
- Consultoria a administracions de trànsit sobre coordinació i organització de projectes internacionals de control i gestió de trànsit.
- Assistència tècnica a administracions públiques en sistemes de gestió i informació de trànsit.
- Estudi, desenvolupament i manteniment de sistemes d'informació de trànsit per a administracions públiques de trànsit.
- Coordinació i execució de projectes d'I+D+i, tant de la Unió Europea com de convocatòries nacionals.
- Anàlisi, disseny, construcció i desenvolupament de sistemes d'informació per a empreses privades.
- Seguretat informàtica, protecció de dades i privacitat.
El grup d'investigació LSyM centra la seua activitat a desenvolupar sistemes de simulació utilitzant les més noves tècniques de Realitat Virtual. LSyM ha treballat sempre buscant una estreta col·laboració amb l'empresa, obtenint importants resultats en el camp de l'obra civil. El grup forma part de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) de la Universitat de València.
Línies d'investigació:
- Integració de simuladors immersius en temps real: disseny de tots els elements d'un simulador, tant el maquinari com el programari (models dinàmics dels objectes i els escenaris 3D).
- Desenvolupament de Plataformes e-learning basades en simulació 3D: tecnologies de simulació basades en WebGL, i Unity-3D a fi d'implementar entorns virtuals 3D executables des del navegador en diferents plataformes computacionals. Ús de Moodle i altres estàndards d'e-learning
- Computació avançada en unitats de processament gràfic (GPUs): Desenvolupament de programes de càlcul de lligues prestacions basats en Cuda, OpenCL i shaders que s'executen en arquitectures de xarxes de GPUs
- Modelatge físic temps real: Desenvolupament de models de simulació i de models de comportament col·laboratiu entre avatars.
Campos d'aplicació:
- Industrial: Sistemes de realitat virtual i augmentada en diferents àmbits industrials (transport, sector ferroviari, construcció, sector marítim, etc.).
- Educació: Simulació d'entorns formatius basada en web, plataformes e-learning per a cursos d'entrenament i avaluació.
Serveis a empreses i altres entitats:
Assessorament tècnic i consultoria sobre:
- Desenvolupament d'entorns virtuals amb característiques de temps real per a entrenament d'operadors de maquinària industrial, grues, maquinària d'obra civil i vehicles.
- Assessorament en la integració de simuladors de baix-mitjà-alt cost i en l'elecció del maquinari apropiat per a l'aplicació.
- Disseny i implementació de sistemes d'entrenament basats en l'ús de simuladors en diferents àmbits (transport, maquinària pesant, controladors aeris, etc.) i enfocats a l'aprenentatge de tècniques de prevenció de riscos.
- Desenvolupament de plataformes d'e-learning
El Grup de Processament i Disseny Digitals de la Universitat de València centra la seua investigació en el processament digital del senyal i l'aplicació de tècniques de tractament digital en camps com ara l'Enginyeria Biomèdica, sistemes industrials i arquitectures maquinari per a la implementació d'algorismes en temps real.
El Grup d'Investigació en Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS) del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València centra la seua activitat investigadora en el disseny, desenvolupament, caracterització i validació de tecnologies de preparació i funcionalització de materials amb caràcter multisectorial, i amb enfocament de sostenibilitat dins del concepte d'economia circular.
Les línies de treball de MATS comprenen:
- el desenvolupament de tecnologies d'obtenció i funcionalització de (nano/micro) fibres i films polimèrics, composites i híbrids, i transferència als sectors industrials basats en tecnologia de membranes: tractament d'efluents, envàs i embalatge o biomedicina, entre altres;
- la investigació de la correlació entre les propietats físic-químiques dels materials polimèrics i híbrids i les seues prestacions en condicions de servei, orientades a la reenginyeria del disseny;
- l'avaluació de les alternatives de valorització material, química, energètica i biològica dels residus d'origen plàstic, sota el concepte d'economia circular i aprofitament dels *biorecursos;
- el desenvolupament de tècniques de reacció avançada mitjançant fluids supercrítics o dissolvents emergents per a l'obtenció de polímers d'interés;
- el disseny de catalitzadors nanoestructurats mitjançant tècniques electroquímiques per a la preparació de membranes híbrides
MATS està conformat per un equip multidisciplinari, amb experiència en la tecnologia de (bio)polímers i composites, processos de reacció avançada amb dissolvents emergents sostenibles, generació de catalitzadors híbrids per a tecnologies mediambientals i tècniques de control de la corrosió. D'aquesta manera, són capaços d'abordar els desafiaments de les indústries i institucions compromeses per la innovació sostenible en productes i processos mediambientalment eficients i amb valor afegit. MATS està també compromés amb la transferència dels resultats d'investigació i innovació a la societat, mitjançant
- la formació de professionals qualificats en un entorn científic-tecnològic i internacional, a través de pràctiques, estades acadèmiques i desenvolupament de tesis doctorals i de màster;
- la preparació de cursos i tallers de formació especialitzats en l'àmbit de la sostenibilitat i l'economia circular dels materials;
- la divulgació en entorns generalistes i especialitzats i
- la col·laboració en xarxes i plataformes tecnològiques per al desenvolupament de projectes d'Investigació, Desenvolupament i Innovació.