La ciència i tecnologia dels Materials abasta un ampli conjunt de disciplines, tècniques i mètodes dissenyats per al desenvolupament de materials al servei dels nous reptes de la societat.
En aquest context, el grup INNOMAT, integrat en l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV UV), orienta la seua investigació entorn de dues temàtiques amb una clara complementarietat. La primera consisteix en el desenvolupament de protocols innovadors per a la preparació de materials porosos, mesoporosos o nanoestructurats amb característiques que permeten la seua utilització en una gran varietat d'aplicacions, com a sensors, catalitzadors, recobriments, conservació de patrimoni històric etc.Aquests materials estan específicament dissenyats per a amplificar alguna de les propietats físiques o químiques dels seus constituents o bé per a idear propietats noves a partir d'un disseny intel·ligent. És obvi que aquest objectiu requereix el control de nombrosos paràmetres relatius a la naturalesa física, química i estructural dels compostos obtinguts, per al que és necessària la utilització de les tècniques de caracterització apropiades, així com el desenvolupament d'altres de caràcter innovador i que destaquen per les seues propietats específiques i alt valor afegit: alta resolució espacial, alta sensibilitat, versatilitat o portabilitat.
L'anàlisi de les propietats físiques i químiques dels materials i el desenvolupament de noves tècniques de caracterització és per tant la segona activitat principal del grup. Aquesta doble vessant de desenvolupament i caracterització conjumina l'esforç col·laboratiu dels investigadors, físics i químics, que l'integren i aporta al grup un caràcter clarament multidisciplinari. Més concretament, el grup desenvolupa les següents activitats:
- Disseny i síntesi de materials innovadors:
- Materials oxídics i no oxídicos: preparació i caracterització de materials de grandària de partícula variable.
- Nanopartícules massives i poroses amb la incorporació de diversos grups multifuncionals per a aplicacions en diagnòstic i alliberament de fàrmacs.
- Nanocomposites mesoporosos contenint nanopartícules d'or per a la degradació catalítica de CO i VOCs
- Nanocomposites de sílice-polímer, per a aplicacions d'alliberament controlat, remediació (captura de CO₂) i sensors.
- Sílices poroses modificades amb espècies inorgàniques, grups orgànics i complexos de coordinació, com a catalitzadors heterogenis per a química verda.
- Sílices híbrides funcionalitzades per a la detecció de compostos orgànics volàtils.
- Materials per a la restauració i conservació del patrimoni cultural.
- Desenvolupament de tècniques innovadores de caracterització de materials:
- Adaptació d'un espectròmetre Raman per a la seua utilització en la investigació d'objectes del patrimoni cultural, permetent mesures in situ, sense presa de mostra.
- Adaptació d'un espectròmetre EDXRF portàtil per a la seua utilització en la investigació d'objectes del patrimoni cultural, permetent mesures in situ, sense presa de mostra.
- Adaptació d'un microscopi de forces atòmiques per a la caracterització òptica i elèctrica de nanomaterials amb alta resolució espacial.
L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny, preparació i caracterització de molècules orgàniques de qualsevol tipus, tant substàncies naturals com sintètiques, i la seua utilització per a diverses aplicacions biotecnològiques. Entre elles s'inclouen, fonamentalment, l'obtenció d'anticossos i desenvolupament d'immunoassajos per a la determinació d'anàlits d'interés en mostres agroalimentàries i medi ambient, i el desenvolupament i escalat de la síntesi de feromones per a la seua aplicació en lluita integrades ecològica de plagues agrícoles.