Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Bacteriologia de Plantes i Líquens. Aplicacions Biotecnològiques - BACPLANT

Laboratori autoritzat per a treballar amb bacteris fitopatògens de quarantena (condicions de bioseguretat de nivell 2).

Línies d'investigació:

  1. Caracterització i diagnòstic de bacteris patògens de plantes.
  • Descripció: Diagnòstic, caracterització i identificació convencional i molecular de bacteris patògens de plantes (fitopatògenes). Tipificació molecular i epidemiologia.
  • Activitats: Utilització de mètodes moleculars ràpids i específics per a la detecció i diagnòstic de bacteris fitopatògens (de quarantena com Erwinia amylovora i Ralstonia solanacearum i altres fitopatògenes en general com Lonsdalea quercina, Brenneria spp., etc).Estudis d'epidemiologia molecular per a determinar variabilitat intraespecífica i vies d'introducció/disseminació de patògens bacterians. Assajos de virulència i/o patogenicitat amb diferents bacteris fitopatògens.
  1. Estratègies de supervivència de bacteris patògens de plantes.
  • Descripció: Estratègies de supervivència bacteriana en diferents ambients [supervivència en condicions oligotròfiques, estat viable no cultivable (VNC) i factors inductors], reservoris i vies de transmissió. Recuperació de bacteris en estat VNC. Expressió gènica i obtenció de mutants en gens bacterians d'interés.
  • Activitats: Estudis de supervivència de bacteris fitopatògens en microcosmos d'aigua natural i/o altres reservoris ambientals.Estudis de reservoris de bacteris fitopatògens i vies de transmissió. Estudis de factors inductors de l'entrada en l'estat VNC. Estudis de recuperació i/o ressuscitació de cèl·lules VNC. Estudis de l'efecte de factors biòtics i abiòtics sobre la supervivència i patogenicitat de bacteris fitopatògens. Estudis de l'efecte de diferents factors d'estrés en l'expressió de gens relacionats amb la supervivència i/o virulència de bacteris fitopatògens. Obtenció de mutants en gens relacionats amb la supervivència i/o virulència de bacteris fitopatògens. Estudis de la supervivència i virulència de mutants bacterians de patògens de plantes.Caracterització de mutants bacterians de patògens de plantes per tècniques microbiològiques, microscòpiques, moleculars i/o òmiques.
  1. Aplicacions biotecnològiques de microorganismes ambientals.
  • Descripció: Aïllament i caracterització de microorganismes ambientals d'interés biotecnològic: bacteriòfags, microorganismes productors de compostos antimicrobians, sideròfors, microorganismes degradadors. Control biològic de bacteriosi en plantes.
  • Activitats: Aïllament i caracterització de bacteriòfags específics de bacteris fitopatògens. Estudis de supervivència de bacteriòfags específics de bacteris fitopatògens. Aïllament i caracterització de microorganismes productors d'antimicrobians i altres metabòlits d'interés. Control biològic de malalties bacterianes de plantes.Aïllament i caracterització de microorganismes ambientals degradadors d'hidrocarburs. Estudi de les possibles aplicacions en bioremediació.
  1. Bacteriologia de líquens. Aplicacions biotecnològiques.
  • Descripció: Aïllament i caracterització de bacteris associats a líquens: diversitat, contribució a la simbiosi liquènica i aplicacions biotecnològiques.
  • Activitats: Aïllament de bacteris associats a líquens. Obtenció d'extractes liquènics. Optimització de la recuperació de bacteris liquènics. Diversitat de bacteris liquènics. Paper dels bacteris associats a líquens en les simbiosis liquèniques. Caracterització biotecnològica de bacteris liquènics i les seues aplicacions: microorganismes promotors de creixement vegetal, degradadors de residus, productors de nous polímers, pigments,etc.
Grup d'Investigació en Genètica Evolutiva - GENEVOL

El grup de Genètica Evolutiva es dedica a l'estudi teòric, computacional, comparatiu i experimental de l'evolució biològica dins dels camps de la genètica, genòmica, microbiologia, biologia molecular i biologia de poblacions.

Les principals línies d'investigació:

  • Evolució de la simbiosi. La simbiosi és un factor important en la promoció de les novetats evolutives. El seu estudi requereix una anàlisi conjunta de l'hostatger eucariota i els seus microorganismes íntimament associats, emprant la genòmica i la metagenòmica. A més, s'estudia la simbiosi d'insectes i humans fonamentalment.
  • Biologia sintètica. L'estudi dels genomes d'una varietat de microorganismes pot proporcionar pistes per a la comprensió i síntesi de cèl·lules mínimes amb aplicacions en biomedicina, bioremediació i biotecnologia.
  • Estudi genètic dels pugons: Taxonomia i polifenisme reproductiu. Identificació dels gens i vies que regulen la reproducció dels àfids (partenogènesis vs. sexualitat).
Grup d'Investigació en Innovació en Materials i Tècniques de Caracterització - INNOMAT

La ciència i tecnologia dels Materials abasta un ampli conjunt de disciplines, tècniques i mètodes dissenyats per al desenvolupament de materials al servei dels nous reptes de la societat.

En aquest context, el grup INNOMAT, integrat en l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV UV), orienta la seua investigació entorn de dues temàtiques amb una clara complementarietat. La primera consisteix en el desenvolupament de protocols innovadors per a la preparació de materials porosos, mesoporosos o nanoestructurats amb característiques que permeten la seua utilització en una gran varietat d'aplicacions, com a sensors, catalitzadors, recobriments, conservació de patrimoni històric etc.Aquests materials estan específicament dissenyats per a amplificar alguna de les propietats físiques o químiques dels seus constituents o bé per a idear propietats noves a partir d'un disseny intel·ligent. És obvi que aquest objectiu requereix el control de nombrosos paràmetres relatius a la naturalesa física, química i estructural dels compostos obtinguts, per al que és necessària la utilització de les tècniques de caracterització apropiades, així com el desenvolupament d'altres de caràcter innovador i que destaquen per les seues propietats específiques i alt valor afegit: alta resolució espacial, alta sensibilitat, versatilitat o portabilitat.

L'anàlisi de les propietats físiques i químiques dels materials i el desenvolupament de noves tècniques de caracterització és per tant la segona activitat principal del grup. Aquesta doble vessant de desenvolupament i caracterització conjumina l'esforç col·laboratiu dels investigadors, físics i químics, que l'integren i aporta al grup un caràcter clarament multidisciplinari. Més concretament, el grup desenvolupa les següents activitats:

  1. Disseny i síntesi de materials innovadors:
    • Materials oxídics i no oxídicos: preparació i caracterització de materials de grandària de partícula variable.
    • Nanopartícules massives i poroses amb la incorporació de diversos grups multifuncionals per a aplicacions en diagnòstic i alliberament de fàrmacs.
    • Nanocomposites mesoporosos contenint nanopartícules d'or per a la degradació catalítica de CO i VOCs
    • Nanocomposites de sílice-polímer, per a aplicacions d'alliberament controlat, remediació (captura de CO₂) i sensors.
    • Sílices poroses modificades amb espècies inorgàniques, grups orgànics i complexos de coordinació, com a catalitzadors heterogenis per a química verda.
    • Sílices híbrides funcionalitzades per a la detecció de compostos orgànics volàtils.
    • Materials per a la restauració i conservació del patrimoni cultural.
  2. Desenvolupament de tècniques innovadores de caracterització de materials:
    • Adaptació d'un espectròmetre Raman per a la seua utilització en la investigació d'objectes del patrimoni cultural, permetent mesures in situ, sense presa de mostra.
    • Adaptació d'un espectròmetre EDXRF portàtil per a la seua utilització en la investigació d'objectes del patrimoni cultural, permetent mesures in situ, sense presa de mostra.
    • Adaptació d'un microscopi de forces atòmiques per a la caracterització òptica i elèctrica de nanomaterials amb alta resolució espacial.
Grup d'Investigació en Psicobiologia de les Drogodependències - INVESDROGA

La nostra investigació es centra en els mecanismes neurobiològics dels trastorns addictius, específicament els factors ambientals que influeixen en les comorbiditats psiquiàtriques associades a la cocaïna (com l'estrés) i el seu impacte en les diferents etapes de desenvolupament (prenatal, la infància, l'adolescència i l'edat adulta), així com les diferències de sexe.

La cocaïna continua sent la segona droga il·legal més consumida a Europa, i els nivells de consum de cocaïna són particularment alts a Espanya. L'edat en la qual el consum inicial es duu a terme és d'especial importància, així com els factors ambientals / epigenètics que modulen el fenotip clínic de l'addicció a la cocaïna. El consum crònic de cocaïna pot conduir no sols a l'addicció, sinó també a diversos trastorns associats, incloses les complicacions psiquiàtriques (depressió, psicosi, dèficit d'atenció / hiperactivitat i trastorns d'ansietat). 

Com a part del nostre treball, desenvolupem models animals per a la investigació traslacional en els éssers humans. A més, s'avalua la influència del consum de cànnabis, l'alcohol, l'heroïna i MDMA en l'aparició de trastorns comórbits en l'addicció a la cocaïna. Els nostres objectius específics són:

  1. identificar els substrats neurobiològics que subjauen a l'augment de la cerca de drogues provocada per l'estrés social (derrota social breu i repetida), ja que nombrosos estudis indiquen que els diferents tipus d'estrés físic i social són factors de risc en l'aparició, escalada i la recaiguda en el consum de psicoestimulants;
  2. identificar la contribució dels trets individuals que subjauen a la propensió a l'addicció a les drogues, com un fenotip d'alta cerca de la novetat;
  3. estudiar els efectes a llarg termini del consum de drogues en l'adolescència, ja que aquest és un període crític en la maduració i el desenvolupament final del CNS;
  4. estudiar els mecanismes neurobiològics de la recaiguda per a entendre els trastorns addictius com una malaltia crònica i persistent.

Actualment estem treballant en col·laboració amb altres grups de la Xarxa de Trastorns Addictius (RTA), específicament amb la Dra. Consuelo Guerri, Dr. Jorge Manzanares, Dra. Olga Valverde, Dra. María L. Laorden, Dr. Fernando Rodríguez de Fonseca i la Dra. Pau Vivers. Comptem amb els següents procediments conductuals en el nostre laboratori: la preferència de lloc condicionada (CPP), l'acte-administració (SA), camp obert, laberint elevat, laberint d'aigua, caixes d'evitació activa i passiva, sistema d'avaluació etofarmacològic (interacció social), la inhibició prepols (PPI), prova de reconeixement, mesurament informatitzat de l'activitat motora. Les següents tècniques neuroquímiques també s'utilitzen amb freqüència en la nostra investigació: sistema de cromatografia líquida d'alta precisió per a detectar catecolaminas en teixit cerebral; western blot per a determinar transportadors de monoamina; corticosterona i determinació per ELISA.

Grup d'Investigació en Xarxes i Entorns Virtuals - GREV

El grup de Xarxes i Entorns Virtuals (GREV) centra la seua investigació en xarxes d'interconnexió de sistemes distribuïts, entorns virtuals distribuïts i en el desenvolupament de sistemes multiagent escalables. Aquests tres tipus de sistemes són transversals a diversos tipus d'aplicacions, però fonamentalment els hem aplicats a àrees tan dispars com arqueologia, mobilitat urbana, videojocs en xarxa, genètica computacional i ciències socials.

Des de la seua fundació el GREV ha realitzat la seua investigació integrat i en col·laboració permanent amb l'equip Consolider ACCA, compost per grups d'investigació de 4 universitats espanyoles (el GREV i grups de la UPV, UCLM i UMU). En els últims anys el grup ha iniciat col·laboracions interdisciplinàries amb grups d'investigació de les àrees de Genòmica computacional i de Ciències Socials.