El Grup d'investigació en Cultura, Diversitat i Desenvolupament-CUDIDE "Culture, Diversity & Development" va nàixer l'any 2011 en el departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (MESURA) de la Universitat de València. Estudi General (UVeG) amb el propòsit de contribuir, a través de la investigació, al desenvolupament teoricopràctic dels aspectes relacionats amb la diversitat cultural i el desenvolupament personal.
En concret, es treballen les competències interculturals, l'educació intercultural, diversitat cultural i de gènere, mobilitat i processos migratoris, entre altres. Les investigacions realitzades s'aborden des d'una perspectiva interdisciplinària perquè el grup, liderat per Carmen Carmona Rodríguez, està compost per professionals de diferents especialitats: de l'àrea d'Educació, Psicologia, i Ciències Socials. A més, en col·laborar amb diferents universitats en diferents països (Espanya, els Estats Units, Alemanya, Holanda, el Regne Unit i el Canadà) es té la possibilitat d'accedir a un gran ventall de realitats, grups socials i polítiques que enriqueixen el treball realitzat.
Les persones que formem part d'aquest equip investigador estem interessades a promoure investigacions de qualitat i excel·lència, des d'un enfocament social i educatiu que aportació resultats amb una utilitat i interés social.
El Grup de Recerca Currículum, Recursos i Institucions Educatives (VAIG CRIAR), té ja una llarga trajectòria. Es va constituir en 1991 en el si del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València, amb un grup de professors i professores de diverses universitats. Llavors i ara té com a propòsit explorar les polítiques i les pràctiques articulades sobre els sistemes educatius, els centres i les aules.
Els membres del grup, amb interessos acadèmics específics, compartim la motivació d'avançar en el coneixement de com des de les aules s'estan gestant les noves maneres de constituir-se en subjectes actius de ciutadania, capaces de transitar de manera activa per un món plural, aparentment, ja sense fronteres. En el trajecte hem anat ocupant-nos d'objectes d'anàlisis tan complexes com: reformes, innovació educativa, planificació curricular, avaluació, mitjans d'ensenyament, comprensivitat, direcció de centres, organització, participació, ciutadania, diversitat, tecnologies, etc. Però la producció de coneixement participant, llavors i ara, en projectes de recerca no satisfà les expectatives dels qui formem part de CRIE. Volem socialitzar els assoliments aconseguits formant a estudiants interessats per les nostres línies de treball; de fet, alguns són ja part activa del grup com a becaris, doctorands o fins i tot doctors. La presència en la societat del grup de recerca la plasmem mitjançant la publicació dels nostres treballs, participant en fòrums i tot tipus d'esdeveniments, així com en les institucions que ens convoquen. Propòsits que assumim comptant amb la nostra il·lusió, l'energia de nous membres i renovant la web com a espai de trobada amb els qui comparteixen amb nosaltres interessos i motivacions.
El grup de recerca Elcis ha realitzat investigacions de formació lectora, literària, mediàtica i lingüística en contextos multiculturals i plurilingües en els diversos nivells educatius tant en L1 com en L2 i llengües estrangeres. S'inicia quan se'ns va concedir el projecte d'investigació "Globalització, exclusió i multiculturalitat en Literatura Infantil i Juvenil" (UV-AE-20060713) el 2006.
Des d'aleshores i fins ara hem treballat en diferents projectes tant de recerca, cooperació com d'innovació. Un factor determinant per a la consolidació i ampliació no sols de línies d'investigació, sinó de membres i col·laboradors fou la concessió del projecte I+D+I "Educación literaria e Interculturalidad" del Ministerio de Ciencia e Innovación (EDU 2008-01782/EDUC), Programa Nacional de Investigación Fundamental en el Marco del VI Plan Nacional de Investigación Científica.
Hem format part d'altres projectes com "Diversidad y (des)igualdad en la literatura infantil y juvenil española contemporánea" (UV-IMV-PRECOMP-13-115502),"Imágenes literarias de la diversidad: ciudadanía e identidad a través de la educación lectora y literaria" (GV 2015-050). O dels projectes d'innovació de centre "Innovación, Investigación y Calidad en la Enseñanza Superior:Proyectos y Propuestas en investigación docente en las Setmanes d'Activitats Complementàries" en diferents edicions o "Trabajo sobre el impacto del uso de las pizarras digitales interactivas en la formación superior de Profesores de Infantil, Primaria y Secundaria". Així com "Estudio comparativo de las materias de DLL en los nuevos grados de Educación Infantil" projecte concedit per la Universidad de Sevilla.Proyectos para la Investigación Docente (038-A6-2010) amb investigadors de les universitats de Sevilla, Jaén, Granada, València, Barcelona, A Coruña; el projecte FACTORES DETERMINANTES EN LOS HÁBITOS LECTORES DE LOS ESTUDIANTES DE EDUCACIÓN SECUNDARIA (PR2017-040) concedit per la Universidad de Cádiz. O el projecte de cooperació "Preparación de agentes de formación del profesorado y equipos instucionales que permitan la innovación y mejora en investigación y formación docente en educación intercultural bilingüe en las zonas andinas y del Caribe" de l'Agencia Española para la Cooperación Internacional (D/030992/10); "Competencias lingüísticas e identidad cultural del alumnado de origen inmigrante-variables de integración en contextos de inmigración" (APE/2015/004).
També hem format part del projecte "COMPETENCIAS MEDIÁTICAS DE LA CIUDADANIA EN MEDIOS DIGITALES EMERGENTES (SMARTPHONES Y TABLETS): PRACTICAS INNOVADORAS Y ESTRATEGIAS EDUCOMUNICATIVAS EN CONTEXTOS MULTIPLES del Ministerio de Economía y Competitividad. Programa Nacional Proyectos I+D+I (EDU2015-64015-C3-1-R) amb 40 investigadors, d'11 universitats espanyoles i 8 països latinoamericans i europeus o del projecte "YOUTUBERS E INSTAGRAMMERS: LA COMPETENCIA MEDIÁTICA EN LOS PROSUMIDORES EMERGENTES" de l' AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACIÓN - Convocatorias 2018 Proyectos de I+D de GENERACIÓN DE CONOCIMIENTO y Proyectos de I+D+i RETOS INVESTIGACIÓN.
Així mateix el grup Elcis hem organitzat tota mena d'encontres científics relacionats amb la nostra recerca: entre altres III Congrés Internacional de Literatura Infantil i Juvenil Catalana (2006); I Congreso Internacional de Educación literaria y Sociedad. La enseñanza de la literatura a los jóvenes (2007); Jornadas interdisciplinares de Estudios de la Mujer (2009); : III Jornadas Innovación Docente en la Educación Superior (2014); I i II International Conference Teaching Literature in English for Young Learners (2012) i (2015); XV Congreso Internacional de la Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura (2014); Jornadas de Investigación, Innovación y Buenas prácticas en Educación Infantil (2014), (2015), (2016), (2017) i ((2018) o les Jornades d'Educació lectora, literària i lingüística. Recerca i bones pràctiques (2021).En l'actualitat formen part com a grup de la xarxa d'excel·lència del projecte RED DE EXCELENCIA EN EDUCACIÓN MEDIÁTICA del Ministerio de Economía, Programa de Acciones de Dinamización Redes de Excelencia I+D (Acció 2016)(EDU2016-81772-REDT) entitats participants: 10 IP de I+D 10 universitats espanyoles.
Som un grup d'estudis i recerca multidisciplinar en l'àmbit de l'educació de la Universitat de València. Tot i que desenvolupem investigacions en temàtiques distintes, tenim en comú una mirada epistemològica crítica i postcrítica de l'educació. Prenent aquests elements com a punt de sortida, hem anat fent passes cap a un compromís amb un altra manera d'entendre la investigació, clarament vinculada a la transformació social. La cooperació, l'intercanvi de guions i propostes i el cercle dialògic son les estratègies que ens acompanyen.
Les nostres línies d'investigació van dirigides cap a la formació inicial i permanent dels educadors/es en diversos contextos socioeducatius. La investigació narrativa, l'experiència i la relació educativa conformen les nostres eines per avançar en la recerca dins dels àmbits de l'educació, el coneixement i l'emancipació.
La producció acadèmica hauria de lliurar-se d'una nefasta tradició individualista, per tant, apostem per la creació d'espais en els que fer possible les cures, la reflexió i la creació col·lectiva. En aquest sentit, el grup reflexa diversitat de situacions i estadis en la investigació. Una part dels membres del grup ja va defendre les tesis i l'altra part es troba en el procés d'elaboració.
La coordinació del grup es basa, especialment, en definir les problemàtiques i dificultats en la recerca educativa.
TALIS va nàixer en resposta a la percepció que hi havia una gran falta d'assessoria tècnica i col·laboració de les universitats amb diferents agents socials, ONGDs per exemple, en matèria d'educació basada en el model AICLE /CLIC (aprenentatge integrat de contingut i llengües). És a dir, no s'estava creant material didàctic ni accions relacionades que englobaren tant l'aprenentatge de llengües com el contingut relacionat amb la solidaritat, l'Educació per al Desenvolupament i la interculturalitat d'una manera integrada, la qual cosa ens sembla fonamental per a ajudar en la construcció social d'un món més just, més igual i amb més consciència social, alhora que potenciem l'economia local. Així doncs, la investigació en aquest camp resulta absolutament imprescindible ja que fa falta comptar amb un marc teòric per al desenvolupament de la competència intercultural i una metodologia que permeta l'aplicació d'estratègies adequades per a la seua transposició didàctica.
D'altra banda, a causa de la formació dels professors implicats, es dona una especial importància a l'Aprenentatge Integral de Continguts i Llengües Estrangeres (AICLE, CLIL en el seu corresponent en anglés). Es considera que el AICLE permet incorporar en aquest ensenyament-aprenentatge de llengües, un eix axiològic que incloga l'educació per al desenvolupament global o el clàssic ensenyament en valors. En aqueix sentit TALIS ha realitzat i realitza investigacions de tipus interdisciplinari que permeten marcs de realització amplis i al mateix temps realistes.
El grup d'investigació iMUSED es constitueix amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de l'educació musical des de múltiples perspectives.
Els diferents interessos que aborda poden agrupar-se en cinc línies d'investigació principals: la innovació educativa, la interdisciplinarietat, l'estudi del currículum, les identitats musicals i la transferència de coneixement.
- La primera inclou el desenvolupament de metodologies, recursos i enfocaments que contribuïsquen a la reflexió sobre les actuals pràctiques educatives, a la reelaboració dels fins establits i a la renovació d'estratègies didàctiques concordes amb aquests. Alguns exemples són el desenvolupament de la creativitat, la incorporació de les TIC i nous mètodes pedagògics, la didàctica de l'audició i interpretació musical i l'educació musical crítica.
- En segon lloc, la interdisciplinarietat fa referència a la cerca d'interseccions entre l'educació musical i altres àrees de coneixement, tant escolars com acadèmiques. En aquest sentit, s'exploraran les possibilitats educatives de repertoris específics com la música escènica o la popular urbana contemporània per a establir ponts amb àrees com les ciències socials, la llengua o les arts plàstiques. De la mateixa manera, s'indagarà en les connexions amb les ciències socials i experimentals, les ciències de la comunicació i audiovisuals, l'educació especial i l'educació emocional, així com en la utilització del patrimoni musical i la reconstrucció de la història de la pròpia disciplina.
- Una tercera línia d'investigació està constituïda per l'estudi dels diferents nivells curriculars, especialment quant a les prescripcions de la legislació educativa, els continguts programats en els manuals escolars, i les pràctiques i consideracions dels docents.
- En quart lloc, s'estudiaran les identitats i subjectivitats presents en diferents col·lectius pertanyents a l'àmbit de l'educació musical, com les identitats professionals dels docents i les identitats musicals dels estudiants, analitzades a partir de les seues preferències i grups culturals de referència. L'objectiu és analitzar com les diferents identitats influeixen en els processos d'ensenyament i aprenentatge, i desenvolupar estratègies per a incidir positivament en la construcció identitària en els estudiants.
- Finalment, l'última línia d'investigació es correspon amb la transferència de coneixement científic en educació musical, dirigida a individus i grups interessats en aquesta, i es concreta en l'elaboració de recursos, la difusió de resultats i la formació de docents.
Tres dels membres del grup (IP Ana María Botella, Rafael Fernández i Rosa Isusi) imparteixen classe en el Màster Universitari en Professor/a d'Educació Secundària des de l'any 2010 i 2014 respectivament. Les professores Ana María Botella IP) i Rosa Isusi imparteixen classe en el Màster en Investigació en Didàctiques Específiques de la Facultat de Magisteri i, juntament amb Salvador Blasco, dirigeixen tesi en el programa de doctorat de Didàctiques Específiques. Totes dues professores, també col·laboren en el programa de doctorat de la Universitat Politècnica de València en la direcció de tesis doctorals. A més, la IP Ana María Botella, compta amb una trajectòria de 15 tesis dirigides en el programa de Doctorat de la Facultat de Magisteri i en la Universitat de Salamanca.
El grup d'investigació treballa el diàleg entre les diferents arts representatives i la literatura a través de la transmissió semiòtica i cultural de topoi literaris des d'i cap a la tradició anglosaxona. Les investigacions del grup se centren en l'estudi de diferents pràctiques culturals des de la perspectiva de la intertextualitat, la intermedialitat, la semiòtica, la recepció i l'adaptació. El període d'estudi considerat abasta des de l'Edat mitjana fins a l'època actual amb una anàlisi exhaustiva del mapa de creació, transmissió i influència del patrimoni cultural, artístic i literari en la tradició anglosaxona. El grup treballa així mateix en la indagació de l'impacte dels objectes de consum cultural considerats en les societats contemporànies. Per a això, fa treballs d'assessorament i consultoria d'agents culturals, empreses relacionades amb les arts escèniques, la indústria cinematogràfica, televisiva i digital, així com empreses del sector editorial i centres culturals interessats en la producció, conservació, ensenyament i divulgació de productes culturals afins o procedents de la tradició anglosaxona.
El grup d'investigació de Mètodes Quantitatius per al mesurament de la Cultura i l'Educació (MC2) desenvolupa fonamentalment la seua activitat investigadora i d'especialització docent en dos camps altament relacionats: Cultura i Educació; no obstant això, recentment el grup d'investigació està potenciant el desenvolupament d'una tercera línia d'investigació, el turisme, i concretament el turisme cultural (patrimoni cultural, industrial, d'idiomes, etc.).
Des de la seua constitució com a línia d'investigació adscrita al Departament d'Economia Aplicada, el grup d'investigació de MC2 ha contribuït i participat en innombrables investigacions i projectes d'envergadura tant nacional com internacional. En aquest sentit, MC2 ha participat, entre altres, en el projecte afavorit per l'Organització d'Estats Iberoamericans (OEI) per a la creació de l'Observatori Iberoamericà de la Cultura (OIBC); en l'Avaluació de la Cooperació Cultural Espanyola sota la demanda de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID); en el projecte d'elaboració del Sistema d'Indicadors Culturals Locals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) o en el disseny d'un sistema d'informació per a la gestió de l'Institut Cervantes.
Membres de MC2 també han participat en projectes vinculats a l'educació superior a través de projectes de la Unió Europea com el Projecte REFLEX, o el Projecte PROFLEX sobre el seguiment d'egressats a Amèrica Llatina. Entre els objectius perseguits pel grup d'investigació de MC2 poden citar-se els que es llisten en el següent apartat.
Aquest equip s'ocupa de la investigació en Pedagogia Universitària, Educació al llarg de la vida i Desenvolupament Sostenible. El seu objectiu és l'estudi dels processos educatius en aquests àmbits per a construir coneixement i concretar i aplicar propostes de millora:
- En Pedagogia Universitària (anàlisi dels processos d'ensenyament-aprenentatge en la universitat, dels processos de transició, fracàs i abandó en els estudis, estudi de l'impacte de metodologies innovadores, disseny, aplicació i avaluació de bones pràctiques, competències docents, ús de les TIC en els processos de e-a, etc.)
- En Educació i Sostenibilitat (sostenibilització curricular, anàlisi dels continguts dels plans d'estudis universitaris, de les guies docents, desenvolupament de competències per a la sostenibilitat, construcció de models transferibles als diversos títols, anàlisis i millora del seu afrontament en educació formal i no formal, etc.)
- En Família i Menor (estils educatius familiars i la seua avaluació, diversitat familiar, competència parental, violència filie-parental, mediació davant conflictes familiars, formació en intervenció familiar, etc.)
- En Convivència i Resolució de Conflictes (educació i convivència, educació per a la pau, resolució de conflictes, ensenyament i aprenentatge de normes, models de convivència, conductes disruptives i antisocials, etc.)
- En Ciutadania i Valors (educació moral, ciutadania, educació en valors, pedagogia intercultural, educació i desenvolupament humà, ètica de les professions, deontologia professional, prevenció educativa de la violència de gènere, etc.)
- En Educació Mediàtica, Tics i Videojocs (ciutadania mediàtica, educació mediàtica, valors i Tics, videojocs i educació, jocs de simulació, jocs seriosos, usos dels videojocs, etc.) En aquests àmbits aquest equip ha conclòs ja diversos projectes competitius d'I+D+i i està desenvolupant uns altres.
- Estratègies d'ensenyament i estratègies d'aprenentatge en la universitat. Anàlisi de la incidència de variables fonamentals en les maneres en què els universitaris afronten l'aprenentatge. MCyT. (SEC/2003-016787) (2003-2006)
- Ambientalització Curricular a la Universitat de València-Estudi General (ACUVEG). Generalitat Valenciana. (GV04B-166)(2004-2005)
- La prevenció i protecció contra la violència domèstica i de gènere en el marc de la EL 1/2004 de 28
- de desembre. Una perspectiva transdisciplinar. MICINN (SEJ2006-15544)(2006-2009)
- Ambientalització Curricular: disseny i anàlisi d'intervencions de diàleg disciplinar per al desenvolupament de competències sostenibilitzadores bàsiques en l'educació universitària (Titulacions Educació Infantil i Primària). MINECO (SEJ2007-67063) 2007-2010)
- L'excel·lència en els estudiants universitaris des d'un enfocament longitudinal: anàlisi de factors incidents i disseny d'un model d'intervenció. MICINN (EDU2009-08518) (2009-2012)
- Pràctiques familiars i corresponsabilitat: Anàlisi dels valors i proposta d'estratègies educatives per a la conciliació de la vida personal, social i laboral. MICINN. (EDU2009-10250)(2009-2012).
- Prevenció i erradicació de la violència de gènere. El seu estudi transdisciplinar a través dels mitjans de comunicació. L'educació i l'actuació dels jutges. MICINN. (DER2010- 018498)(2010-2012)-L'ensenyament obligatori davant la competència en comunicació audiovisual en un entorn digital. MICINN (EDU2010-21395)(2010-2012).
- Metodologies centrades en l'aprenentatge en la universitat. Disseny, implementació i avaluació. MINECO. (EDU2012-32725)(2013-2015)
- Sostenibilització Curricular en els plans de Grau: revisions de les competències bàsiques per a la sostenibilitat en les Guies Docents; desenvolupament i avaluació. MINECO. (EDU2010-21485)(2011-2013)Fruit d'aquest treball de recerca ha sigut un nombre important de publicacions en llibres i revistes prestigioses i una constant participació en congressos i en activitats de formació.
CREARI Grup de recerca en pedagogies culturals es dedica a estudiar les sinergies culturals i les accions educatives, tot incorporant els avanços de les tecnologies digitals i la cultura visual. Ens interessa analitzar i millorar les condicions dels diferents públics tant en les manifestacions artístiques com en la resta de realitats patrimonials. Estem involucrats en l'educació en arts tant als àmbits de l'educació formal com de l'educació no formal, amb una especial atenció cap als museus i els entorns patrimonials. Considerem primordial involucrar-nos en els assumptes de la formació d'educadors i educadores, tot atenent als nous entorns digitals, prioritzant els criteris de cooperació i donant cabuda als nous models educatius. Incorporem al grup membres de diferents procedències, considerant que la interdisciplinarietat és un aspecte fonamental de la nostra idea de recerca. Ens hem especialitzat en formació del professorat de tots els nivells educatius, afavorint la integració del col·lectiu docent com un element cultural de primera entitat. El nostre grup està integrat per una sèrie de persones vinculades a institucions educatives i de recerca, gent interessada en l'impuls, el desenvolupament i la innovació de projectes educatius a l'entorn dels museus, de les arts visuals, la música i la cultura contemporània. Volem generar projectes internacionals i especialment de cooperació, tant a l'àmbit llatinoamericà com en l'espai europeu.
El grup d'Investigació en Polítiques Educatives, Interculturalitat i Societat (POLISOC) està adscrit al Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació de la Universitat de València-Estudi General i estretament connectat a la Unitat d'Investigació en Política de l'Educació (UNIPE). Naix amb el triple objectiu de, d'una banda, compartir idees i conjuminar esforços per crear un àmbit de reflexió sobre qüestions de política educativa; per un altre, crear un lloc de trobada en el qual coincidisquen diferents professionals preocupats pel seu estudi; en aquest sentit, es constitueix com a àmbit i espai obert de treball i reflexió sobre temes crucials de l'educació del nostre temps amb la pretensió de fer visible i recuperar un espai propi per a la Política de l'Educació. Pretén, doncs, reivindicar la deliberació política.
La investigació és, finalment, un altre objectiu fonamental de POLISOC, la qual cosa la compromet amb el desenvolupament i consolidació de grups d'investigació interdisciplinària en els continguts i competències propis de la Política de l'Educació. El grup d'investigació està actualment integrat per professorat i investigadores i investigadors de diferents departaments de la Universitat de València i d'universitats italianes i portugueses. Donat el cas, la seua composició variarà en funció dels projectes d'investigació en curs, podent comptar amb personal contractat amb càrrec a projectes i investigacions i amb professorat d'altres Universitats nacionals i estrangeres.
L'activitat investigadora de POLISOC es reflecteix en la participació dels seus integrants en projectes d'investigació competitius a nivell nacional i internacional, bé com a investigadores o investigadors, bé com a investigadores o investigadors principals. Entre els projectes d'I+D en els quals han participat els i les membres de POLISOC, figuren "Descentralització i participació social com a indicadors de qualitat en el projecte, gestió i avaluació en els centres i del sistema educatiu" (GV-3200/95), "Formació de ciutadans democràtics. L'educació com a constructora d'identitat i competència cívica" (CTIDIB/2002/307), "Educació i socialització en valors" (GV04B-174). Imparteixen docència en les matèries de política educativa de grau i els màsters oficials "Política, gestió i direcció d'organitzacions educatives", "Professorat d'educació secundària", "Acció social educativa", "Psicopedagogia", de la UV, "Canvi social i professions educatives" (UMA), així com en el programa de Doctorat en Educació de la UV. Alguns dels seus membres han realitzat estades predoctorals, postdoctorals, d'investigació, Erasmus PDI, en universitats estrangeres de prestigi (Universitat de Califòrnia Davis (USA), Universitat de Exeter (UK), Universitats de Salento i de Verona (Itàlia), Universitat de Örebro (Suècia), Universitat Federal de Alagoas (el Brasil), El Col·legi de Mèxic, IISUE de la UNAM (Mèxic), CEDIGSO de la Universitat Autònoma, de l'Estat d'Hidalgo (Mèxic), Universitat Complutense de Madrid, UNED, Universitat de Loja (l'Equador), Universitat Federal de Alagoas (el Brasil), Universitat Federal Fluminense (el Brasil), Universitat Simón Bolivar (Colòmbia), Universitat de Nord (Colòmbia), Centre d'Estudis Mundials (Universitat de la Sorbona, París), Universitat del Franc Comtat (França), Universitat de Örebro (Suècia), Universitat Agrària de l'Havana, Universitat de Peruglia (Itàlia) i Universitat d'Almeria. Ha organitzat o estan preparant els seminaris nacionals i internacionals següents: Seminari Nacional sobre Política de l'Educació: docència i investigació; Seminari Internacional Polítiques de qualitat en la formació inicial del professorat de Secundària i I i II Jornades sobre Absentisme en la Comunitat Valenciana. Així mateix, membres del grup han liderat i participat en Projectes d'Innovació Docent, i supervisat estades predoctorals i postdoctorals. Una altra de les seues activitats ha consistit en la realització d'informes, auditories i assessorament a entitats públiques i privades. Algunes de les persones integrants de l'equip de treball del grup POLISOC, dirigeixen, al seu torn, projectes com Refuteach: Lingüística Aplicada per a la inclusió de persones refugiades (UPM/University of Kent), i són membres, igualment, dels següents projectes: EELISA: Opportunities for everyone (UPM/UE); Pràctiques emancipatòries i metodologies descolonitzadores transformadores (FLACSO); Grup d'Estudis Transversals (UA).
Alguna de les col·laboradores del grup POLISOC participa com a membre en les activitats del Grup de Recerca sobre Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut (GRISIJ), de la Universitat de Barcelona, havent participat en el Projecte europeu PAGE (Parental Guidance and Education 2016-2018). També cal destacar, igualment, i des de l'any de constitució del grup en 2017, la participació de membres de POLISOC en el Projecte d'investigació: "Analitzar la situació de l'alumnat i del sistema educatiu en l'educació obligatòria a la ciutat de València i la seua evolució històrica, així com la formació d'estudiants en aquesta matèria", projecte redactat amb la finalitat d'elaborar el 'Mapa Escolar de la ciutat de València", i sorgit a iniciativa de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de València, iniciativa formalitzada mitjançant un conveni entre l'Ajuntament de València i la Universitat de València. L'equip d'investigació que ha treballat en els diferents informes d'aquest projecte, difosos en 2018 i al maig i desembre de 2019, ha estat integrat per catorze professores i professors de la Universitat de València procedents de les facultats de Geografia i Història, Magisteri, Filosofia i Ciències de l'Educació, Ciències Econòmiques i Empresarials, i Ciències Socials.
Entre els projectes actualment en curs, o recentment finalitzats, destaquen la participació de col·laboradores de POLISOC en els projectes:
- "European Senar-Territorial Autonomy Network". Referència: CA18114. Entitat finançadora: European Cooperation in Science and Technology. Convocatòria: 2018. Investigador/a responsable: Ivan Dodovski. Entitat d'afiliació: University American College Skopje, Macedònia del Nord.Duració: 28/02/2019 -27/02/2023. Quantia: 300.000 €.
- "El compromís poètic espanyol del segle XX en el cànon acadèmic actual (1975-2018). Referència: PGC2018-093641-B-100. Entitat finançadora: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Convocatòria: 2018. Investigador/a responsable: Miguel Ángel García. Entitat d'afiliació: Universitat de Granada, Espanya. Duració: 01/01/2019-31/12/2021. Quantia: 24.200 €.
- "Lectura i educació literària: Antonio Machado, Juan Ramón Jiménez i Federico García Lorca en la cultura escolar espanyola i hispanoamericana. Un estudi històric i pedagògic". Referència: RTI2018-098692-B-100. Entitat finançadora: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Investigador/a responsable: Juan Carlos González Faraco. Entitat d'afiliació: Universitat de Huelva, Espanya. Duració: 01/01/2019-31/12/2021. Quantia: 28.600 €.
- PID2020-114249GB-I00, "El gir copernicà en la política d'educació i ciència en el desenvolupisme franquista: de la subsidiarietat a la intervenció estatal", finançat pel Ministeri d'Educació, Ciència i Innovació. Investigador/a responsable Antonio Canales UCM, Duració 01/01/2021-31/12/2024. Quantia: 31.800 €.
- GV/2021/126, "Implentación de l'enfocament educatiu STEM en el desenvolupament de competències (EDUSTEM)", finançat per la Direcció General de Ciència i Investigació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana. Investigadora responsable: Laura Monsalve Lorente. Duració: 01/01/2021- 31/12/2022. Quantia: 20.000€.
Entre els projectes recentment finalitzats, a més dels ja citats: "A Global Youth in the Making: the 200,000 Residents of the Vaig citar internationale universitaire in 20th-Century Paris".Referència: ANR-17-CE28-0005. Entitat finançadora: Agence nationale de la recherche, France. Investigador responsable: Guillaume Tronchet. Entitat d'afiliació: École Normale Supérieurey Institut d'Histoire Moderne et Contemporaine, França. Duració: 01/09/2017-31/12/2020. A destacar, igualment, l'aprovació en 2020, per part de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de València, del projecte assignat a una altra de les investigadores del grup POLISOC: Històries personals de compromís civil i feminista per al canvi social, en el marc del Programa d'Ajudes a l'organització d'activitats per a impulsar la igualtat de dones i homes de la Universitat de València. El grup POLISOC també ha sigut el punt de partida del subgrup ABSENTIS, integrat en aquest. El grup ABSENTIS/POLISOC, centrat en l'estudi de les dimensions, causes i conseqüències de l'absentisme escolar, ha vingut desenvolupant tasques d'investigació, col·laboració i transferència de coneixement en aquest àmbit, col·laborant amb diverses entitats especialitzades en la prevenció de l'absentisme escolar. Així, inscrites en el projecte d'investigació "Absentisme Escolar a la Comunitat Valenciana" (UV-INV-AE18-784553), finançat per la Universitat de València, i "Absentisme escolar i el dret a l'educació en la Comunitat Valenciana, (GV/20019/136)", han trobat suport diverses publicacions, Jornades, Seminaris i cursos de formació en col·laboració amb diverses entitats de caràcter públic i privat. En relació amb aquest últim tema, s'han organitzat i celebrat, al novembre de 2021, les II Jornades sobre absentisme escolar: un repte comunitari, amb la participació de diferents centres educatius, administracions locals i autonòmiques, i membres integrants del grup d'investigació de la Universitat de València i altres universitats.
A més, molts altres seminaris i conferències celebrats han servit per a difondre els resultats de les investigacions desenvolupades pels i les integrants de POLISOC, o pels i les integrants d'altres equips d'investigació amb els quals POLISOC manté llaços de col·laboració, entre aquests, els més recents:
- "Xarrada-seminari "la segregació escolar, tema de drets humans i justícia social", a càrrec de Javier Murillo, professor de la Universitat Autònoma de Madrid i Director de la Càtedra UNESCO en Educació per a la Justícia Social de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), celebrat al novembre de 2021 de manera presencial i en línia.
- "Xarrada-seminari "el neoliberalisme i la universitat pública espanyola", a càrrec d'Alexandra Carrasco, al setembre de 2021, de forma no presencial i en línia.
- "Conferència: "Dret a l'educació i identitat cultural", impartida el 20 de maig de 2021, pel Catedràtic de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat de València, i director del grup POLISOC, Juan Manuel Fernández Soria. URL: https://youtu.be/r27vz9yntzg
- "Projecte d'innovació docent: Visibilitzant veus i cultures en educació superior. Política i educació, presentat per la investigadora Sandra García de Fes, el 28 de maig de 2021. URL: https://youtu.be/jj9m_bp1oxo
- "Seminari: Absentisme escolar i exclusió social. Una vulneració del dret a l'educació, celebrat el 18 de desembre de 2020, amb la participació de: Mónica Añón Roig, assessora tècnica d'Igualtat i Convivència de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Cruz Orozco (UV), i Sandra García de Fes (UV). URL: https://youtu.be/pm4adyrvrxa
- "Conferència-seminari: "De peus a terra per a no seguir de genolls. Consideracions sobre el pacte educatiu", celebrada l'11 de desembre de 2020, amb la intervenció del professor Antonio Canales Serrano (Universitat Complutense). URL: https://youtu.be/ytiwsv3onq8
- "Ponència: El districte únic escolar Una política educativa segregadora en si mateixa?, presentada per la investigadora Sandra García de Fes, al desembre de 2020. URL: https://youtu.be/sw-eslme5kw
- "Seminari web: "Què ens diu la Llei General d'Educació de 1970?", a càrrec del professor Diego Sevilla Merino, Catedràtic de Política i Legislació Educatives de la Universitat de Granada, celebrat el 20 de novembre de 2020. URL: https://www.youtube.com/watch?v=2nxzcoajw-0
- "Taula redona: Dones i interculturalitat. Històries personals de compromís civil i feminista per al canvi social, celebrada l'11 de març de 2020, i organitzada per les professores Sandra García de Fes i Donatella Donato, amb la participació de diferents entitats socials.
- "Conferència-seminari: "Identitat cultural, ciutadania i educació" a càrrec de Virginia Guichot, professora de la Universitat de Sevilla, celebrat el 15 de novembre de 2019.
- “Conferència: "Menors migrants i dret a l'educació", celebrada el 12 de desembre de 2018, amb la intervenció del professor Jorge Cardona Llorens Catedràtic de Dret Internacional Públic en la Universitat de València.
- "Seminari: "La governança de l'educació superior en el context espanyol, Reflexions sobre la influència de la Unió Europea en la configuració del sistema universitari espanyol", celebrat el 12 de gener de 2017, i en el qual va actuar com a ponent Alexandra Carrasco, investigadora en formació.
A destacar, finalment, la participació del director de POLISOC, professor Juan Manuel Fernández Soria, com a conferenciant convidat en el Col·loqui Internacional: "Politiques éducatives et projets de société, discours et pratiques, 19e-21e siècles", celebrat al juny de 2021 en la Universitat de Orlèans, amb el tema: "El discurs modernitzador en la política educativa espanyola del segle XX".
Publicacions 2021
- Tesis doctorals
- Les polítiques de tall neoliberal com a processos de privatització i mercantilització de la universitat pública a Espanya. El paper de la Unió Europea i el cas espanyol en el context europeu. Tesi doctoral d'Alexandra Carrasco, FPU del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació. Director: Juan Manuel Fernández Soria. Programa de Doctorat en Educació RD 99/2011, línia d'investigació "Estudis històrics, polítics i comparats de l'educació".
- Llibres i capítols de llibres
- "El cine como recurso pedagógico en las aulas de Educación Secundaria Obligatoria". Mª José Ruiz Romero i Laura Monsalve Lorente. En: "Nuevas coordenadas para la formación y el aprendizaje", 2021, pàgs. 241-250. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7953959
- "Lógicas neoliberales y educación social: una mirada crítica a la intervención socioeducativa". Vicent Horcas López i Elena Giménez Urraco. En: "Nuevas coordenadas para la formación y el aprendizaje" / coord. per Pilar Sanz-Cervera, María Dolores Soto González, Juan García Rubio, 2021, ISBN 9788418627088, pàgs. 111-120.
- "Lógicas neoliberales y educación social: una mirada crítica a la intervención socioeducativa". Vicent Horcas López i Elena Giménez Urraco. En: Nuevas coordenadas para la formación y el aprendizaje / coord. per Pilar Sanz-Cervera, María Dolores Soto González, Juan García Rubio, 2021, ISBN 9788418627088, pàgs. 111-120.
- "El Colegio de España en París: una encrucijada cultural franco-española". Mora-Luna, Antonia M.(coord.), Granada, Comares, 2021 (en premsa).
- "La production littéraire au service de la nation. Notes/remarques pour le professeur de littérature espagnole", Mora-Luna, Antonia María. En: Guido Furci i Cyril Verlingue (eds.), "Je est un autre Nous. Enonciations collectives et stratégies de résistance", Paris, Honoré Champion, 2021 (en premsa).
- Artícles en revistes especialitzades
- o Trayectoria, obra y cultura pedagógica de Antonio Ballesteros Usano. José Ignacio Cruz Orozco. Perfiles educativos, vol. XLIII, núm. 173, 2021 doi.org/10.22201/iisue.24486167e.2021.173.59755 2
- Frente a la desamortización silenciosa: Estrategias de la enseñanza católica española, José Ignacio Cruz Orozco. Educación XX1: Revista de la Facultad de Educación, 2021.
- Las modalidades de enseñanza en la nueva normalidad para el curso 2020-21 en las universidades públicas españolas, Cristina Pulido Montes, and Santiago Mengual-Andrés. IJERI: International journal of Educational Research and Innovation, 2021.
- Tendencias privatizadoras del modelo de financiación de la educación superior en Europa: propuestas de la Unión Europea y análisis del acceso asequible, Alexandra Carrasco González. Revista española de educación comparada, 2021.
- Introducción: a los 50 años de la Ley General de Educación de 1970, Juan Manuel Fernández Soria, y Diego Sevilla Merino. Historia y Memoria de la Educación 2021.
- La Ley General de Educación de 1970, ¿Una Ley para la modernización de España?, Juan Manuel Fernández Soria, and Diego Sevilla Merino. Historia y Memoria de la Educación 2021.
- Validating the Gratifications Associated with the Use of the Smartphone and the Internet by
University Students in Chile, Ecuador and Spain, R. Tirado-Morueta, A. García-Umaña, and S. Mengual-Andrés. Journal of Intercultural Communication Research 2021. doi: 10.1080/17475759.2021.1898449 - Opportunities and Hazards of the Internet for Students with Intellectual Disabilities: The Views of Pre-Service and In-Service Teachers, E. Chiner, M. Gómez-Puerta, and S. Mengual-Andrés. International Journal of Disability, Development and Education 2021. doi: 10.1080/1034912X.2019.1696950
- Chatbot to improve learning punctuation in Spanish and to enhance open and flexible learning environments. Esteban Vázquez-Cano, Santiago Mengual-Andrés, and Eloy López-Meneses.
- International Journal of Educational Technology in Higher Education 2021. doi: 10.1186/s41239-02100269-8
- Prevalencia del sexting en adultos jóvenes universitarios: motivación y percepción del riesgo, Laura Monsalve Lorente y Enrique García Tort. Psychology, Sociology & Education 2021.
- La clase online como sesión espiritista: Desafíos y estrategias ante las pedagogías pandémicas. Dulcinea Tomás Cámara. Atenas. Revista científico-pedagógica, 4 (56).
- ¿Disciplinas indisciplinadas? Ejercicios de diversidad epistémica para una pedagogía de matriz inversa. Dulcinea Tomás Cámara. Trenzar. Revista de Educación Popular, Pedagogía Crítica e Investigación Militante, 6 (3), pp. 96-114.
- "Educación y literatura en el tardofranquismo y la transición democrática española (II). Contenidos programáticos y experiencias editoriales (1982-1990)" Mora-Luna, Antonia María, History of Education & Children's Literature (2021) (en premsa).
Publicacions 2020
- Tesis doctorals
- Discursos e intereses no explícitos en las reformas educativas españolas: la Ley Orgánica de Educación y la ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa. Tesis doctoral de María Torres Pellicer, Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación Director: Juan Manuel Fernández Soria.
- Llibres i capítols de llibres
- Absentismo escolar y exclusión social una vulneración del derecho a la educación.
José Ignacio Cruz Orozco y Sandra García de Fez (Editores). Editorial Tirant Humanidades.
o De aprendices a universitarios.: La configuración del oficio de maestro, Juan Manuel Fernández Soria. En: Investigación educativa y cambio social 2020. - Lengua y tecnología: Una plataforma colaborativa para la enseñanza-aprendizaje de variedades del español. Rocío Díaz Bravo, Silvia Acid Carrillo, and Juan Manuel Fernández Soria. En: Investigación e Innovación educativa: Tendencias y Retos 2020.
- Políticas educativas para la integración de las TIC en España y Comunidad Valenciana. Laura Monsalve Lorente, Enrique García Tort, Miriam Elisabeth Aguasanta Regalado. En: Estrategias didácticas digitales. Encuentros entre la investigación y la práctica https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7881751
- Estrategias de la Unión Europea e iniciativas de igualdad de género en STEM. Laura Monsalve Lorente y Juan García Rubio. En: Pedagogía y cambios culturales en el siglo XXI https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7226965
- Hacia una educación inclusiva y democrática en el contexto de la educación secundaria en Italia Mª Teresa di Piazza, Isabel María Gallardo Fernández, Laura Monsalve Lorente. En: Claves para la innovación pedagógica ante los nuevos retos https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7758039
- Covidosofía. Reflexiones filosóficas para el mundo pospandemia. Dulcinea Tomás Cámara (Comp.) Barcelona: Paidós.
- Critical Thinking Lab: Mayéutica para Millenials. Dulcinea Tomás Cámara. En E.J. Díez Gutiérrez y J.R. Rodríguez Fernández (Eds.), Educación para el Bien Común Hacia una práctica crítica, inclusiva y comprometida socialmente, pp. 242-251. Barcelona: Editorial Octaedro.
- Absentismo escolar e intervención municipal un análisis de la Comunitat Valenciana. José Ignacio Cruz Orozco y Vicent Horcas López. En: Absentismo escolar y exclusión social: una vulneración del derecho a la educación / José Ignacio Cruz Orozco (ed. lit.) y Sandra García de Fez (ed. lit.), 2020, ISBN 9788418155857, págs. 55-78.
- "Poesía del siglo XX y compromiso en la cultura escolar española de la transición". Mora-Luna, Antonia María. En: Miguel Ángel García (ed.), El compromiso en la poesía española del siglo XX y el canon académico actual, Granada, Editorial Comares, 2020, pp. 275-306. ISBN: 978-84-1369-026-1
- Cruz Orozco, José Ignacio (2020), Revolución pendiente y socialización de la juventud. La utopía política de la Falange Española en Bares, Juan de y Oncina, Faistino (coords.) Utopías y ucronías. Una aproximación histórico-conceptual, Barcelona, Edicions Bellaterra, pp. 229-250 Año:) ISBN: 978-84-7290-947-2.
- Monsalve Lorente, Laura (2020), Hacia una educación inclusiva y democrática en el contexto de la educación secundaria en Italia. En: Claves para la innovación pedagógica ante los nuevos retos: respuestas en la vanguardia de la práctica educativa / coord.. por Eloy López Meneses, David Cobos Sanchiz, Laura Molina García, Alicia Jaén Martínez, Antonio Hilario Martín Padilla, Editorial Octaedro, págs.. 545-553. ISBN 978-84-18348-22-8
- Monsalve Lorente, Laura, García Tort, Enrique y Aguasanta Regalado, Miriam Elizabeth(2020). Políticas educativas para la integración de las TIC en España y Comunidad Valenciana. En: Estrategias didácticas digitales: Encuentros entre la investigación y la práctica / coord.. Diana Marín Suelves y José Peirats Chacón. Editorial Calambur. Págs. 43-62. ISBN 978-84-8359-499-5
- Absentismo escolar y exclusión social una vulneración del derecho a la educación.
- Artícles en revistes especialitzades
- Las políticas neoliberales de educación superior como respuesta a un nuevo modelode Estado. Las prácticas promercado en la universidad pública, Alexandra Carrasco González. Revista de la educación superior 2020.
- Modelo estructural de factores extrínsecos influyentes en el flipped learning, Santiago MengualAndrés, Jesús López Belmonte, Arturo Fuentes Cabrera, and Santiago Pozo Sánchez. Educación XX1: Revista de la Facultad de Educación 2020.
- Absentismo escolar en España. Datos y reflexiones, José Ignacio Cruz Orozco. Contextos educativos: Revista de educación 2020.
- Identidad cultural y derecho a la educación, Juan Manuel Fernández Soria. Contextos educativos: Revista de educación 2020.
- Computational thinking and coding in primary education: scientific productivity on SCOPUS, Annalisa Piazza, y Santiago Mengual-Andrés. Pixel-Bit: Revista de medios y educación 2020.
- Internet and people with intellectual disability: A bibliometric analysis, S. Mengual-Andrés, E. Chiner, and M. Gómez-Puerta. Sustainability (Switzerland) 2020. doi: 10.3390/su122310051
- Computational thinking and coding in primary education: Scientific productivity on SCOPUS,
A. Piazza, y S. Mengual-Andrés. Pixel-Bit, Revista de Medios y Educacion 2020. doi: 10.12795/pixelbit.79769 - Structural model of influential extrinsic factors in flipped learning, S. Mengual-Andrés, J. López Belmonte, A. Fuentes Cabrera, y S. Pozo Sánchez. Educacion XX1 2020. doi: 10.5944/educxx1.23840
- Nuevas ecologías del aprendizaje en el currículo, Laura Monsalve Lorente y Miriam Elizabeth Aguasanta Regalado. RELATEC: Revista latinoamericana de tecnología educativa 2020
- Epistemologíx transmodernx: Genealogías alternativas de pensamiento frente a la pandemia. Dulcinea Tomás Cámara. Cuadernos Abiertos de Crítica y Coproducción: Autores colectivos institución y coproducción, 2, pp. 10-23.
- The classroom as space of welcome: Exploration of the current challenges of teaching Spanish for refugees. Dulcinea Tomás Cámara. Culture and Education, 32(4), pp. 776-795.
Publicacions 2019
- Llibres i capítols de llibres
- Teaching and learning the promotion of health education in schools. Laura Monsalve Lorente y Engracia Soler Pardo. En: Re-inventando la investigación en salud y educación para una sociedad transcultural https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7502710
- Tecnologías y tendencias didácticas emergentes en escenarios educativos. Arturo Fuentes Cabrera, Eloy López Meneses, Jesús López Belmonte, Santiago Mengual-Andrés (coord.). Editorial Octaedro.
- "Miguel Hernández y el Neo-Realismo portugués: la infancia en la literatura del compromiso". Mora-Luna, Antonia María. En: Carina Infante do Carmo y Violante F. Magalhães (coords.), NeoRealismo e Infância, Lisboa, Edições Colibri, 2019, pp. 181-195.ISBN: 978-989-689-839-7.
- José Ignacio Cruz Orozco, (2019, Mientras España siga sin gustarnos, no podemos tener vacaciones. Una aproximación a los campamentos del Frente de Juventudes en la provincia de Valencia (1937-1955) en Mayordomo, A. y Paya, A, (eds.), Pedagogía. Pensament, política i práctica. lectures històriques en la societat valenciana contemporània, Valencia, Tirant humanidades, pp. 59-75.
- Laura Monsalve Lorente y Juan García Rubio. (2019). Estrategias de la Unión Europea e iniciativas de igualdad de Género en STEM, En: Pedagogía y cambios culturales en el siglo XXI: repensando la educación / coord. Laura Monsalve Lorente, Isabel Pardo Baldoví y María Isabel Vidal Esteve. Editorial Octaedro. Págs. 147-158 ISBN: 978-84-18083-18-1
- Artícles en revistes especialitzades
- Cuando caiga Franco: Las propuestas educativas para España desde el exilio (1945), José Ignacio Cruz Orozco, and Sandra García de Fez. Historia y Memoria de la Educación 9, (2019) pp. 101-138.
- La destrucción de la modernidad republicana: (Sin)razones del exilio pedagógico español, Juan Manuel Fernández Soria. Historia y Memoria de la Educación.
- El exilio pedagógico de 1939, Salomó Marquès Sureda, and José Ignacio Cruz Orozco. Historia y Memoria de la Educación 2019.
- La gran zozobra roja. Argumentos para la extensión de la Enseñanza Media en España (1953-1961), José Ignacio Cruz Orozco. Revista Complutense de Educación, vol.30, nº 4, (2019), pp. 983-996. ISSN: 1130-2496.
- José Ignacio Cruz Orozco, (2019), La propuesta sobre educación de la Comisión para el Estudio de los problemas españoles (1945), Historia y Memoria de la Educación, 9, pp. 669-710.
- Cruz Orozco, José Ignacio (2019), Dos modelos pedagógicos con y en la naturaleza: Los Exploradores de España y el Frente de Juventudes, Sarmiento. Revista Galego-Portuguesa de Historia da Educación, 22, pp. 37- 50.
- Cruz-Orozco, J.I.; Fernández-Soria, J.M. (2019), Conversaciones con Antonio Viñao. Años de formación (1943-1982), Revista Interuniversitaria de Historia de la Educación, (37) pp. 481-525.
Estudis d'Història de l'Art del món contemporani: Imatge i Representació; Espai i Memòria; Visibilitat i Modernitat.
En el primer eix s'investiguen aspectes relatius a la representació humana individual, col·lectiva i seriada, així com la importància de la literatura artística.
En el segon, s'aborden les circumstàncies artístiques des d'una perspectiva espaciotemporal, la democratització de l'espai públic, la construcció de la ciutat moderna, el naixement i influència dels espais de sociabilitat artística i cultural, així com la mirada aliena dels viatgers estrangers.
I, finalment, en l'últim eix s'indaga sobre el paper de les institucions artístiques, les directrius oficials, la rellevància de la presència femenina en les belles arts, el descobriment de les manifestacions artístiques pel públic, l'art com a memòria col·lectiva (col·leccions i museus) i les relaciones art-ciència.
El grup de recerca Variació Lingüística en Català s'interessa per la morfologia, sintaxi i semàntica catalanes, amb una visió diacrònica i sincrònica. Especialment, els estudis del grup pretenen descriure la variació de la llengua catalana i explicar els processos de canvi lingüístic de les llengües, especialment en el context romànic, amb la metodologia de la lingüística de corpus. Els investigadors s'interessen per processos de gramaticalització, lexicalització, d'analogia i reanàlisi, de canvi semàntic, de subjectivació, etc. Apliquen diverses aproximacions teòriques, especialment de base cognitiva, com ara la Gramàtica Cognitiva, la Teoria de la Integració Conceptual, la Teoria del Prototip, la Gramàtica de Construccions, la Morfologia Natural, etc.