Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Economia Creativa i Mercats Culturals - CREAMARKT

L'activitat investigadora del grup se centra en l'anàlisi de les indústries creatives i els mercats culturals des d'una perspectiva multidisciplinària i transversal que conjuga teories, principis i instruments d'economia, sociologia, management, màrqueting i finances. Des d'aquest enfocament s'aborden els principals efectes del canvi tecnològic, tant en l'oferta com en la demanda, en un escenari que ha permés l'emergència de nous mercats culturals. Així, la digitalització ha suposat per a la indústria una reducció dels costos fixos de producció, distribució i promoció, comportant innovacions en processos o productes i serveis. En referència als consumidors, ens trobem, entre altres, amb un canvi en els hàbits de consum, amb la reducció de costos de cerca i descobriment de nous productes i serveis, i la ruptura de barreres a la participació.

En concret, es persegueix analitzar tant qualitativa com quantitativament l'impacte que els canvis socials (diversitat i democratització) i tecnològics (acceleració de la digitalització de continguts) han tingut en els diferents agents que intervenen en els diferents mercats culturals. En aquest sentit l'àmbit d'estudi contempla l'anàlisi tant a nivell sectorial (música, audiovisual, videojocs, arts escèniques i plàstiques) com des d'una perspectiva més agregada.

Els membres del grup compten amb una dilatada trajectòria investigadora en el camp de l'economia i gestió de la cultura, les indústries creatives i les arts. En aquest context han desenvolupat investigacions centrades en analitzar l'ús de les TIC i la participació cultural, l'extensió de les audiències i els nous models de negoci sorgits arran del canvi tecnològic. A més, alguns membres de l'equip estan vinculats amb diferents associacions de caràcter acadèmic com a integrants dels seus comités científics: International Association of Arts and Cultural Management, AIMAC, Montreal; International Music Business Research Association, IMBRA, Vienna; Workshop on Cultural Economics and Management, WCEM, Sevilla. Al seu torn, han participat activament en la transferència de resultats de la investigació mitjançant la signatura de nombrosos convenis i contractes amb entitats vinculades al sector creatiu, cultural i social. Finalment, part dels membres d'aquest equip pertanyien a un grup ja registrat en l'Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació (OTRI) de la Universitat de València.

Grup d'Investigació en Unitat d'Investigació en Economia de la Cultura i Turisme - ECONCULT

Econcult és una unitat de recerca, que des de 1995, està especialitzada en l'anàlisi de les activitats culturals i les accions col·lectives per a promoure els sectors culturals i creatius. Com a unitat de recerca, en els últims 5 anys ha participat en nombrosos projectes internacionals. relacionats amb els efectes de les activitats culturals i creatives en els processos d'innovació social (Sostenuto), el paper dels espais en la creativitat (3C4Incubators), l'existència de models regionals de desenvolupament basats en els sectors culturals i creatius (Creativem) o en la identificació de pràctiques excel·lents en les polítiques culturals en l'àmbit urbà i regional (Culture for Cities and Regions). L'equip compta amb 5 persones fixes i un nombre elevat de col·laboradors externs i d'altres institucions de recerca. Així mateix, manté relacions internacionals molt denses amb organitzacions com Relais Culture Europe(París), la Fundació Roberto Cimetta, el grup URBEGO el Grup de treball Creative Economy Culture and Public Policies (Brazil) i el Cultural Industries Institute de la Universitat De Yunnan (la Xina) i interactua amb els agents de la innovació la cultura i la creativitat en l'àmbit nacional, regional i local. També a Espanya té relacions estables amb grup com CRIT de la Universitat de Barcelona, Futurlab de la Universitat d'Alacant o Mètodes Quantitatius de Mesurament de la Cultura de la Universitat de València.

La Unitat de Recerca en Economia de la Cultura es va constituir en el Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València en 1997. Des de llavors ha desenvolupat una labor de recerca continuada en el camp de l'Economia de la Cultura, convertint-se en un dels centres de referència a nivell nacional i internacional. Des de mitjan primera dècada del segle XXI és notable el seu procés d'internacionalització col·laborant amb projectes tant a Iberoamèrica com a Europa. En el període entre 2011 i 2014, la unitat es va adscriure a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, no obstant això des de l'1 de Gener de 2015 torna a pertànyer al Departament d'Economia Aplicada. Econcult és una xarxa heterogènia d'investigadors de diferents universitats i col·laboradors externs, coordinada pel professor Pau Rausell. Des de 2007 el professor Raül Abeledo es responsabilitza del desenvolupament de projectes europeus.

Durant la nostra trajectòria hem abordat aspectes com:

  • Dimensió macroeconòmica de les activitats culturals i creatives.
  • La mètrica de les activitats culturals i creatives.
  • La causalitat entre sectors culturals i creatius i el desenvolupament.
  • Els efectes dels sectors culturals i creatius i la renda per càpita, la productivitat, l'eficiència, la competitivitat global. (Projecte SOSTENUTO. La cultura com a factor d'innovació econòmica i social Especificitats territorials. Models d'innovació basats en la cultura i la creativitat? (Projecte CreativeMed. Toolkit )
  • Dimensió Sectorial i Mesoeconómica
    • Anàlisis sectorials.
    • Les especificitats dels sectors culturals i creatius de mercat.
    • Cultura i territori. Territoris Creatius.
  • Dimensió Microeconòmica
    • Comportament dels consumidors /participants /creadors.
    • Estructura i funció de producció de les organitzacions / projectes empreses culturals i creatives. Espais per a la innovació la creativitat i la cultura.
  • Per una Nova Economia Política per a la Cultura, La Creativitat i La Innovació.