Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Estudis Socials Intervenció i Innovació - GESinn

Descripció

El Grup d'Estudis Socials Intervenció i Innovació GESinn està compost per personal docent i investigador amb dilatada i àmplia experiència professional, vinculats en l'actualitat al món Acadèmic.

El seu principal objecte d'anàlisi es troba en àrees de Serveis Socials Comunitaris; Infància, Adolescència i Joventut; Dona, violència i estudis de gènere; Cooperació Internacional; Codesenvolupament i Intervenció Comunitària en el medi rural; Acció en l'Àmbit Soci-sanitari; Pobresa, delinqüència i exclusió, i Globalització i Estudis Urbans, sempre considerant transversalment a tota actuació, la perspectiva de gènere.

Es troba adscrit a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València i Jaume I de Castelló. Naix amb vocació transversal i entre els seus principals valors es troba l'experiència d'investigar i invertir en la realitat social des d'una perspectiva crítica i constructiva. La coordinació i IP d'aquest Grup Investigació és rotatòria, atenent l'horitzontalitat dels seus membres en el compromís col·lectiu.

Objectius CT
  • Analitzar la realitat des de l'origen dels problemes per a identificar necessitats socials a fi de millorar la qualitat de vida d'institucions i ciutadania.
  • Conduir i exercir de guia a institucions i col·lectius socials en els seus processos de desenvolupament, actualització i millora.
  • Investigar l'actual organització dels serveis socials, tant generals com especialitzats amb els seus diferents col·lectius.
  • Validar programes i serveis, la revisió i actualització de protocols d'intervenció i totes aquelles qüestions que redunden a reduir els desequilibris entre riquesa i pobresa.
  • Estudiar les noves adolescències des de diferents mirades en la intervenció: prevenció, protecció i reeducació, amb la vocació d'ajudar en el desenvolupament social a partir del diagnòstic de riscos, previndre les dificultats i promocionar i potenciar els mecanismes d'ajust social per al desenvolupament d'una vida plena en clau prosocial.
  • Innovar en projectes d'intervenció social i educativa, l'assessorament, i la investigació en matèria específica d'igualtat i de violència de gènere.
  • Desenvolupar línies de treball amb vocació de transferència als efectes que els resultats adquirisquen una repercussió directa sobre la població i la millora de les condicions de vida i benestar.
  • Promoure la salut de qualitat col·laborant en programes i projectes i jornades de difusió que permeten l'enriquiment i l'estudi de les condicions sociosanitàries de les persones.
Línies d'investigació
  • Àrees sociosanitàries

    Cada dia és més evident la interrelació entre l'espai social i el sanitari. Actualment aquests àmbits estan caracteritzats per una ràpida fluctuació i modificació de les seues característiques on els factors interdependents juguen un important paper que exigeix un estudi integral. Per això, un compromís amb les realitats més pròximes sense perdre la perspectiva global és l'aposta de *GESinn, aportant un valor afegit en les sinergies pròximes. Ens posicionem en un model d'investigació aplicat, en el qual cobra força la innovació en les pràctiques socials i la transferència de resultats que permeten afavorir entorns per a la convivència i el creixement col·lectiu. Així mateix, les pràctiques basades en l'evidència permeten aconseguir alts nivells de desenvolupament en favor d'un Assessorament Tècnic i Consultoria de qualitat en matèria de: Gestió interna: externa d'equips de treball: actualització de competències, diversificació d'escenaris d'intervenció, auditories i qualitat en fundacions socials i entitats del tercer sector, etc. Supervisió i Resposta institucional en àrees de Serveis Socials, Educació, Justícia, Salut comunitària, planificació per a l'eficiència de serveis, articulació i gestió de bones pràctiques, desenvolupament organitzatiu, gestió de xarxes… Anàlisi diagnòstica: noves necessitats humanes, processos de convergència social, implementació d'activitats col·lectives, participatives, d'inclusió i desenvolupament prosocial, processos d'avaluació i millora…Auditoria i Avaluació: en programes de desenvolupament comunitari, d'atenció a sectors de població i col·lectius concrets, formació i consultoria socioeducativa i psicosocial, promoció de sistemes de benestar en àrees de serveis socials, justícia, educació, ocupació, salut, habitatge…

  • Infància, adolescència, joventut i relacions familiars

    La infància, adolescència i joventut constitueixen el futur de les noves societats. Les relacions familiars operen a l'uníson dels canvis d'ordre global: la família ha perdut la capacitat de generar sinergies per si mateixa i necessita orientació per a sobreposar-se. Les societats familiaristes han perdut la intensitat que van aglutinar en dècades anteriors, a causa dels processos d'individualització i la pèrdua de valors col·lectius. Per tant, és un compromís de GESinn analitzar els processos de socialització dels adolescents i de les xarxes familiars de les quals formen part, investigar els seus riscos, previndre les dificultats i promocionar i potenciar els mecanismes d'ajust social per al desenvolupament d'una vida positiva. És objecte d'estudi investigar les adolescències des de diferents mirades en la intervenció: prevenció, protecció i reeducació. L'experiència professional prèvia dels membres de GESinn en l'atenció a aquest col·lectiu, constitueix un valor afegit a la dimensió empírica.

  • Dona i estudis de gènere

    Considerem essencial treballar amb perspectiva de gènere tenint sempre present la igualtat entre homes i dones en tot el nostre treball. Des d'aquesta perspectiva integrem l'estudi i aplicació dels principis d'igualtat de manera transversal en els projectes d'intervenció social, en les investigacions que realitzem i en els programes docents de prevenció de la violència de gènere. Promovem la formació, la innovació en projectes d'intervenció social i educativa, l'assessorament, i la investigació en matèria específica deigualtat i de violència de gènere en àmbits com l'administració, els i les adolescents, professionals de diverses procedències, i personal docent.

  • Sistemes de benestar i serveis socials

    Des d'aquesta perspectiva, els Serveis Socials es constitueixen com un eix angular que catalitza les àrees de qualitat de vida. Els Serveis Socials, l'Educació, la Justícia, l'Ocupació, l'Habitatge, la Sanitat són estructures que mantenen els nivells de qualitat en les persones; però a més els Serveis Socials permeten minimitzar la dificultat de les societats globalitzades i neoliberals. GESinn té el compromís d'investigar l'actual organització dels serveis socials, la validesa dels seus programes i serveis, la revisió i actualització de protocols d'intervenció i totes aquelles qüestions que redunden a reduir els desequilibris entre riquesa i pobresa.

  • Innovació social i transferència de coneixement

    La millora de les condicions de vida de la població ve acompanyada per processos d'innovació, molt més en l'àmbit de les ciències socials i l'educació, on els canvis afecten les dimensions estructurals i conjunturals. Per això, ens posicionem en el compromís de transferir els resultats de la intervenció i la investigació a la societat perquè aquesta puga replicar les seues experiències a altres latituds i generar nous desafiaments en clau de desenvolupament.

  • Intervenció social

    GESinn investiga sobre les particularitats de la intervenció social, la intervenció amb grups de població, minories, analitza instruments per a la presa de decisions i la planificació, els protocols i processos d'intervenció, el mesurament, execució i avaluació de resultats, les dimensions de la qualitat de la intervenció social i la dinamització i acció participativa dels subjectes participants. La intervenció social es desenvolupa en col·laboració amb diferents col·lectius: minories, persones amb diversitat funcional, drogodependents, malalts mentals, persones sense llar, desocupats… Analitzar la realitat des de l'origen del problema és la nostra principal targeta de presentació.

Direcció
  • NAVARRO PEREZ, JOSE JAVIER
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Director/a de Servei General
Veure fitxa
Membres
  • BOTIJA YAGUE, MERCEDES
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • CANET BENAVENT, ENCARNA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • CARAVANTES LOPEZ DE LERMA, GLORIA MARIA
  • Doctorand.
Veure fitxa
  • CARBONELL MARQUES, ANGELA
  • PDI-Ajudant Doctor/A
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • MARTINEZ MARTINEZ, LUCIA
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • GALAN SANANTONIO, ALBA
  • PI-Pred_Conselleria Acif Gva
Veure fitxa
Equip de treball
  • CAPELLA CASTILLO, SERGIO
  • PDI-Substitut/A
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
Producció científica investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Alessandra Carvalho De Sousa - Universidade Federal da Paraíba (Brasil).
Estructura asociada
Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (iidl)
Dades de contacte del grup
Grup d'Estudis Socials Intervenció i Innovació (GESinn)

Campus de Tarongers

Av. dels Tarongers, 4b

46021 València (València)

963 828 193

Geolocalització

www.uv.es/iidlvalencia

j.javier.navarro@uv.es

Persones de contacte
  • NAVARRO PEREZ, JOSE JAVIER
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Director/a de Servei General
Veure fitxa