El grup de recerca "Kant-València" està constituït per investigadors i investigadores del departament de Filosofia de la Universitat de València i d'altres Universitats europees. Els seus membres són especialistes en la història de la filosofia moderna i contemporània i nodreixen interès per diversos vessants de la filosofia -teoria del coneixement, metafísica, ètica, estètica, teoria de la ciència- i envers altres disciplines com ara la física quàntica, la biologia evolucionista, la neurociència i la intel·ligència artificial. El grup expressa sinergies engrescadores amb investigadores i investigadors d'Espanya, Alemanya, Àustria, Itàlia i altres països de la Unió Europea i Amèrica.
La llavor del grup es troba al seminari permanent "Kant y los problemas actuales de la filosofía", la trajectòria del qual s'encetà el 8 d'abril del 2013 a la Universitat Complutense de Madrid. En el si del seminari tingueren lloc set Jornades d'Estudis Kantians entre 2013 i 2018 i es publicaren dos volums col·lectius, Kant y las ciencias (Biblioteca Nueva / Universidad Complutense, Madrid 2011) i Perspectivas contemporáneas sobre la filosofía kantiana (en Actas del I Congreso internacional de la REF, Universitat de València 2015). Arran de la creació el 2016, ja a la Universitat de València, de la Revista de Estudios Kantianos (REK), òrgan científic internacional de la Sociedad de Estudios Kantianos en Lengua Española (SEKLE), i de la celebració del IV Congrés internacional de la SEKLE en octubre del 2018, es varen donar les circumstàncies òptimes per a fer convergir les sinergies concitades. Fou aleshores que Pedro Jesús Teruel -coordinador del seminari, editor dels volums col·lectius, fundador de la REK i organitzador del congrés- donà les passes per a recollir dita trajectòria en una cèl·lula institucional de recerca.
El grup així constituït s'incardina a la Universitat de València el 2020. El seu objectiu rau a acostar-se als problemes actuals de la filosofia a la llum dels plantejaments kantians, des de perspectiva tant teòrica com pràctica. Tot reprenent l'esperit fundacional, hi ocupa un lloc particular el diàleg amb les ciències. Aquest connecta amb l'herència kantiana per triple via: d'una banda, gràcies a llur paper en la gènesi i desenvolupament de l'idealisme transcendental; en segon lloc, per llur influència en la reflexió sobre la subjectivitat transcendental, amb centralitat del debat al voltant de la llibertat; finalment, per llur aportació a l¿hora d'esbrinar la pregunta sobre l¿ésser humà, per Kant concebuda com a moll cabdal de la seva filosofia. Així, es nodreix especial interès per les ciències naturals i en concret envers la física, la biologia i la neurociència, tot tenint en compte llurs projeccions ètiques, socials i polítiques.
- Abordar les qüestions teòriques i pràctiques plantejades pel pensament kantià en llur connexió amb els problemes actuals de la filosofia.
- Globalització i cosmopolitisme
Acostar-se als problemes propis de la societat cosmopolita i del projecte polític i cultural europeu, amb èmfasi en els fenomens de la globalització, el fonamentalisme, la post-veritat i els models de renovació política i econòmica.
- Historiografia filosòfica
Anàlisi historiogràfica de la gènesi i del desenvolupament del sistema kantià.
- Hermenèutica textual
Hermenèutica de les fonts primàries, amb particular atenció envers els texts inèdits en llengua castellana i valenciana / catalana.
- Epistemologia evolucionista
Investigar les possibilitats de la transformació en clau naturalista de l'epistemologia kantiana.
- Història de la recepció
Cartografia de la recepció de l'obra kantiana els segles XIX, XX i XXI.
- Teoria del coneixement
Abordar el significat, l'abast i els límits de l'idealisme transcendental.
- Kant i les ciències
Esbrinar les connexions del pensament kantià amb l'actual recerca científica, amb particular interès per la física quàntica, la biologia evolucionista, la neurociència i la intel·ligència artificial.
- Fonamentació de l'ètica
Analitzar la validesa actual i les problemàtiques pròpies de la fonamentació kantiana de l'ètica.
- Desafiaments actuals de l'ètica
Estudiar les projeccions ètiques del pensament kantià en el marc de la relació amb els animals no humans, l'ecologisme, la revolució digital i el pacifisme.
- TERUEL RUIZ, PEDRO
- PDI-Titular d'Universitat
- CUBO UGARTE, OSCAR
- PDI-Titular d'Universitat
- Secretari/a de Facultat/Secretari/a Ets
Col·laboradors/ es
- Ana María Andaluz Romanillos - Universidad Pontificia de Salamanca.
- Juan José García Norro - Universidad Complutense de Madrid.
- Alba María Jiménez Rodríguez - Universidad Complutense de Madrid.
- Rogelio Rovira Madrid - Universidad Complutense de Madrid.
- Violetta Waibel - Universität Wien (Austria).
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 30
46010 València (València)
- TERUEL RUIZ, PEDRO
- PDI-Titular d'Universitat