Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Lents Gravitatòries: Una Eina per a la Cosmologia i l'Astrofísica - Lensing

Descripció

Els objectes astrofísics com ara planetes, estreles, galàxies o fins i tot estructures més grans provoquen curvatures en els llamps de llum que arriben des de fonts llunyanes a un observador en la Terra. Aquest fenomen és conegut com a efecte lent gravitacional i s'ha convertit en una eina clau en la investigació de problemes astrofísics, des de la cosmologia fins als exoplanetes. Aparentment produeix canvis en la lluminositat, la forma i fins i tot el nombre d'imatges que veiem. Atés que la curvatura dels raigs de llum augmenta alhora que la grandària de la lent, les lents gravitacionals suposen una manera única d'estructurar i analitzar la distribució de la massa en un univers en el qual pràcticament tota matèria encara és de naturalesa desconeguda. Des del descobriment observacional del primer fenomen d'efecte lent en 1979, les lents gravitacionals han passat de ser una simple curiositat a un important sondeig del nostre univers a totes les escales. 

El projecte es desenvolupa en coordinació amb el grup de lents de l'Institut d'Astrofísica de Canàries; combinem la nostra experiència en teoria i observació de lents gravitacionals per a estudiar: els paràmetres cosmològics a partir de mesures contra el retard temporal dels quàsars afectats per les lents gravitacionals, les propietats de la matèria fosca en galàxies al voltant de les quals es produeixen les lents, l'estructura no resolta de quàsars afectats per lents, o per a buscar nous planetes extrasolars a través de microlents gravitacionals d'estreles en la nostra galàxia, etc. Des de gener de 2005 el Grup d'Efectes Lent del Departament d'Astronomia de la Universitat de València sempre ha sigut finançat pel govern espanyol (Pla Nacional d'I+D+i en Astronomia i Astrofísica) i s'ha complementat amb el suport d'altres institucions com la Xarxa de Formació en Investigació MARIE CURIE "Astrophysics Network for Galaxy Lensing Studies (ANGLES) (Xarxa d'Astrofísica per a Estudis d'Efecte de Lents Galàctiques)" de la Comissió Europea, o la Generalitat Valenciana.

Objectius CT
  • Entendre la naturalesa de l'energia fosca que impulsa l'acceleració de l'Univers
  • Estimar l'abundància de satèl·lits de matèria fosca sense estreles en galàxies al voltant de les quals es produeixen les lents
  • Estudiar l'estructura dels discos d'acreció dels quàsars, en particular la seua grandària en funció de la longitud d'ona per a sondejar el perfil de temperatura
  • Trobar nous planetes extrasolars, especialment planetes com la Terra en la zona habitable
Línies d'investigació
  • Planetes extra-Solars

    Només molt recentment estem començant a descobrir planetes de baixa massa com la Terra. Les cerques de microlents són probablement la sonda més potent per a trobar planetes com la Terra en la zona habitable. Treballem amb una gran col·laboració internacional cap a aquest extraordinari objectiu.

  • Cosmologia (energia fosca)

    Utilitzem els retards temporals en els quàsars amb lent gravitacional per a mesurar les distàncies cosmològiques i després els utilitzem per a restringir les propietats de l'energia fosca que està impulsant l'expansió accelerada del nostre Univers

  • Discos d'acreció en quàsars

    Utilitzem la variabilitat dels quàsars amb lent produïda per la microlent estel·lar per a estudiar l'estructura dels discos d'acreció dels quàsars, en particular la seua grandària en funció de la longitud d'ona com a sonda de l'estructura de temperatura del disc.

  • Estructura Galàctica (matèria fosca)

    Estem duent a terme un nou estudi d'imatges en l'infraroig mitjà per a analitzar l'estadística de les "relacions de flux anòmales" dels quàsars amb lent per a estimar l'abundància de satèl·lits de matèria fosca sense estreles en les galàxies amb lent.

Direcció
  • MUÑOZ LOZANO, JOSE ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de l'Observatori Astronomic
Veure fitxa
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Lents Gravitatòries: una Eina per a la Cosmologia i l'Astrofísica (Lensing)

Campus Burjassot/Paterna

Parc Científic
C/ Catedrático José Beltrán, 2

46980 Paterna (València)

963 543 360

Geolocalització

jose.a.munoz@uv.es

Persones de contacte
  • MUÑOZ LOZANO, JOSE ANTONIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de l'Observatori Astronomic
Veure fitxa