Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Literatura Espanyola Medieval - MEDLIT

Descripció

Investigació de la Literatura Espanyola Medieval: 

  1. Història, crítica, evolució, context social, cultural i polític, producció literària, transmissió textual i recepció.

Aquesta línia de treball reuneix les investigacions dels membres del grup, que abasten bona part dels gèneres i modalitats literàries de la història i crítica de la Literatura Medieval. Especialment, l'ampli ventall de la literatura de ficció (tant narrativa breu, com a ficció llarga), literatura sapiencial, literatura historiogràfica i llibres de viatges, teatre medieval i renaixentista, etc. Les activitats que projecten aquesta línia d'investigació poden concretar-se en les diferents pàgines electròniques consolidades del portal Parnaseo [http://parnaseo.uv.es/] -nu d'informació entorn de l'activitat investigadora del grup-, així com també en les seues bases de dades [http://parnaseo.uv.es/bases.htm] i revistes electròniques (Memorabilia. Butlletí de Literatura Sapiencial Medieval (ISSN 1579-7341) [http://parnaseo.uv.es/memorabilia.htm]; Celestinesca (ISSN 0147-3085) [http://parnaseo.uv.es/celestinesca.htm]; Tirant. Butlletí informatiu i bibliogràfic de literatura de cavalleries (ISSN 1579-7422) [http://parnaseo.uv.es/tirant.htm] i LEMIR. Literatura Espanyola Medieval i del Renaixement (ISSN 1579-735X) [http://parnaseo.uv.es/lemir.htm). 

  1. Edició de textos: crítica i digital. 

Edició crítica i transcripció de textos medievals i d'obres de l'Edat mitjana impreses en els segles XVI i XVII. Les edicions van acompanyades per complets estudis introductoris i exhaustius cossos de notes (algunes d'elles han sigut publicades en la Col·lecció Editorial Parnaseo de la Universitat de València). L'equip investigador té especial interés per l'edició digital i, en aquest sentit, no sols va ser pioner en edicions electròniques en html [http://parnaseo.uv.es/edicionesdigitales.html], sinó que també ha creat una biblioteca de llibres electrònics [http://parnaseo.uv.es/aulamedieval/am_es/ebooks/index.html] i en l'actualitat està treballant en edicions amb marcatge TEI (Text Encoding Inititive). 

  1. Manuscrits i impresos: factura física, text i imatge. 

Les activitats que es desenvolupen en aquesta línia d'investigació es concreten en dues bases de dades [http://parnaseo.uv.es/bases.htm]: Producció de la impremta valenciana en el segle XVI i Tipobibliografia valenciana dels segles XV i XVI, així com també en el Portal celestinesc (en preparació) amb seccions dedicades als testimoniatges de la Celestina (i de la tradició celestinesca), a l'anàlisi biblioiconogràfic dels gravats de les edicions antigues de l'obra i a la recepció de la Comèdia i de la Tragicomèdia. 

  1. Humanitats Digitals aplicades a l'estudi i investigació de la Literatura Medieval. 

Aquesta línia d'investigació té com a principal objectiu el portal electrònic Parnaseo [http://parnaseo.uv.es/], projecte consolidat d'innovació en Humanitats Digitals i noves tecnologies: un nus d'informació acadèmica per a la investigació, estudi i docència de la Literatura Espanyola, amb especial atenció a la Literatura Medieval. Parnaseo compta amb quatre revistes electròniques, catorze bases de dades, portals acadèmics, una biblioteca de llibres electrònics, una secció d'edicions digitals, una col·lecció editorial i una plataforma de col·laboració entre diferents grups d'investigació i projectes d'universitats espanyoles i estrangeres. 

  1. Recreacions culturals contemporànies del món medieval. 

Desenvolupament del portal Storyca. Edat mitjana contemporània [http://parnaseo.uv.es/aulamedieval/am_es/storycaweb/], centrat exclusivament en la recepció i presència de l'imaginari medieval en les arts contemporànies. Les diferents seccions de Storyca, pretenen oferir a investigadors i estudiants eines i recursos variats per a l'estudi i coneixement de l'Edat mitjana en la cultura actual: monogràfics que atenen l'estudi de la pervivència i recreació de l'Edat mitjana en cinema, literatura (teatre, poesia i novel·la), còmic, videojocs, música, xarxes socials, etc.; base de dades de la novel·la contemporània de tema medieval (producció narrativa des de la dècada dels 90 del segle passat fins als nostres dies), i catàlegs bibliogràfics. 

  1. Relació de la Literatura Espanyola Medieval amb les literatures romàniques. 

L'equip d'investigació coordina la Plataforma I+D+i [http://parnaseo.uv.es/plataformaidi/plataformaidi.html], creada per a fomentar la relació entre el grup d'investigació amb altres grups i projectes desenvolupats en universitats espanyoles i estrangeres, per a ampliar les línies d'investigació i interés del nostre projecte amb altres línies d'investigació tant en l'àmbit de la literatura castellana medieval, com en el marc de les literatures romàniques i, d'aquesta manera, ampliar els resultats de la investigació, el seu impacte i internacionalització. Una nova via de difusió de coneixements i resultats com a plataforma d'accés i col·laboració amb altres projectes de rellevància en l'àmbit romànic.

 

 

Objectius CT
  • Avançar en el coneixement de la Literatura Espanyola Medieval, a través del portal Parnaseo, servidor electrònic i nus d'informació amb caràcter innovador i d'experimentació en l'àmbit de les noves tecnologies aplicades a la investigació, coneixement, estudi, docència i recepció de la Literatura Espanyola Medieval per a contribuir a l'avanç i recepció social de la nostra disciplina i, en general, del patrimoni cultural espanyol. Aquest objectiu es projecta en la continuació, renovació tècnica i ampliació de continguts de les diferents seccions, revistes i bases de dades -tant les que estan consolidades, com les de nova creació- que es desenvolupen en el nostre portal electrònic.
  • Actualització i innovació de programari, programes, llenguatges digitals i recursos tècnics per a avançar en l'àmbit de les Humanitats Digitals i mantindre no sols la qualitat de la investigació, sinó la innovació del nostre projecte i l'impacte dels resultats del grup d'investigació. En aquest sentit estem treballant amb metacercadors per a les bases de dades i amb les propostes de la web semàntica.
  • Edició digital de textos: continuar ampliant la nostra biblioteca de llibres electrònics de contingut acadèmic (edicions i estudis), compatibles amb tots els sistemes i accessibles des de qualsevol dispositiu mòbil, i posar en xarxa edicions digitals en llenguatge TEI.
  • Consolidar el Portal Storyca i convertir-lo en referent per a l'estudi i divulgació de les diferents plasmacions artístiques contemporànies articulades entorn del passat medieval: des de monogràfics que reunisquen treballs d'experts i catàlegs (complementat tot això amb la Base de dades Storyca) que donen compte de l'imaginari sobre l'Edat mitjana abocat no sols en la literatura (novel·la, poesia i teatre), sinó també en les produccions audiovisuals (cinema, música, videojocs), gèneres derivats de les noves tecnologies (xarxes socials, bitàcoles) i en altres formes artístiques i d'entreteniment (còmic, jocs de taula, jocs de rol) que, malgrat no haver comptat amb acostaments crítics, malgrat la seua àmplia divulgació, són els que configuren la representació popular sobre l'Edat mitjana del segle XXI.
  • En l'àmbit de la docència universitària tant nacional com internacional, seguir amb la labor del portal acadèmic Aul@medieval [http://parnaseo.uv.es/@Medieval.html], centrat en la innovació docent de la Literatura Espanyola Medieval en el marc de les Humanitats Digitals i TIC's. 
  • Coordinació, organització de reunions científiques i publicació en la Col·lecció editorial Parnaseo (Universitat de València) [http://parnaseo.uv.es/editorial.htm] de volums monogràfics que donen compte dels resultats d'investigació de l'equip d'investigació i recullen també les aportacions dels especialistes relacionats directament amb el nostre projecte o pertanyents a grups d'investigació amb els quals el nostre grup ha establit col·laboració. I d'aquesta manera ampliar les línies de treball, l'impacte dels resultats i enfortir les relacions amb altres projectes i equips d'investigació; objectiu, est, que també es desenvolupa i es potenciarà amb la Plataforma I+D+i [http://parnaseo.uv.es/plataformaidi/plataformaidi.html], plataforma de col·laboració entre el nostre grup d'investigació i altres projectes i grups d'investigació. És un del nostre objectius augmentar les relacions amb altres grups d'investigació per a ampliar les línies d'investigació i interés del nostre projecte i els seus resultats, impacte i internacionalització. 
Línies d'investigació
  • Humanitats Digitals

    Aplicació de les Humanitats Digitals a l'estudi i investigació de la Literatura Espanyola Medieval.

  • Orígens de la impremta hispànica

    Producció i difusió literària impresa. Procés de transformació del text manuscrit a l'exemplar imprés. El llibre com a producte comercial i cultural: tècnica, composició, tallers impressors, agents que participen en el procés d'elaboració, difusió, finançament i venda. Tipusbibliografia.

  • Literatura cavalleresca

    Origen evolució i difusió hispànica de la Matèria de Bretanya. Textos de ficció i contextos històrics en la narrativa cavalleresca hispànica. Relacions entre diferents literatures cavalleresques romàniques: castellana, catalana, francesa, italiana, etc.

  • Edició de textos

    Edició crítica de textos medievals acompanyades de complets estudis i aparells de notes, amb especial atenció a l'edició digital tant en TEI com en format ebook.

  • Literatura espanyola medieval

    Història, crítica, evolució, context social, cultural i polític, producció literària, transmissió textual i recepció de la Literatura Espanyola Medieval i la seua relació amb les literatures romàniques. Oralitat i escriptura: gèneres i modalitats literàries.

  • Literatura sapiencial medieval
    1. Origen, evolució, difusió, fonts, configuració i tradició textual, corpus, recepció i categorització de la Literatura Sapiencial Medieval.
    2. Literatura exemplar, literatura de sentències, literatura de preguntes i respostes.
    3. Compendis de càstigs medievals.
    4. Espills de prínceps.
  • Recreacions culturals contemporànies del món medieval

    Recreació i pervivència de l'Edat mitjana, la seua història, literatura, imatges, mites i llegendes en la producció cultural contemporània: cinema, literatura, còmic, videojocs, música, xarxes socials, jocs de taula, etc.

Direcció
  • HARO CORTES, MARTA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • HARO CORTES, MARTA
    PDI-Catedratic/a d'UniversitatDirector/a de Departament
    Expandir
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Literatura Espanyola Medieval (MEDLIT)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 32

46010 València (València)

963 864 944

Geolocalització

parnaseo.uv.es

marta.haro@uv.es

Persones de contacte
  • HARO CORTES, MARTA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa