Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Mètodes de Recerca Avançats Aplicats a Promoció de Qualitat de Vida - ARMAQoL

Descripció

Des de Psicologia, i amb èmfasi en metodologia, les temàtiques o camps d'aplicació principals són:

  • envelliment i qualitat de vida;
  • atenció pal·liativa integral i humanització de l'atenció;
  • innovació i qualitat educativa (compromís, emprenedoria, ocupabilitat en egressats amb diversitat funcional, salut laboral en professionals de l'educació…) i
  • revisions sistemàtiques i meta-anàlisis.

L'oferta tecnològica del grup es basa en la realització, anàlisi i informe tècnic de models predictius i/o explicatius basats en enquestes i estudis d'opinió en temàtiques que afecten qualitat de vida. Disseny i estudi d'eficàcia d'intervencions en qualitat de vida. Validació transcultural, adaptació de mesures i generació de qüestionaris i protocols nous en l'àmbit on hi haja manca de les necessàries eines. Característiques singulars d'aquest grup són el seu interés per formar futurs investigadors en els àmbits de la nostra investigació, l'aposta per la transferència a la societat i la internacionalització. Respecte a la formació en els últims anys s'han dirigit nombroses tesis doctorals, diverses d'elles reconegudes amb Premi Extraordinari de Doctorat.

Gran part dels investigadors i investigadores del grup tenim competències en coordinació o direcció de doctorat interdisciplinari (Promoció de l'Autonomia i Atenció Soci Sanitària a la Dependència) i Màster en Atenció Soci Sanitària a la Dependència. Simultàniament, comptem amb experiència en docència en nombrosos àmbits centrats en la cooperació, la promoció de la salut i en general la millora de les condicions de vida de la ciutadania, com el Màster en Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malalties Avançades (UAB, Barcelona), el Màster en Rehabilitació en Salut Mental Comunitària (UJI, Castelló), Màster en Psicologia Sanitària, Màster en Psicologia Educativa i del Desenvolupament en Contextos Multiculturals (màster UV impartit al Perú i República Dominicana en context de cooperació), i Programa expert en intervencions sanitàries (EVES). Diversos membres de l'equip han sigut guardonats amb premis per la seua trajectòria de qualitat (Premi de la GVA i del Consell Social de la UV, 2015), Premi a la transferència a la qualitat de vida dels ciutadans (premi de la Federació d'Associacions de Veïns de València), premis estatals per les nostres aportacions en terreny dels col·lectius vulnerables (Premi Fundació Prevent, 2012; Premi Fundació Asindown en 2017) i també reconeixements a la innovació assistencial en l'àmbit local (2n premi idees innovadores INCLIVA 2019).

La transferència a la societat és present com a idea força en les nostres iniciatives d'investigació. A més dels llits més ortodoxos de publicació en revistes i fòrums científics, es difon en formats audiovisuals (vídeos formatius per a cures del major: Tu que cuides, cuida't (Unió de Mútues) i Bons Records sobre Deterioració Cognitiva Lleu) i apps (sota la direcció del director de GESS-in Prof. Navarrés-Pérez i en col·laboració amb IRTIC l'app Liad@s i posteriorment el programa DAP360º), però també establint sinergies amb l'administració, amb associacions i col·legis professionals i amb els moviments veïnals, participant en grups de treball i diverses iniciatives. La projecció internacional està molt arrelada, perquè en les diferents línies es mantenen col·laboracions continuades en el temps amb centres de prestigi amb acadèmics reconeguts com: Kenneth A. Bollen (*UNC Chapel Hill), Alistair Cheyne (Loughborough University UK i posteriorment en ESSCA School of Management, Bordeaux, France), Barry Schneider (University of Ottawa i posteriorment Boston College) o Julian Montoro (UNCC at Charlotte), Shane Sinclair (O. de Calgary), Gustavo de Simone (Pallium Llatinoamèrica, Buenos Aires), Michael Silberman (Middle East Cancer Consortium, Israel), Tomás Caycho (Universitat Privada del Nord, Lima, el Perú), Escola de pregrau i de postgrau en Universitat ESAN, Lima, el Perú.

Encara que de la mateixa forma podríem aproximar-nos per a aportar coneixement sobre la promoció de qualitat de vida en el marc de l'atenció pal·liativa, l'educació, la humanització de l'atenció, ... triem a tall d'exemple de l'èmfasi clar en la metodologia, del que pot aportar el nostre grup en la investigació en promoció de qualitat de vida, la temàtica de l'envelliment. Aquest tema es troba en la intersecció de processos biològics, socials i psicològics, i per ser un model biopsicosocial, de totes aquestes àrees sorgeixen teories o models sobre aquest.

El procés d'envelliment, a més de des del vessant físic-mèdic, en termes psicosocials parla de relació entre individus, el seu desenvolupament en la societat i la interpretació dels esdeveniments que els ocorren en funció del marc cultural. Arrancant en teories sociològiques clàssiques s'ha arribat a models més psicològics que han descrit les estratègies i maneres que la gent empra per a manejar les dificultats associades amb l'edat per a aconseguir benestar (Rowe i Kahn, 1997; Kahana & Kahana, 1996; Baltes i Baltes, 1990; Brunstein, 1993; Diener, Suh, Lucas & Smith, 1999; Rapkin & Fisher, 1992, entre altres, a més de models "harmònics" o basats en perspectives orientals.

El nostre treball com a grup, és en gran part utilitzar la metodologia més avançada perquè les dades dels nostres col·lectius d'interés ens responguen amb rigor a les preguntes que formulem des del coneixement de tots aquests plantejaments teòrics i models.

Objectius CT

La investigació en promoció de qualitat de vida, pel seu caràcter aplicat, en treballar amb diferents col·lectius afrontant nous reptes, problemàtiques és una constant font de coneixement per a l'objectiu cientificotècnic d'identificar noves dificultats i com donar-los solució. Atés que hi ha major complexitat en les dades i hipòtesis, és necessari avançar amb els mètodes, molts procediments s'han vist insuficients o han sigut superats.

Tot aquest aprenentatge "hands on", aquesta experiència com a grup ens permet oferir a altres grups d'investigació suport tècnic en disseny i anàlisi de dades, així com formació a la carta en competències concretes en el seu àmbit de treball/investigació aplicada. Investigar oferint solucions des de metodologia quantitativa i qualitativa en àmbits necessaris per a la transferència del coneixement en àrea de qualitat de vida.

Aportar evidència sobre la idoneïtat de diferents plantejaments teòrics explicatius de la qualitat de vida a partir de dades del nostre propi context.
Oferir informació, suport, consultoria i actualització constant especialment en mètodes estadístics d'investigació complexos, usualment tècniques multivariades amb models d'equacions estructurals.

Validar escales o qüestionaris, intervencions i protocols orientats tots ells a aconseguir millores en diferents àmbits de qualitat de vida prenent com a inici un bon diagnòstic. Treballem dissenyant i duent a terme mostreig, passe de proves, gestió i depuració de dades, selecció, execució i interpretació d'anàlisi, i preparació d'informe. Tot això en diferents entorns com el sanitari, l'organitzacional en general o l'educatiu. Per exemple en l'àmbit educatiu (infantil, secundària, batxillerat, universitat, formació en adults majors) la investigació s'orienta tant al col·lectiu d'estudiants (variables relacionades amb capacitats, actituds, compromís, rendiment i qualitat de l'aprenentatge..) com al de docents (compromís organitzacional, burnout, emprenedoria,..) i pot realitzar-se en una comunitat autònoma, en un país o en varis amb comparació transcultural. Aquest tipus d'investigacions de vegades són promoguts per agències de qualitat, per organismes internacionals de cooperació o administracions públiques amb competències en avaluació de qualitat educativa.
Un altre objectiu com a universitat pública, és impulsar accions amb compromís social, donant-nos suport en instruments com a convenis marcs, contractes OTRI, disseny i supervisió d'aprenentatges de servei, presència en fòrums o grups de treball rellevants en la presa de decisions.

Per a aquesta presa de decisions des de l'administració, és indispensable comptar amb informació rigorosa basada en l'evidència que poden oferir aquests estudis científics sobre la ciutadania. Algunes de les competències del nostre arsenal com a grup per a afrontar aquests objectius són:

  1. base teòrica en constant actualització per cerques sistemàtiques i presència en fòrums;
  2. disseny i realització d'enquestes en paper i en línia;
  3. ús de programes com SPSS, JASP, EQS, Mplus, R. amb un gran rang de mètodes d'estimació concordes a la tipologia de dades i necessitats d'investigació. En alguns casos l'enfocament freqüentista i bayesià.
  4. estimació, interpretació i informe de models multimostra, models multinivell, models multitret-multimètode i models longitudinals, latent growth corbe modeling;
  5. investigacions per meta-anàlisi.
Línies d'investigació
  • Revisions sistemàtiques i meta-anàlisi

    Una revisió sistemàtica és una revisió objectiva d'una pregunta formulada de manera clara per a la resposta de la qual cal integrar els estudis empírics que s'han dut a terme sobre ella. El seu objectiu és acumular de manera sistemàtica i objectiva les evidències obtingudes en els estudis empírics sobre un determinat problema. Per tant, les revisions sistemàtiques són estudis secundaris que sintetitzen la informació científica disponible a través de mètodes rigorosos i explícits, la qual cosa permet estalviar temps als professionals de les Ciències Socials i la salut i els ofereix una panoràmica del que les evidències científiques diuen respecte als estudis en promoció de qualitat de vida.

    • Martínez-Gregorio, S., Badenes-Ribera, L., y Oliver, A. (2021). Effect of entrepreneurship education on entrepreneurship intention and related outcomes in educational contexts: a meta-analysis. The International Journal of Management Education, 19, 100545. Doi: 10.1016/j.ijme.2021.100545. 
    • Badenes-Ribera, L., Molla-Esparza, C., Longobardi, C., Sánchez-Meca, J., y Fabris, M. A. (2021). Homicide as a Source of Posttraumatic Stress?: A Meta-Analysis of the Prevalence of Posttraumatic Stress Disorder After Committing Homicide. Journal of Traumatic Stress, 34, 345-356. Doi: 10.1002/jts.22630. 
    • Ventura, S., Badenes-Ribera, L., Herrero, R., Cebolla, A., Galiana, L., y Baños, R. M. (2020). Virtual Reality as a Medium to Elicit Empathy: A Meta-Analysis. Cyberpsychology Behavior and Social Networking. 23, 667-676. Doi: 10.1089/cyber.2019.0681.
    • Rubio-Aparicio, M., Badenes-Ribera, L., Sánchez-Meca, J., Fabris, M., y Longobardi, C. (2020). A Reliability Generalization Meta-analysis of self-report measures of Muscle Dysmorphia. Clinical Psychology-Science and Practice, 27, e12303. 2020. Doi: 10.1111/cpsp.12303. 
    • Longobardi, C., Badenes-Ribera, L., Fabris, M. A., Martinez, A., y McMahon, S. (2019). Prevalence of Student Violence Against Teachers: A Meta-Analysis. Psychology Of Violence, 9, 596-610. Doi: 10.1037/vio0000202.
    • Longobardi, C., y Badenes-Ribera, L. (2019). The relationship between animal cruelty in children and adolescent and interpersonal violence: A systematic review. Aggression and Violent Behavior, 46, 201-211. Doi: 10.1016/j.avb.2018.09.001. 
    • Badenes-Ribera, L., Sánchez-Meca, J., y Longobardi, C. (2019). The Relationship Between Internalized Homophobia and Intimate Partner Violence in Same-Sex Relationships: A Meta-Analysis. Trauma, Violence and Abuse, 20, 331-343. Doi: 10.1177/1524838017708781
    • Badenes-Ribera, L., Rubio-Aparicio, M., Sánchez-Meca, J., Fabris, M. A., y Longobardi, C. (2019). The association between muscle dysmorphia and eating disorder symptomatology: A systematic review and meta-analysis. Journal of Behavioral Addictions, 8, 351-371. Doi: 10.1556/2006.8.2019.44.
    • Badenes-Ribera, L., Fabris, M. A., y Longobardi, C. (2018). The relationship between internalized homonegativity and body image concerns in sexual minority men: a meta-analysis. Psychology and Sexuality, 9, 251-268. Doi: 10.1080/19419899.2018.1476905. 
    • Longobardi, C., y Badenes-Ribera, L. (2017). Intimate Partner Violence in Same-Sex Relationships and The Role of Sexual Minority Stressors: A Systematic Review of the Past 10 Years. Journal of Child and Family Studies, 26, 2039-2049. Doi: 10.1007/s10826-017-0734-4. 
    • Badenes-Ribera, L., Bonilla-Campos, A., Frias-Navarro, D., Pons-Salvador, G., y Monterde-i-Bort, H. (2016). Intimate Partner Violence in Self-Identified Lesbians: A Systematic Review of Its Prevalence and Correlates. Trauma, Violence and Abuse, 17, 284-297. Doi: 10.1177/1524838015584363.
    • Badenes-Ribera, L., Frias-Navarro, D., Bonilla-Campos, A., Pons-Salvador, G., y Monterde-i-Bort, H. (2015). Intimate Partner Violence in Self-identified Lesbians: A Meta-analysis of its Prevalence. Sexuality Research and Social Policy, 12, 47-59. Doi: 10.1007/s13178-014-0164-7.
  • Innovació i qualitat educativa

    Engagement, emprenedoria i ocupabilitat de diplomats amb diversitat funcional. En aquesta línia s'estan realitzant entre altres temes investigacions sobre emprenedoria, amb 3 tesis doctorals, dues d'elles becades amb programes de formació predoctoral de Ministeri d'Educació i de Conselleria d'Educació, GVA. També es col·labora amb EVAP (Associació d'Empresàries i Professionals de València) en aquesta temàtica i amb l'equip del Prof. Lorenzo Revuelto, del grup d'investigació en estratègia de recursos humans, gestió del coneixement i comportament innovador i emprenedor- RRHHCIRO (UV). Una part molt important en aquesta línia són les col·laboracions amb el grup Grup d'Estudis Socials Intervenció i Innovació - GESinn de la UV, dirigit pel professor Jose Javier Navarro-Pérez. Es tracta del suport metodològic en el disseny, desenvolupament i avaluació de protocols orientats al diagnòstic i/o la intervenció en entorns essencialment vulnerables. Ja siga en contextos de violència de gènere com a abús infantil.

    • Reyes, B., Georgieva, S., Martínez-Gregorio, S., De los Santos, S., Galiana, L. y Tomás, J.M. (2021). Assessment of learning strategies with the ACRA and the Brief-ACRA scales: Competitive models, measurement invariance, and prediction of academic achievement in secondary elementary students from the Dominican Republic. Psicodidáctica, 26(10), 1-9. 
    • Martinez-Gregorio, S. y Oliver, A. (in press). Measuring Entrepreneurial Intention in Secondary Education: Validity evidence for the EIQ. Journal of Psychoeducational Assessment
    • Martínez-Gregorio, S., Badenes-Ribera, L., y Oliver, A. (2021). Effect of entrepreneurship education on entrepreneurship intention and related outcomes in educational contexts: a meta-analysis. The International Journal of Management Education, 19(3), 100545.
    • Martínez-Gregorio, S., Badenes-Ribera, L., y Oliver, A. (2021). Effect of entrepreneurship education on entrepreneurship intention and related outcomes in educational contexts: a meta-analysis. The International Journal of Management Education, 19, 100545. Doi: 10.1016/j.ijme.2021.100545. 
    • Navarro-Pérez, JJ; Oliver, A.; Carbonell, A.; Schneider, BH. (2020) Effectiveness of a Mobile App Intervention to Prevent Dating Violence in Residential Child Care. Psychosocial Intervention doi.org/10.5093/pi2020a3 Q1
    • Fernandez, I.; Enrique, S.; De los Santos, S:; Tomás, J. M. (2020) Can engagement and burnout be distinguished? A study in a representative sample of teachers. TPM - Testing, Psychometrics, Methodology in Applied Psychology, 27, pp. 71 - 84 . ISSN: 1972-6325.
    • Tomás, J. M., Gutiérrez, M., Hernández, M. y Georgieva, S. (2020) The effects of self-efficacy, hope, and engagement on the academic achievement of secondary education in the Dominican Republic. Psychology in The Schools, 57, pp. 191 - 203 . ISSN: 0033-3085
    • Navarro-Pérez, JJ; Carbonell, A.; Oliver, A. (2019). The Effectiveness of a Psycho-educational App to Reduce Sexist Attitudes Among Adolescents. Psychodidactics, DOI: 10.1016/j.psicod.2018.07.002, Q1.
  • Models predictius i explicatius en qualitat de vida

    Models estadístics usualment d'equacions estructurals que expliquen la interrelació entre variables clau per a conéixer impacte de cada variable i predicció d'una o més qüestions d'interés amb mínim error. Models multimostra, models multinivell, models multitret-multimètode i models longitudinals o models amb trajectòries de corbes de creixement latent. Aquests models posen a prova invarianza en les seues diferents fases de concreció, també ens permeten aproximacions de AFC, models path, models d'estructures de covariància, models híbrids EFA, models MIMIC,.. és a dir, ens aporten una gran versatilitat per a capturar, per a modelar la realitat tan complexa que suposa intentar explicar la qualitat de vida en la ciutadania. En aquesta línia aportem essencialment els investigadors i investigadores del grup radicats en l'àrea de Metodologia de les Ciències del Coneixement.

  • Envelliment i qualitat de vida

    Variables bio psico socials orientades a la millora de la qualitat de vida en el cicle vital. La trajectòria de José Manuel Tomás en la temàtica la línia d'investigació de la qual dirigeix és reconeguda, ha codirigit amb Amparo Oliver projectes competitius longitudinals en la matèria sota convocatòria Reptes de MICIN/AEI/FEDER. Actualment 2021-2022 al costat de Laura Badenes és Director del Màster Oficial en Atenció Sociosanitària a la Dependència de la Universitat de València. Els objectius científic tècnics se centren en identificar les variables que més influeixen en la qualitat de vida dels envellidores, com es relacionen entre si i com podem actuar sobre elles concorde a models teòrics de referència des de diverses cultures. Investiguem tant en l'àmbit dels denominats envellidors d'èxit (com poden ser persones actives i saludables que atenen programes educatius per a adults majors), com a persones majors que viuen en comunitat o aquells que es troben institucionalitzats. Les investigacions amb abast nacional i internacional dels membres de l'equip en aquesta línia es plasmen en revistes d'impacte i passen per col·laboracions en investigacions en la matèria amb investigadors de la nostra universitat pròpia universitat, o col·laboracions amb universitats com UNCC Charlotte en USA, Universitat Privada del Nord a Lima-Perú o Universitat de Costa Rica.

    • Sentandreu-Mañó, T., Cezón-Serrano, N., Cebrià I Iranzo, MA., et al. (2021). Kihon Checklist to assess frailty in older adults: Some evidence on the internal consistency and validity of the Spanish version. Geriatrics & Gerontology International, 21, 262-267. https://doi.org/10.1111/ggi.14126.
    • Caycho-Rodríguez, T.; Tomás, J. M.; Barboza-Palomino, M.; Ventura-León, J.; Gallegos, M.; Reyes-Bossio, M.; Vilca; L. W. (2021) Assessment of Fear of COVID-19 in Older Adults: Validation of the Fear of COVID-19 Scale. International Journal Of Mental Health And Addiction, 6, pp. 1 - 15 . ISSN: 1557-1874.
    • Galiana, L., Tomás, J. M., Fernández, I., & Oliver, A. (2020). Predicting Well-Being Among the Elderly: The Role of Coping Strategies. Frontiers in Psychology, 616. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.00616.
    • Fernández, I., Sentandreu-Mañó, T., & Tomás, J. M. (2020). Impacto del estatus de fragilidad sobre la salud y calidad de vida en personas mayores españolas. Atención Primaria, 52, 731-737. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2019.11.006.
    • Pérez-Belmonte, S., Galiana, L., Sancho, P., Oliver, A., & Tomás, J. M. (2020). Subtypes of Depression: Latent Class Analysis in Spanish Old People with Depressive Symptoms. Life, 10, 70. https://doi.org/10.3390/life10050070.
    • Sentandreu-Mañó, T., & Tomás, J. M. (2020). Indicators of pain management and their relationship with frailty. En M. C. Pérez-Fuentes et al. (2020): Investigación e intervención en salud: revisando la evidencia científica (pp. 95-106). Dykinson: Madrid, España.
    • Tomás, J. M., Sentandreu-Mañó, T., & Fernández, I. (2020). Frailty status typologies in Spanish older population: Associations with successful aging. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17, 6772. https://doi.org/10.3390/ijerph17186772.
    • Sancho, P. Tomás, J. M., Oliver, A., Galiana, L., and Gutiérrez, M. (2020) Predicting Life satisfaction in Spanish Adults of Advancing Age Attending University Educational Programs. Journal Of Happiness Studies, 21, pp. 271 - 287 . ISSN: 1389-4978.
    • Cebrià i Iranzo, Maria dels Àngel; Arnal Gómez, Anna; Tortosa Chuliá, María Angeles; Balasch i Bernat, Mercè; Forcano, Silvia; Sentandreu Mañó, Trinidad; Tomas Miguel, Jose Manuel; Cezón Serrano, Natalia (2020) Functional and Clinical Characteristics for Predicting Sarcopenia in Institutionalised Older Adults: Identifying Tools for Clinical Screening. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 17(12), p. 4483 . ISSN: 1661-7827.
    • Constanza San Martín Valenzuela; Lirios Dueñas Moscardó; JuanLópez-Pascual; Pilar Serra-Añó; José M.Tomás (2020) Effects of Dual-Task Group Training on Gait, Cognitive Executive Function, and Quality of Life in People With Parkinson Disease: Results of Randomized Controlled DUALGAIT Trial. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. ISSN: 0003-9993.
    • Constanza San Martín Valenzuela, Lirios Dueñas Moscardó, Juan López-Pascual, Pilar Serra-Añó, José M. Tomás. (2020) Interference of functional dual-tasks on gait in untrained people with Parkinson's disease and healthy controls: a cross-sectional study. Bmc Musculoskeletal Disorders, 21(396) . ISSN: 1471-2474.
    • Sancho, P; Pinazo-Hernandis, S.; Donio-Bellegarde, M.; Tomás, J. M.; (2020) Validation of the University of California, Los Angeles Loneliness Scale (version 3) in Spanish older population: An application of exploratory structural equation modelling. Australian Psychologist, 55, pp. 283 - 292 . ISSN: 0005-0067.
    • Caycho-Rodríguez, T.; Sancho, P.; Tomás, J. M.; Carranza, R. F.; Ventura-Leóne,J.; Neto, F.; Reyes-Bossiog, M.; Cabrera-Orosco; I. (2020) Validity and Invariance of Measurement of the Satisfaction with Love Life Scale in Older Adults. Psychological Thought, 13(2), pp. 439 - 458 . ISSN: 2193-7281.
    • José M. Tomás;Trinidad Sentandreu-Mañó; Irene Fernández (2020) Frailty status typologies in Spanish older population: associations with successful aging. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 17(18), p. 6772 . ISSN: 1661-7827.
    • Tomás, JM; J; Pinazo-Hernandis, S; Oliver, A; Donio-Bellegarde, M.; Tomás-Aguirre, F. (2019) Loneliness and social support: differential predictive power on depression and satisfaction in the old age. Journal of Community Psychology, 47(4), pp. 1225 - 1234 . ISSN: 0090-4392.
    • Sentandreu-Mañó, T., Badenes-Ribera, L., Fernández, I., Oliver, A., Burks, D. J., & Tomás, J. M. (2019). Frailty in the Old Age as a Direct Marker of Quality of Life and Health: Gender Differences.Social Indicators Research. OnlineFirst. https://doi.org/10.1007/s11205-019-02246-1.
    • Sentandreu?Mañó, T., Fernández, I., Cebrià i Iranzo, M. À., & Tomás, J. M. (2019). Dimensions underlying frailty indicators in the Kihon Checklist. Geriatrics & Gerontology International, 19, 982-987. https://doi.org/10.1111/ggi.13754.
  • Atenció pal·liativa integral i humanització de l'atenció

    La línia de cures al final de la vida va arrancar participant de la mà d'Enric Benito i Pilar Barreto en convenis entre UV i SECPAL (Societat Espanyola de Cures Pal·liatives) per a dissenyar conjuntament una mesura d'espiritualitat en pacients que fora clínicament, psicométricamente i culturalment pertinent per a mesurar els recursos per a afrontar simptomatologia més enllà del físic al final de vida.

    Després d'una dècada de col·laboració fructífera la investigació en aquesta temàtica (estudi EPIONE) va avançar cap a la intervenció (protocol KIBO). D'altra banda, sempre amb l'accent en la metodologia, la proposta i validació de noves eines de mesura, la investigació es va estendre a altres tòpics rellevants com a dignitat o síndrome de desmoralització en pacients.

    Es dissenya i estudia l'eficàcia d'intervencions en qualitat de vida tant en pacients i el seu entorn com en professionals. En el cas de professionals investigació no sols en l'àmbit sanitari ja siga en pal·liatius, vigilància intensiva o atenció domiciliària, en general en activitats professionals amb alta demanda emocional com puga ser l'atenció a persones amb diversitat funcional, a menors amb trastorns de desenvolupament o policia. Existeixen diverses intervencions basades en Psicologia Positiva que mostren efectivitat per a reduir l'estrés en professionals amb alta demanda emocional. Des de ARMAQoL posant l'accent en la metodologia i en col·laboració amb experts clínics de la UV, investiguem l'ús de diferents mecanismes i formats d'aquestes intervencions, fent-les més atractives, i intentant atenuar les taxes d'abandó. En professionals, l'estudi també multicèntric YASO, en col·laboració amb la UIB (Noemí *Sansó, membre de l'equip) va ser la nostra primera incursió en el currículum interior dels professionals de pal·liatius. Hui dia aquesta investigació amb forta base teòrica, s'ha consolidat com a aproximació diagnòstica en sistemes de salut en nombrosos països, en diferents llengües.

    Actualment, en aquesta línia s'està desenvolupant el projecte Estudi longitudinal de la compassió i altres determinants de la qualitat de vida professional: Una investigació en professionals de cures pal·liatives a nivell nacional (CompPal), finançat per l'Agència Estatal d'Investigació - Convocatòries 2018, Projectes D'I+D+i Reptes Investigació.

     

    • Galiana, L., Sansó, N., Muñoz-Martínez, I., Vidal-Blanco, G., Oliver, A., & Larkin, P. J. (2021). Palliative Care Professionals' Inner Life: Exploring the Mediating Role of Self-Compassion in the Prediction of Compassion Satisfaction, Compassion Fatigue, Burnout and Wellbeing. Journal of Pain and Symptom Management.
    • Sansó, N., Vidal-Blanco, G., & Galiana, L. (2021). Development and Validation of the Brief Nursing Stress Scale (BNSS) in a Sample of End-of-Life Care Nurses. Nursing Reports, 11(2), 311-319.
    • Moreno-Mulet, C., Sansó, N., Carrero-Planells, A., López-Deflory, C., Galiana, L., García-Pazo, P., ... & Miró-Bonet, M. (2021). The Impact of the COVID-19 Pandemic on ICU Healthcare Professionals: A Mixed Methods Study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(17), 9243. 
    • Sansó, N., Vidal-Blanco, G., Galiana, L., & Oliver, A. (2021). Development and Psychometric Validation of the Brief Nurses' Practice Environment Scale and Its Relation to Burnout Syndrome and Job Satisfaction: A Study in Spanish Nurses. Frontiers in public health, 9.
    • Pérez-Belmonte, S., Galiana, L., Fernández, I., Vidal-Blanco, G., & Sansó, N. (2021). The Personal Wellbeing Index in Spanish Palliative Care Professionals: A Cross-Sectional Study of Wellbeing. Frontiers in Psychology, 12.
    • Oliver, A., Galiana, L., Simone, G. D., Tomás, J. M., Arena, F., Linzitto, J., ... & Sansó, N. (2021, January). Palliative care professionals' inner lives: Cross-cultural application of the awareness model of self-care. In Healthcare (Vol. 9, No. 1, p. 81). Multidisciplinary Digital Publishing Institute.
    • Rudilla, D., Oliver, A., Galiana, L., Valenzuela, C., & Ancochea, J. (2021). Patients Suffering from a Chronic, Irreversible Illness: A Novel Study on the Psychological Intervention out of the Hospital. In Palliative Care for Chronic Cancer Patients in the Community (pp. 133-143). Springer, Cham.
    • Galiana, L., Oliver, A., Arena, F., De Simone, G., Tomás, J. M., Vidal-Blanco, G., ... & Sansó, N. (2020). Development and validation of the Short Professional Quality of Life Scale based on versions IV and V of the Professional Quality of Life Scale. Health and Quality of Life Outcomes, 18(1), 1-12.
    • Soto-Rubio, A., Perez-Marin, M., Rudilla, D., Galiana, L., Oliver, A., Fombuena, M., & Barreto, P. (2020). Responding to the Spiritual Needs of Palliative Care Patients: A Randomized Controlled Trial to Test the Effectiveness of the Kibo Therapeutic Interview. Frontiers in Psychology, 11, 1979.
    • Sansó, N., Galiana, L., Oliver, A., Tomás-Salvá, M., & Vidal-Blanco, G. (2020). Predicting professional quality of life and life satisfaction in Spanish nurses: a cross-sectional study. International journal of environmental research and public health, 17(12), 4366.
    • Arena, F., Oliver, A., & Galiana, L. (2019). Overview of the Quality of Work Life of Palliative Caregivers in Brazil. Revista Colombiana de Psicología, 28(2), 33-45.
    • Sansó, N., Galiana, L., González, B., Sarmentero, J., Reynes, M., Oliver, A., & Garcia-Toro, M. (2019). Differential effects of two contemplative practice-based programs for health care professionals. Psychosocial Intervention, 28(3), 131-138.
    • Galiana, L., Oliver, A., De Simone, G., Linzitto, J. P., Benito, E., & Sansó, N. (2019). A brief measure for the assessment of competence in coping with death: The coping with death scale short version. Journal of pain and symptom management, 57(2), 209-215.
    • Sanso, N., Galiana, L., Oliver, A., Cuesta, P., Sanchez, C., & Benito, E. (2018). Evaluation of a mindfulness intervention in palliative care teams. Psychosocial Intervention, 27(2), 81-88.
Direcció
  • OLIVER GERMES, MARIA AMPARO
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa
Membres
  • ALBEROLA ENGUIX, SALVADOR
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • FERNANDEZ MARTINEZ, IRENE
  • Alumn.
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • GALIANA LLINARES, LAURA
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Secretari/a de Departament
Veure fitxa
  • HONTANGAS BELTRAN, PEDRO MIGUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • SENTANDREU MAÑO, TRINIDAD
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • VIDAL BLANCO, GABRIEL
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Cristina Gaona - Universitat de València.
  • Noemi Sanso - Universitat de les Illes Balears (Palma).
  • Francisco Tomas Aguirre - Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir.
Producció cientifica per investigador UV
  • OLIVER GERMES, MARIA AMPARO
    Alumn.-Servei de Formacio PermanentCoordinador/a de Programa de Doctorat
    Expandir
  • FERNANDEZ MARTINEZ, IRENE
    Alumn.Alumn.-Servei de Formacio Permanent
    Expandir
  • GALIANA LLINARES, LAURA
    Alumn.-Servei de Formacio PermanentSecretari/a de Departament
    Expandir
Estructura asociada
Metodologia de les Ciències del Comportament
Dades de contacte del grup
Mètodes de Recerca Avançats Aplicats a Promoció de Qualitat de Vida (ARMAQoL)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 21

46010 València (València)

963 864 468

Geolocalització

www.uv.es/armaqol

amparo.oliver@uv.es

Persones de contacte
  • OLIVER GERMES, MARIA AMPARO
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa