Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Radiació Solar - GRSV

Descripció

El grup de Radiació Solar de València (GRSV) és un grup de referència en les dues línies en les quals treballa, aerosols atmosfèrics i radiació solar UV, i és considerat Grup d'Excel·lència de la Comunitat Valenciana a través dels Projectes Prometeu-vos 2010 i Prometeu 2014, concedits per la Generalitat Valenciana. El Grup de Radiació Solar ha participat en nombroses campanyes de camp, des de Sodankyla (Finlàndia) fins a Marrakesh (el Marroc), destacant entre elles, les dutes a terme per l'AQUEIXA (European Espacial Agency) en la zona de Barrax (Albacete), durant els anys 1998, 1999 i 2000 (DAISEX I i II, Digital Airbone Imaging Spectrometer EXperiment), 2003 i 2004 (SPARC, SPectra bARrax Campaign) i 2005 (SEN2FLEX, SENtinel-2 and Fluorescence Experiment).

Ha coordinat les xarxes temàtiques DÀMOCLES "Determinació d'Aerosols per Mesures Obtingudes en Columna (Lidar), Extinció i Sòl" I i II durant els anys 2004 a 2010, en les quals han participat més trenta Institucions espanyoles. En els últims anys el GRSV ha participat en les campanyes SAVEX (Sunphotometer Airborne Validation Experiment) que va tindre lloc al juny de 2012 a Tenerife i la regió occidental del Sàhara. Aquesta campanya consistia en la mesura de les propietats dels aerosols durant una intrusió sahariana (pols mineral, de gran importància climàtica). L'interés residia en la mesura simultània de les propietats mitjançant instruments CIMEL CE318 (les dades dels quals van ser elaborats per AERONET) i PREDE POM (les dades dels quals van ser elaborats per ESR-SKYNET) per a la seua comparació i validació amb mesures de perfil vertical obtingudes amb instruments instal·lats a bord d'un avió.

En aquesta campanya van participar diferents grups europeus, principalment del servei meteorològic del Regne Unit (MetOffice, UK), la Universitat de Reading (UK) i el Consiglio Nazionalle delle Ricerche (Itàlia). Aquesta campanya es va realitzar en el marc del projecte DONA-SAVEX, concedit en el programa precompetitiu de la Universitat de la Llacuna, i també secundat en gran manera pel MetOffice del Regne Unit, que va aportar els mitjans aeris necessaris i la instrumentació a bord de l'avió. També ha participat en la campanya Sunphotometer Airborne Validation Experiment in Dust - SAVEX/D en l'Altres campanyes relacionades han sigut la campanya PRE-TECT realitzada en l'estació de Finokaliala en illa de Creta a l'abril de 2017 (http://pre-tect.space.noa.gr) i CHemistry and AeRosols Mediterranean EXperiment (ChArMEx; http://charmex.lsce.ipsl.fr), que és un programa d'investigació col·laboratiu que introdueix activitats internacionals per a investigar Interaccions regionals de química i clima mediterranis.

En l'actualitat, el grup de Radiació Solar participa en la xarxa internacional de mesura d'aerosols Aerosol RObotic NETwork (AERONET, https://aeronet.gsfc.nasa.gov/). El programa AERONET és una federació de xarxes d'aerosols terrestres establida per la NASA i PHOTONS (PHOtométrie pour le Traitement Opérationnel de Normalisation Satellitaire; Univ. De Lilla 1, CNES i CNRS-INSU) i ampliat a través d'altres xarxes com a RIMA (Xarxa Ibèrica de Mesura d'Aerosols), AeroSpan, AEROCAN i CARSNET i on són col·laboradors agències nacionals, instituts i universitats.

El programa proporciona una base de dades de domini públic de propietats òptiques, microfísiques i radiatives d'aerosols per a la investigació i caracterització d'aerosols, la validació de satèl·lits i la sinergia amb altres bases de dades. El grup de Radiació solar disposa de dues estacions (Burjassot i Aras de los Olmos) que formen part d'aquesta xarxa AERONET i col·laboren activament al costat d'altres estacions espanyols de la Xarxa RIMA en el funcionament d'aquesta. A més, el GRSV també coordina el European Skynet Radiometers network (ESR, http://www.euroskyrad.net/) al costat de l'Institut de Ciències Atmosfèriques i Clima del Consell Nacional d'Investigació Italià (CNR). En aquesta xarxa que té també com a objectiu científic la caracterització dels aerosols atmosfèrics i la seua interacció amb núvols i radiació solar, així com la validació de productes de satèl·lit, participen diverses Universitats/Serveis Meteorològics Europeus d'Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Xile, així com el NREL de USA.

A més, el GRSV és Associated Partner en la xarxa ACTRIS2 (Aerosols, Clouds, and Trace gasos Research InfraStructure Network) (www.actris.eu), una infraestructura d'investigació europea (RI) finançada dins del programa H2020 en el context del Canvi Climàtic. La xarxa ha sigut acceptada en el full de ruta de ESFRI (The European Strategy Fòrum on Research Infrastructure) en 2016. Això significa que la xarxa ACTRIS es configura com una infraestructura d'investigació pa-europea que estarà consolidada i en funcionament al llarg dels pròxims deu anys. El projecte ACTRIS compta amb la participació de 28 organismes europeus i el seu objectiu és establir una xarxa d'infraestructures científiques estables equipades amb instrumentació avançada per a la mesura d'aerosols atmosfèrics, gasos i núvols.

També participen en la xarxa temàtica ACTRIS-ESPANYA (CGL2017-90884-REDT) que desenvolupen una investigació sobre els efectes directes i indirectes dels aerosols i els núvols, així com en els processos associats als contaminants atmosfèrics que estan involucrats en la deterioració de la qualitat de l'aire que causen efectes adversos sobre la salut i els ecosistemes. Així mateix, ACTRIS-ESPANYA contribuirà a desenvolupar solucions sostenibles que responguen als reptes mediambientals amb el que s'integra perfectament en els objectius generals de ACTRIS. En aquesta xarxa s'està treballant durant aquest trimestre final de 2020 per a transformar l'Acord d'Intencions (Memorandum of understanding) que existeix entre els participants en la present xarxa i amb AEMET, que participa en ella com a entitat externa, en una Joint Research Unit (JRU), operativa a nivell europeu, mitjançant un conveni entre les entitats adaptat a la llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic. Actualment els membres de ACTRIS-ESPANYA participen com a beneficiaris, third parties, o participants associats, en el projecte d'H2020 de fase preparatòria per a la implementació d'infraestructures d'investigació europees ACTRIS-PPP (Grant Agreement núm. 739530).

El nostre grup també participa en projectes europeus en el marc del programa H2020. Concretament, en la convocatòria EMPIR-Environment (European Metrology Programme for Innovation and Research, co-finançada pel programa H2020) de EURAMET (European Metrology Networks). El projecte es titula Metrology of Aerosol Optical Properties (MAPP) i té com a objectiu l'estudi de la traçabilitat de les mesures d'aerosols en la columna atmosfèrica, i l'estimació de la incertesa dels productes oferits per les diferents xarxes de mesura internacionals ha sigut acceptat i serà desenvolupat en els anys 2020 - 2023 per un consorci que inclou diferents Laboratoris espanyols i europeus de primera línia, com el Laboratori d'Òptica Atmosfèrica de Lilla (LLOA, França), Centre Nacional d'Investigació (CNRS, França), Consell Nacional d'Investigació d'Itàlia (CNR, Itàlia), Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET, Espanya), Universitat de Reading (URE, el Regne Unit), Universitat de Valladolid (Raïm, Espanya). El projecte està coordinat pel Schweizerisches Forschungsinstitut für Hochgebirgsklima und Medizin (SFI Davos, Suïssa) i a València l'IP responsable és Victor Estellés, membre de l'equip que demana el projecte.

Les principals línies d'investigació del GRSV són:

  • Aerosols Atmosfèrics i núvols.
  • Caracterització d'aerosols atmosfèrics a partir de mesures d'extinció d'irradiància solar i radiància de cel.
  • Dependència dels aerosols atmosfèrics respecte a l'origen de les masses d'aire.
  • Mètodes d'inversió per a determinar distribucions de grandària d'aerosols.
  • Anàlisi dinàmica del creixement higroscòpic d'aerosols.
  • Relació dels coeficients de Ángstrom amb les característiques dels aerosols.
  • Aplicacions en teledetecció. Correcció atmosfèrica.
  • Determinació del perfil atmosfèric dels aerosols mitjançant tècnica lidar.
  • Mesura de les propietats radiatives dels núvols.
  • Estudi del forçament radiatiu dels aerosols atmosfèrics.
  • Estudi de les interaccions aerosol-núvol i els seus efectes radiatius.
  • Radiació Solar Ultraviolada.
  • Efectes de la radiació UVB sobre els éssers humans.
  • Predicció de l'UVI (UltraViolet Index).
  • Simuladors solars per a ús en dermatologia clínica.
  • Mesura espectral i integrada de la radiació solar UV.
  • Modelització de les components directa i difusa de la radiació solar UV.
  • Modelització de la radiació solar UV sobre plans inclinats.
  • Mesuraments de la radiació solar UVB i predicció de la radiació solar UV eritémica baix cels clars i sense núvols
Objectius CT
  • Estudi dels Aerosols Atmosfèrics.
  • Anàlisi de la radiació solar UVB i els seus efectes sobre els éssers humans.
Línies d'investigació
  • Aerosols en la columna atmosfèrica

    Caracterització d'aerosols atmosfèrics a partir de mesures d'extinció d'irradiància solar i radiància de cel. Dependència dels aerosols atmosfèrics respecte a l'origen de les masses d'aire. Mètodes d'inversió per a determinar distribucions de grandària d'aerosols. Correcció atmosfèrica. Estudi de la interrelació d'aerosols i núvols.

  • Radiació solar UVB

    Efectes de la radiació UVB sobre els éssers humans. Predicció de l'UVI (UltraViolet Index). Modelització de la radiació solar UV sobre plans inclinats. Mesuraments de la radiació solar UVB i predicció de la radiació solar UV eritématica baix cels clars i sense núvols.

Direcció
  • UTRILLAS ESTEBAN, MARIA DEL PILAR
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • ESTEVE MARTINEZ, ANNA RAQUEL
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Secretari/a de Departament
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • UTRILLAS ESTEBAN, MARIA DEL PILAR
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Física de la Terra i Termodinàmica
Dades de contacte del grup
Grup de Radiació Solar (GRSV)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 123

Geolocalització

www.uv.es/grsv

maria.p.utrillas@uv.es

Persones de contacte
  • UTRILLAS ESTEBAN, MARIA DEL PILAR
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa