El grup d'investigació ITEAC, que té el seu origen en 2009, se centra fonamentalment en els dos trastorns del neurodesenvolupament més freqüents: els Trastorns Específics de l'Aprenentatge (dislèxia, disortografia, dificultats en comprensió i expressió escrita, dificultats en el càlcul i en la resolució de problemes matemàtics) i en el Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Tots dos trastorns tenen una prevalença al voltant del 5-6%, amb gran persistència en l'adolescència i edat adulta, que ocasionen conseqüències negatives a nivell de funcionament personal, social, acadèmic o ocupacional (APA, 2014), raons que justifiquen el nostre interés en el seu estudi.
Sota aquests paràmetres, s'articulen diferents línies d'investigació dedicades a l'estudi de les característiques dels trastorns específics de l'aprenentatge al llarg del cicle vital, anàlisi de l'impacte dels trastorns específics i comorbilitats en el pla personal, social, familiar, i ocupacional, així com l'anàlisi de programes de prevenció i intervenció en els trastorns específics de l'aprenentatge. Addicionalment, el grup ocasionalment s'interessa per altres temes com la prevenció i intervenció en violència i assetjament escolar, l'impacte d'altres trastorns del neurodesenvolupament en el context familiar, l'anàlisi de variables afectives en l'aprenentatge de segones llengües i la formació del professorat de diferents etapes educatives
- Analitzar el perfil neuropsicològic i afectiu-motivacional dels trastorns específics de l'aprenentatge, amb i sense comorbilitats.
- Anàlisi de l'impacte en el context familiar dels trastorns específics de l'aprenentatge, amb i sense comorbilitats.
- Disseny i anàlisi de programes de prevenció i intervenció educativa basats en l'evidència en els trastorns específics de l'aprenentatge.
Avaluació i intervenció educativa en trastorns específics de l'aprenentatge i comorbiditats
Aquesta línia tracta de millorar els nostres coneixements sobre els trastorns específics de l'aprenentatge i els seus comorbilitats al llarg del cicle vital, així com el disseny i anàlisi de l'efectivitat de programes de prevenció i intervenció basats en l'evidència empírica.
- SORIANO FERRER, MANUEL
- PDI-Titular d'Universitat
Col·laboradors/ es
- Elena Blanco Alonso - Conselleria d'Educació-Generalitat Valenciana.
- Mª Carmen Contreras González - Consejería Educación - Junta Andalucía.
- Vicente Félix Mateo - Conselleria d'Educació-Generalitat Valenciana.
- Manuel R. Morte Soriano - Universitat de València.
- Francisco Nievas Cazorla - Universidad de Almería.
- Elisa Piedra Martínez - Universidad del Azuay - Cuenca (Ecuador).
- Pilar Sánchez López - Universidad de Almería.
Equip de Treball
- Magdalena Pilar Andrés Romero - UAL-Almería
- Carmen Corrales Quispiricra - UVEG-Valencia
- Mercedes Fernández Torres - UAL-Almería
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 21
46010 València (València)
- SORIANO FERRER, MANUEL
- PDI-Titular d'Universitat