Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Anàlisi microbiològic i anàlisi biocinètic

Estudi microbiològic dels sistemes de depuració d'aigües residuals aplicant tant tècniques bàsiques, com l'observació mitjançant contrast de fases o les tincions diferencials, com a tècniques moleculars, entre elles FISH (fluorescence in situ hibridization) o qPCR (quantitative polymerase chain reaction). Estudi dels sistemes biològics des del punt de vista de la diversitat microbiana, aplicant tècniques de seqüenciació massiva NGS (next-generation sequencing).

Bioindicació de contaminació atmosfèrica, la detecció de zones de risc mediambiental i conservació d'espais naturals

La descripció detallada del contingut d'aquesta línia d'investigació es troba inclosa en la descripció de l'activitat investigadora del grup.

Biotractaments per a l'eliminació de compostos orgànics volàtils (COVs) i olors en aire

S'investiguen les tecnologies de biofiltració i de filtre biopercolador per a la depuració d'emissions industrials contaminades amb COVs i olors. S'estudien els paràmetres d'operació, el modelatge matemàtic i la microbiologia del procés a escala de laboratori, pilot i industrial.

Desenvolupament de nous bioinsecticides
  • Aïllament i caracterització de nous gens de B. thuringiensis que codifiquen proteïnes amb alta acció insecticida.
  • Ús d'aïllats naturals o modificats genèticament amb alta efectivitat i/o amb un espectre d'acció més ampli.
Ecologia i diversitat. Taxonomia. Mètodes de detecció i identificació

Estudis sobre l'ecologia d'espècies de llevats i bacteris en el vi. Anàlisis taxonòmiques i descripció de noves espècies. Desenvolupament de diverses metodologies per a la detecció, identificació i quantificació d'espècies presents en el vi: hibridació fluorescent in situ, Enoxip de det 

Eliminació i recuperació de nutrients

Estudi i optimització en laboratori i en planta pilot de configuracions avançades d'eliminació de nutrients (nitrogen i fòsfor) per via biològica per a evitar el seu abocament i l'eutrofització de rius, llacs i costes. Estudi de sistemes de recuperació de fòsfor en forma d'struvita mitjançant processos de cristal·lització i processos de recuperació de nitrogen mitjançant contactors de membrana.

Fermentació malolàctica

Selecció de ceps de Oenococcus oeni i de Lactobacillus plantarum com a cultius malolàctics. Desenvolupament d'estratègies avançades per a dur a terme la fermentació malolàctica: cèl·lules immobilitzades, desacidificació contínua, cèl·lules no proliferants. Adaptació de ceps a SO2 i pH.

Fotobiorreactors i producció de microalgues

Disseny i desenvolupament, tant des d'un punt de vista científic com de transferència tecnològica realitzant experiments a escala pilot de cultius de microalgues per a l'eliminació de nutrients de l'aigua residual urbana.

Genètica, genòmica i proteòmica de O. oeni

L'objectiu és el desenvolupament d'eines per a la manipulació genètica d'aquesta espècie: plasmidis, mutants malolàctics i sistemes d'introducció del DNA. Genòmica comparativa per a establir relacions entre genoma i resistència a factors d'estrés del vi.

Genòmica aplicada a la taxonomia procariota

Estudis d'aplicació de la genòmica comparada a la taxonomia procariota. Inclou tant l'obtenció de dades (noves seqüències, ampliació i/o tancat) de ceps tipus i ceps addicionals d'interés per al grup així com la seua posterior anàlisi amb eines informàtiques i seqüències públiques. 

Identificar els mecanismes moleculars i cel·lulars activats a les cèl·lules mare i progenitors hematopoètics (HSPCs)...

... a la mielopoesi d'emergència durant les candidiasis i revelar els mecanismes implicats en la immunitat innata entrenada durant les infeccions fúngiques.

La hipòtesi en la qual treballem actualment és que les HSPCs poden detectar directament als microorganismes i contribuir a la protecció enfront de la infecció per diferents mecanismes, incloent la seua capacitat de diferenciar-se a cèl·lules mieloides amb un fenotip millorat (entrenat) per a fer front al patogen i iniciar la resposta immunitària.
 

Limnología fonamental i aplicada

Limnologia fonamental i aplicada: Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics epicontinentals. Estructura de les comunitats i diversitat funcional. Avaluació de l'estat ecològic i de conservació. Ecologia microbiana en ecosistemes lenítics: Estudi de la composició i funcionalitat de la comunitat microbiana per tècniques moleculars. Metagenómica. Metabarcoding i e-DNA. Biogeoquímica i balanços de carboni en aiguamolls mediterranis, fluxos de gasos carbonats d'efecte hivernacle. Efectes de les característiques ecològiques i estat de conservació en la capacitat mitigadora del canvi climàtic dels ecosistemes lenítics. Ecotoxicologia. Sistemes d'informació geogràfica (SIG). Teledetecció. Limnologia polar.

Metabolisme dels sucres, àcids i aminoàcids en bactèries làctiques

Aquesta línia de treball està encaminada a conéixer les capacitats d'utilització de substrats presents en el most o en el vi i els seus efectes sobre el creixement dels bacteris i sobre les característiques del vi.

Patogens en l'Acuicultura

Bacteris patògens en aqüicultura: patògens de peixos i zoonòtics. Biologia de la interacció patogen hoste. Resposta immunitària enfront dels patògens. Diagnòstic i control de malalties de peixos. Vacunes.

Resistència a bioinsecticides
  • Estudi de la resistència a les toxines de Bacillus thuringiensis tant en formulats bioplaguicides com en plantes transgèniques. 
  • Estudi dels mecanismes de resistència a plaguicides de síntesis i foment de la seua selectivitat. 
Selecció i adaptació de bacteris i llevats per mitigar els efectes del canvi climàtic

Selecció de bacteris làctics i de llevats per a corregir desequilibris en la composició de mostos i vins. Els microorganismes poden transformar part dels sucres del most en àcids (ác. làctic, succínic, etc.) o en glicerol. Això suposa un augment de l'acidesa i de la suavitat dels vins i una reducció del grau alcohòlic. És una línia de treball d'interés eminentment pràctic.

Sistemes microbians o enzimàtics per eliminar amines biògenes aliments

Cerca de ceps de bacteris làctics capaços de degradar amines biògenes en vins. Cerca d'enzims responsables de la degradació d'amines biògenes . Desenvolupament de sistemes cel·lulars i enzimàtics que permeten la seua utilització en vins i altres aliments.

Taxonomia de bacteris marins

Classificació, identificació i nomenclatura de bacteris marins: caracterització polifàsica (fenotípica, genòmica i filogenètica), especialment d'alfa/gammaproteobacterias i bacteroidetes mitjançant MLSA, hibridació DNA-DNA, índexs taxogenómicos i fenotipado clàssic.

Valorització anaeròbia de la matèria orgànica

Disseny i desenvolupament de tecnologies eficients per a la valorització de residus orgànics de diferent origen, com ara aigües residuals urbanes, aigües residuals industrials, residus sòlids urbans, biomassa algal, etc. En funció del tipus de residu a valorar, CALAGUA avalua la viabilitat de diferents sistemes de tractament anaerobi, com ara digestors anaerobis mesòfils o termòfils, o bioreactors anaerobis de membranes (AnMBR), així com la combinació de diferents sistemes anaerobis que permeten transformar les actuals EDAR en factories de nutrients, aigua regenerada i energia.