Desenvolupament i validació de noves mesures de les actituds cap a la violència de gènere; canvi d'actituds cap a la violència de gènere en agressors.
L'estudi de comportament grupal i de les unitats de treball suposen una aportació significativa en la comprensió psicosocial dels aspectes estructurals i procesuals d'aqueixes unitats i els resultats que produeixen per als seus membres, la pròpia unitat i els seus constituents ("stakeholders"). Els fenòmens com el clima i cultura d'aqueixes unitats, el lideratge i la interacció entre els seus membres i els diversos fenòmens cognitiu-afectiu-emocionals de nivell grupal són els aspectes principals que s'investiguen en aquesta línia de treball.
Percepció de pertinença i filiació, influència de l'estil cognitiu del directiu, aspectes influents en la presa de decisions grupals en el clúster, mètode de presa de decisions grupals. Mimetisme i percepcions directives.
Noves estratègies d'intervenció: tècniques motivacionals i xarxes socials de suport; Indicadors i trajectòries de canvi en el procés d'intervenció; eficàcia dels programes d'intervenció amb maltractadors desenvolupats en la comunitat.
En aquesta línia d'investigació es presta especial atenció a l'estudi del benestar del treballador i la seua relació amb l'acompliment i la productivitat en el treball. Investiga perquè dos components fonamentals per a la relació entre les persones i les organitzacions: el benestar de les persones en el treball en les seues diferents facetes i també el seu acompliment eficaç que contribuïsca als resultats de l'organització. Es presta especial atenció a les sinergies i antagonismes entre benestar i acompliment i als antecedents que incideixen sobre aqueixos dos aspectes del comportament organitzacional i les seues interaccions. La investigació es realitza des d'una aproximació multinivell, i longitudinal prestant especial atenció als antecedents més rellevants de les diferents combinacions entre benestar i acompliment.
L'objectiu general d'aquesta línia d'investigació és analitzar el benestar individual i col·lectiu dels EVs així com la incidència que la creació de subgrups i el desenvolupament de la gestió emocional del grup pot tindre tant sobre el seu benestar com sobre la seua eficàcia. Per a això, es desenvolupa un estudi experimental de caràcter longitudinal i on es contemplen quatre condicions experimentals diferents, resultat de la combinació de les dues variables centrals: creació o no de subgrups i formació o no en gestió emocional. S'utilitza una plataforma interactiva amb diferents aplicacions creada ad hoc per a això. Tots els grups són de quatre persones i treballen al llarg de cinc sessions de treball resolent tasques de naturalesa individual i col·lectiva. Els resultats contribuiran al disseny d'equips virtuals saludables, amb membres amb alt benestar i al mateix temps eficaços. Així com al disseny de programes de formació en gestió emocional específics per a contextos col·laboratius virtuals.
Estudi dels processos psicològics relacionats amb la conducta d'activitat física i les seues associació amb el benestar mental.
Aquesta línia se centra en l'estudi de la incorporació del capital humà a les organitzacions (la inserció laboral dels joves) el desaprofitament d'aqueix capital humà per causa de la desocupació o la sobre-qualificació i les estratègies per a millorar el desenvolupament de carrera de les persones. Aquestes qüestions requereixen investigació bàsica, amb freqüència interdisciplinària, i al mateix temps tenen una gran rellevància pràctica personal i social. Per això, en la nostra investigació hem plantejat observatoris sobre la inserció laboral dels joves i les estratègies per al desenvolupament de la seua carrera en els primers estadis d'aquesta. En aquest àmbit no sols analitzem els processos relatius a l'ocupació per compte d'altre sinó també l'autoocupació i els comportaments i iniciatives d'emprenedoria.
Estudi dels efectes de diferents configuracions i característiques de la personalitat i els processos dels directius en la presa de decisions estratègiques de les organitzacions.
Estudi del clima de servei i de la qualitat de servei i del seu impacte sobre la satisfacció i la qualitat de vida dels usuaris.
Investiga els processos de formació del clima i la cultura de les organitzacions, així com els efectes del clima i la cultura sobre el funcionament, resultats, i la qualitat de vida laboral de les organitzacions i les seues unitats.
Antecedents, moderadors i conseqüències de l'orientació al màrqueting i al mercat sobre la competitivitat de les empreses del clúster.
Estudiar les comunitats i xarxes virtuals com a mecanisme d'innovació social i manera de gestionar i compartir coneixement. D'una banda, s'analitzen les estratègies de gestió organitzacional (condicions facilitadores, normes existents per a compartir o suport del responsable de la comunitat) així com els factors estructurals (lideratge i prestigi de la comunitat) i la seua influència en els resultats per a usuaris i professionals (sentit de comunitat, qualitat del coneixement, participació proactiva, satisfacció, innovació...). A més, també s'estudia la influència que factors tecnològics (navegació, interactivitat), personals (expectatives de resultat, autoeficàcia) i/o motivacionals (identificació, reciprocitat i confiança) poden tindre per a un funcionament eficient. Per a això, s'analitzen les percepcions relatives a les variables esmentades d'usuaris o professionals de comunitats virtuals de pràctica. Els resultats permeten perfilar un conjunt de pautes orientades cap al disseny eficient i la gestió òptima d'aquestes comunitats virtuals.
Estudi del conflicte organitzacional i els seus efectes sobre les persones i equips.
En aquesta línia d'investigació s'exploren els processos psicosocials, com ara l'autoeficàcia, confiança, autoconcepte, atribucions, etc., que contribueixen al rendiment esportiu i a la satisfacció de l'experiència esportiva.
Anàlisi dels models espaciotemporals. Implementar sistemes d'informació geogràfica per a l'estudi de les relacions inter-organitzacionals: configuració, contingut, continent i efecte. Externalitats positives i negatives. Factors moderadors i mediadors. Transferència de coneixements en clústers. Relacions franquiciades.
Clústers de segon grau i transversals. Dinamització econòmica de territoris i dels seus mercats exteriors.
Analitzar els efectes de supressió i mediació en el context de la psicologia social.
Epidemiologia espaciotemporal del maltractament infantil i la violència de gènere a la ciutat de València; correlats sociodemogràfics de la distribució espacial de la violència en les relacions íntimes; característiques dels barris i geografia de les actituds socials a la ciutat de València.
Analitzar les relacions entre ocupabilitat, inseguretat laboral, mercat de treball i benestar psicològic dels joves. Analitzar processos i estratègies d'inserció dels joves i el seu nivell d'ajust. Avaluar i optimitzar recursos psicològics per a la inserció laboral-adaptabilitat de carrera.
L'emprenedor internacional. Eficàcia estratègica en noves empreses. Alternatives organitzatives en ambients concursals. Reorganització i reestructuració empresarial. Declivi, crisi i reflotament. Polítiques de Segona Oportunitat.
Aquesta línia d'investigació té com a objectiu principal analitzar les característiques dels estils de vida dels adolescents, explorant els correlats psicosocials d'aquests, a fi de potenciar les conductes saludables.
Anàlisi de l'estructura social, dels processos de mercantilització, de la conformació de les identitats en la modernitat líquida, processos de precarització.
Anàlisi jurídica i criminològica de la problemàtica, amb especial atenció als delictes d'agressió i abús sexual, així com als delictes relatius a la pornografia infantil.
Prevenció de riscos psicosocials en el treball i de l'estrés laboral, previndre accidents laborals, millorar la cultura i el clima de seguretat en les empreses, millorar la salut laboral dels treballadors, incrementar la productivitat d'organitzacions i empreses dels sectors públic i privat.
Aquesta línia de treball suposa un desenvolupament complementari de la línia que acabem de descriure. Es ressalta com a línia diferenciada perquè aborda un camp tecnològic molt important de la psicologia del comportament organitzacional prestant especial atenció a la I+D per a l'anàlisi i prevenció dels riscos psicosocials en les organitzacions. S'investiguen fenòmens com l'estrés i els factors de risc psicosocial en el treball. També s'atén diversos aspectes positius de la salut ocupacional com el compromís (engagement) el flux (flow), i altres aspectes relacionats. Finalment, es desenvolupen i avaluen intervencions psicosocials per a previndre els riscos psicosocials en el treball.
Estudi de la justícia en les organitzacions i el seu impacte sobre l'acompliment i el benestar dels treballadors i treballadores.
Investiga els antecedents i conseqüències del lideratge en les organitzacions i les seues unitats.
Estudi dels problemes, dificultats i solucions al mesurament d'aspectes psicosocials (qualitat, percepció de dolor, satisfacció vital,..) en població amb alguna malaltia, en particular, les que impliquen l'alteració de processos psicològics (p.e., demències).
S'analitzen els aspectes psicomotors (habilitats motores) i la seua relació amb els aspectes psicosocials de l'adolescent (p.e., autoconcepte), analitzant com es relacionen tots dos aspectes.
Estudi d'aspectes psicosocials de l'adolescent, en particular, el mesurament de socialització, conducta agressiva i sentit de la vida, analitzant la seua interrelació.
Educació superior i mobilitat. Competències interculturals i benestar. Formació en competències interculturals. Processos migratoris i equilibri personal. Identitat cultural i processos d'aculturació. Llenguatge i diversitat cultural. Estereotips culturals i minories. Gènere i processos migratoris. Identitats de gènere i “nous entorns”. Processos d'aculturació i xoc cultural. Comunicació i Mediació intercultural. Mobilitat i polítiques migratòries. Recursos TIC, comunicació i processos migratoris. Ciutadania, participació i diversitat cultural.
Determinants de la multilocalització, aglomeracions, clústers de compatriotes i d'activitat. Generació i desenvolupament de capital social internacional. Xarxes i guanxi. Distància i estratègia de localització-entrada
L'objectiu és estudiar les relacions que tenen els processos motivacionals que es donen en els contextos escolar i esportiu amb el rendiment, el benestar i les conductes de salut dels adolescents, amb la finalitat d'optimitzar tals processos i els seus efectes mitjançant la promoció de climes positius.
Estudiar el comportament de les persones en el treball per a millorar la seua qualitat de vida laboral i la productivitat, mitjançant accions de selecció de personal, formació de directius i lideratge, coaching, mediació, resolució de conflictes, millora de la comunicació, etc.
Estudi de la regulació emocional i del seu impacte sobre l'acompliment i el benestar dels treballadors i treballadores.
Anàlisi de les diferències interculturals en l'ús de pràctiques de disciplina; desenvolupament de mesures implícites de les actituds cap a l'agressió en les relacions pares-fills; actituds cap al càstig corporal i risc de maltractament infantil.