Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Nou twist al grafè mitjançant el desenvolupament de materials magnètics bidimensionals amb propietats ‘a la carta’

  • Parc Científic
  • 5 de desembre de 2023
Carla Boix, Eugenio Coronado, Samuel Mañas
Carla Boix, Eugenio Coronado, Samuel Mañas

Un equip de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València ha fet un pas endavant en el camp de la twistrònica, àrea que fa confluir la física, la química i la nanotecnologia cap a la cerca i el control de noves i extraordinàries propietats en grafè i altres materials bidimensionals. El treball apareix publicat en la revista Nature Materials.

La twistrònica és un camp emergent que explora la capacitat dels materials bidimensionals per dotar-se, quan es giren les capes apilades, de noves propietats elèctriques, magnètiques i òptiques. Un dels resultats més singulars en aquest camp va ser l’observació de superconductivitat en el grafè (2019) en girar amb un angle reduït dues capes apilades d’aquest material laminar procedent del grafit.

L’estudi que ara publica Nature Materials demostra, per primera vegada, que materials bidimensionals diferents del grafè poden presentar també propietats emergents i inexplorades. Concretament, l’equip de l’ICMol ha descobert que una bicapa magnètica girada en un angle de 90 graus exhibeix propietats de magnetotransport espectaculars, com ara l’aparició de multiestats magnètics amb efectes de memòria. Aquest resultat pioner augura un futur prometedor per al disseny de nous materials amb propietats a la carta, de gran interès en tecnologies emergents com l’espintrònica o les tecnologies quàntiques.

L’equip que ha desenvolupat aquesta investigació està format per Carla Boix-Constant, investigadora doctoral a l’ICMol; Samuel Mañas-Valero, actualment investigador postdoctoral Marie Curie a la Universitat Tecnològica de Delft (Països Baixos), i Eugenio Coronado, catedràtic de Química inorgànica de la Universitat de València i investigador a l’ICMol. En el treball ha participat, a més, la Universitat d’Edimburg.

Referència:

Multistep magnetization switching in orthogonally twisted ferromagnetic monolayers. Carla Boix-Constant, Sarah Jenkins, Ricardo Rama-Eiroa, Elton J. G. Santos, Samuel Mañas-Valero & Eugenio Coronado. Nature Materials.