Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Este projecte es basa en la síntesi de xarxes metall-orgàniques (MOFs) i materials 2D basats en hidròxids dobles laminars (LDHs) per a possibles aplicacions energètiques i ambientals.
Acrònim

MM2DAE

Codi referència

PID2021-125907NB-I00

Descripció

El present projecte planteja quatre objectius generals, tots ells basats en xarxes metall-orgàniques (MOFs) i materials 2D basats en hidròxids dobles laminars (LDHs) per a possibles aplicacions energètiques i ambientals.

El primer objectiu és el disseny i síntesi de LDHs i compostos amb LDH i derivats del grafé, per al seu ús com a catalitzadors de reaccions de conversió d'energia com les reaccions de generació d'hidrogen (HER) i oxigen (OER) o bé la reducció foto o electrocatalítica de CO en altres compostos carbonatats d'interés i combustibles com CO, CH4, CH3OH, etc.

El segon objectiu és la síntesi de MOFs bidimensionals amb lligands de tipus anilat, que tenen activitat redox, ja que són susceptibles de reduir-se fàcilment. Es mesurarà l'activitat electrocatalítica d'aquests MOFs 2D per a les reaccions de generació d'hidrogen i oxigen.

El tercer objectiu se centra en l'espintrònica, ja que es pretén preparar MOFs 2D amb conductivitat elèctrica i ordenament magnètic. Per a això usarem lligands pont de tipus anilat ja que poden reduir-se i funcionalitzar-se fàcilment per a modular les seues propietats electròniques. Usarem diferents metalls de transició per a assegurar l'ordenament magnètic. Posteriorment es deslaminarán, en pel·lícules primes, aquests MOFs 2D amb l'objectiu final de preparar un dispositiu de tipus vàlvula d'espín.

L'últim objectiu és la síntesi de MOFs 2D i 3D amb lligands de tipus anilat i metalls de transició o bé lantanoides amb ordenament magnètic o bé amb comportament de tipus imant mono-molecular (SMM). Aquests MOFs s'usaran en reaccions d'intercanvi de dissolvents i es mesurarà la seua capacitat d'absorbir diferents dissolvents, gasos, ions de metalls tòxics i molècules orgàniques contaminants. L'objectiu final és obtindre sistemes que puguen eliminar diferents contaminants de l'aigua. El canvi en les propietats magnètiques d'aquests MOFs podria fer-los útils com a sistemes sensors magnètics.

Desenvolupa el projecte
Materials Moleculars Multifuncionals Modulables (M4)
Paraules clau

Xarxes metall-orgàniques,MOFs,Hidròxids dobles laminars,LDHs,reacció de generació d'hidrogen,HER,reacció de generació d'oxigen,OER,foto-reducció de CO₂,electro-reducció de CO₂,espintrònica,ordenament magnètic,conductivitat

Investigadors principals:
  • Gomez Garcia, Carlos Jose
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • Ribera Hermano, Antonio Luis
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Borras Almenar, Juan Jose
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Especialista Pau
Veure fitxa
  • Saha -, Rajat
  • PI-Investigador/a Distingit/Da
Veure fitxa
Equip de treball UV
  • Galet Domingo, Ana Guadalupe
  • PIT-Suport Projecte Inves
Veure fitxa
Equip de treball no UV

Manuel Molina Muriel - Universitat Politècnica de Valencia

mamomu@doctor.upv.es

Contacte

Departament de Química Inorgànica

Facultad de Química. Edif. F. Tercera planta

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot

Carlos.gomez@uv.es

Teléfono: 963 544 423

Data d'inici
2022 Setembre
Data de finalització
2025 Agost
Entitats finançadores:

Proyecte PID2021-125907NB-I00 financiat per:

logo micinn

Resultats

Samia Benmansour; Cristina Pintado-Zaldo; Javier Martínez-Ponce; Antonio Hernández-Paredes; Antonio Valero-Martínez; Miriam Gómez-Benmansour; Carlos J. Gómez-García (2023) The versatility of ethylene glycol to tune the dimensionality and magnetic properties in DyIII-anilato-based single-ion magnets. Crystal Growth & Design , 23, pp. 1269 - 1280 . ISSN: 1528-7483

Patrick J. Desrochers; Ali Abdulrahim; Katherine R. Demaree; Joseph A. Fortner; Jamie D. Freeman; Makenzie Provorse Long; Madison E. Martin; Carlos J. Gómez-García; Nikolay Gerasimchuk (2022) Rational Design of Iron Spin-Crossover Complexes Using Heteroscorpionate Chelates. Inorganic Chemistry , 61, pp. 18907 - 18922 . ISSN: 0020-1669

Arijit Sarkar; Debayan Basu; Carlos J. Gómez-García; Hari Pada Nayek (2022) Field-Induced SMM Behaviour of Tetranuclear Coordination Clusters with a Cubane [Ni4O4] Core. European Journal of Inorganic Chemistry , 2022(e202200565), pp. 1 - 7 . ISSN: 1434-1948

Tipus projecte
  • MCiencia - Innovació