Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Dividir l'aigua en hidrogen i oxigen usant energia solar és l'enfocament més simple per a produir combustibles renovables. No obstant això, un inconvenient important d'aquestes reaccions és la seua cinètica lenta i el posterior emmagatzematge de l'hidrogen. Per això, aquest projecte estudia la síntesi de polioxometalats, xarxes metall-orgàniques, xarxes orgàniques covalents i materials basats en hidròxids dobles laminars per a ser emprats d'una banda com a catalitzadors de la reacció i per un altre per a l'emmagatzematge de l'hidrogen generat
Acrònim

e-POMOCOL

Codi referència

MFA-2022-057

Descripció

Aquest projecte té dues línies de treball clarament diferenciades, que són:

1. Desenvolupament de materials per generar energies renovables.

Dividir l'aigua en hidrogen i oxigen usant energia solar és l'enfocament més simple per a produir combustibles renovables. La generació d'H2 ecològic a partir de l'aigua comprén dues semireaccions: (i) l'oxidació de dues molècules d'aigua en O2 i (ii) la reducció de l'aigua, que converteix protons i electrons en H2 molecular. Un inconvenient important d'aquestes semireaccions és la seua cinètica lenta, especialment per a la reacció d'evolució d'oxigen (OER), la qual cosa condueix a una eficiència de conversió d'energia global baixa. Com a conseqüència, actualment existeix una extraordinària activitat investigadora dedicada al desenvolupament de catalitzadors d'oxidació d'aigua (WOCs) eficients, robustos i de baix cost.

El nostre primer objectiu general és resoldre aquest problema mitjançant l'ús de polioxometalats (POM) i estructures orgàniques metàl·liques basades en POM (POMOF) com a catalitzadors per a la generació d´oxigen. Els POM són una gran classe de grups d'òxids metàl·lics aniònics (principalment de Mo i W) que exhibeixen una transferència de càrrega reversible sense canvi estructural, la qual cosa els fa molt atractius per a aplicacions fotoelectrocatalítiques.

Un segon objectiu dins d'aquesta línia de treball és el disseny i síntesi de catalitzadors basats en LDH per a reaccions de conversió d'energia ajustant la composició del material i creant defectes estructurals i la seua calcinació per a obtindre òxids estables en condicions d'alta temperatura. Preparació de heteroestructuras de LDH-òxids metàl·lics que creguen sinergies i afavoreixen la separació i el transport de càrregues.

2. Desenvolupament de materials per a lemmagatzematge denergia..

Actualment s'està fent un esforç considerable per a desenvolupar materials funcionals per a l'emmagatzematge d'hidrogen. Entre aquests, els adsorbents porosos com les estructures organometáliques (MOF) podrien oferir els temps d'ompliment més ràpids amb les pressions de subministrament més baixes. Per a millorar la capacitat d'emmagatzematge gravimètric d'H2, els nodes de metalls de transició poden ser reemplaçats per àtoms més lleugers, com el carboni i el nitrogen. Aquestes xarxes orgànics covalents (COF) exhibeixen estabilitats més altes en comparació amb els MOF. Un dels inconvenients d'aquest enfocament és que, per a aconseguir la cristalinitat, s'han d'emprar reaccions reversibles entre els components bàsics orgànics, la qual cosa limita l'abast del mètode.

Per això, el tercer objectiu del projecte se centra a augmentar les capacitats d'emmagatzematge d'hidrogen i enfortir les interaccions d'adsorció utilitzant un enfocament híbrid MOF/COF amb un triple objectiu: (i) obtindre xarxes multifuncionals amb llocs metàl·lics oberts i una forta estabilitat termodinàmica; (ii) introduir una nova ruta topoquímica per a la preparació de materials COF amb major cristalinitat; (iii) ajustar les característiques dels porus del material sorbent (diàmetre, forma, obertura) d'una manera sense precedents a través del potencial electroquímic (utilitzant nodes metàl·lics actius redox) o irradiació de llum (utilitzant centres metàl·lics creuats d'espín).

Per a aconseguir aquest objectiu i assegurar la cristalinitat i la correcta caracterització dels materials, pretenem introduir un nou procediment sintètic basat en el pre-ensamblat de les estructures a través de ponts de dihidrógen, seguit d'una reacció de deshidrogenació topoquímica.

Desenvolupa el projecte
Materials Moleculars Multifuncionals Modulables (M4)
Paraules clau

Fotocatalitzadors,electrocatalitzadors,reaccions de conversió d'energia,polioxometalats, hidròxids dobles laminars,xarxes d'enllaços H,estructures orgàniques covalents,emmagatzematge d'hidrogen

Investigadors principals:
  • Gomez Garcia, Carlos Jose
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • Gimenez Saiz, Carlos
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Borras Almenar, Juan Jose
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Especialista Pau
Veure fitxa
  • Romero Martinez, Francisco Manuel
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
  • Ribera Hermano, Antonio Luis
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • Benmansour Souilamas, Samia
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
  • Saha -, Rajat
  • PI-Investigador/a Distingit/Da
Veure fitxa
Equip de treball no UV

Manuel Molina Muriel - Universidad Politécnica de Valencia

(mamomu@doctor.upv.es)

Contacte

Departament de Química Inorgànica

Facultat de Química. Edif. F. Tercera planta

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot

Carlos.gomez@uv.es

Teléfono: 963 544 423

Data d'inici
2022 Octubre
Data de finalització
2025 Setembre
Entitats finançadores:

GVA

 

Plan de Recuperación, Transformación y Resilencia del Gobierno de España

Fondos europeos Next Generation

Resultats

Samia Benmansour; Cristina Pintado-Zaldo; Javier Martínez-Ponce; Antonio Hernández-Paredes; Antonio Valero-Martínez; Miriam Gómez-Benmansour; Carlos J. Gómez-García (2023) The versatility of ethylene glycol to tune the dimensionality and magnetic properties in DyIII-anilato-based single-ion magnets. Crystal Growth & Design , 23, pp. 1269 - 1280 . ISSN: 1528-7483

Tipus projecte
  • AGE - Projectes de generació de coneixement
  • MCiencia - Innovació
  • UE - NextGenerationEU