Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

El projecte es desenvolupa en Uxmal (Yucatán, Mèxic) i pretén abordar la investigació arqueològica de les àrees encara inexplorades d'aquesta ciutat maia, entre elles, el Grup de les Columnes.
Acrònim

ArsUxmal

Codi referència

OTR2022-2348COLAB

Descripció

El Grup de les Columnes de Uxmal, és un dels nombrosos conjunts urbans d'aquesta gran urbs que va arribar a ser en el període Clàssic un dels centres de poder més important de les Terres Baixes Maies del Nord.
La seua estratègica ubicació en l'epicentre de la ciutat, flanquejat per destacats conjunts arquitectònics com el magnífic i imponent Quadrangle de les Monges al nord-est i el Grup Cementeri al sud-oest, indiquen la rellevància que els edificis d'aquest sector tindrien per a les persones que van habitar la ciutat en l'antiguitat. Potser per això, aquest grup ja va cridar l'atenció de tres dels principals estudiosos de l'estil Puuc: Pollock (1980: 224-230), Gendrop (1983:150) i Andrews (1986: 31). No obstant això, es desconeix la tipologia i funció dels seus edificis perquè aquests continuen soterrats sota capes de materials constructius derruïts, terra i vegetació.

L'anàlisi morfològica del terreny i els elements arquitectònics que actualment estan visibles apunten al fet que el conjunt està format per un edifici principal i altres secundaris construïts en el Puuc Primerenc. Aquest període correspon al moment en el qual comença l'auge de Uxmal, per la qual cosa la seua investigació és fonamental per a conéixer moments claus de la història de la ciutat i també per a analitzar l'origen i evolució de l'estil Puuc, un dels estils arquitectònics més emblemàtics i de major qualitat dins de l'arquitectura maia. Així mateix, cal assenyalar que són molt escassos en Uxmal les restes arquitectòniques pertanyents a aquest període en Uxmal, la qual cosa augmenta la rellevància i interés d'excavar aquest conjunt edilici.

A més de determinar la funció o funcions dels edificis que conformen el Grup de les Columnes i obtindre informació sobre altres usos i significats, la investigació arqueològica i arquitectònica dels mateixos permetrà reconstruir la seqüència d'ocupació i construcció d'aquest sector urbà i posar-lo en relació amb la resta de la ciutat, així com contextualitzar-lo en tota la regió Puuc.

Finalment, l'excavació arqueològica en extensió dels seus edificis permetrà analitzar el seu estat de conservació, planificar estratègies d'intervenció que garantisquen la seua adequada conservació i emprendre treballs de consolidació o, si resultara necessari, de restauració. A més, una vegada consolidats els edificis es podran afegir als circuits o recorreguts del lloc arqueològic, la qual cosa permetrà completar i enriquir la visita en incloure exemples primerencs d'arquitectura Puuc.

Desenvolupa el projecte
Paraules clau

arqueología, arte, patrimonio cultural, Maya, México

Investigadors principals:
  • Vidal Lorenzo, Cristina
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

Gaspar Muñoz Cosme Universitat Politècnica de València

Investigadors participants:
  • Vazquez De Agredos Pascual, Maria Luisa
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Conservador/a del Patrimoni Artistic
Veure fitxa
  • Parpal Cabanes, Esther
  • PI-Postd_Conselleria_Ant.Apostd2022
Veure fitxa
Investigadors participants no UV

Patricia Horcajada Campos Universidad Complutense de Madrid

Equip de treball UV
  • Feliu Beltran, Nuria
  • PDI-Substitut/A
Veure fitxa
Contacte

Departamento de Historia del Arte

Facultad de Geografía e Historia

Universitat de València

Avda. Blasco Ibáñez, 28

46010 Valencia

Tel: 963864241

Data d'inici
2022 Novembre
Data de finalització
2024 Desembre
Entitats finançadores:

Fundación Palarq

Resultats

Els principals resultats que s'esperen obtindre d'aquest projecte són:

1. Investigació arqueològica de les àrees encara inexplorades de la ciutat maia de Uxmal

Abordar la investigació arqueològica de les àrees encara inexplorades de la ciutat maia de Uxmal, especialment aquelles susceptibles d'exhibir edificacions de les èpoques més primerenques de la història d'aquesta ciutat maia, i que són les més desconegudes. Entre aqueixes àrees es troba el Grup de les Columnes, un dels edificis de les quals parcialment visibles indica que pertany a l'estil Puuc Primerenc.

A partir dels resultats obtinguts, es pretén: indagar sobre la difusió d'aquest estil arquitectònic a la regió, ja que presumiblement Uxmal va ser el centre en el que es va originar i va difondre; aprofundir en el coneixement de l'estructura social que va predominar en l'anomenada “Ruta Puuc”, un territori la seu del qual del poder econòmic i polític es trobava en Uxmal, segons la nostra hipòtesi de partida, i contribuir a la reconstrucció de la seua història dinàstica a penes coneguda, però que sens dubte va comptar amb governants poderosos, tenint en compte l'enorme quantitat de treball invertit en la construcció de les seues principals edificacions i la complexitat social requerida per a la seua planificació i execució.

2. Investigacions mitjançant nous sistemes d'anàlisis i aplicació de noves tecnologies per a l'excavació i posada en valor de les àrees intervingudes

Implementar per primera vegada en les excavacions de l'àrea Puuc l'aplicació de nous sistemes d'anàlisis dels edificis intervinguts i de tecnologies digitals durant tot el procés d'excavació, mitjançant l'ús d'escàner 3D i fotogrametria. Aquesta iniciativa va ser inaugurada en l'àrea maia per part de l'equip sol·licitant durant les excavacions en el lloc arqueològic La Blanca (Guatemala) i els seus resultats van ser altament satisfactoris.

3. Publicacions científiques i de difusió per part dels participants en aquest Projecte Internacional

Donar a conéixer els resultats del mateix punt a la comunitat científica, mitjançant la participació en congressos internacionals i les publicacions en revistes i editorials especialitzades, com al públic en general, a través de diversos mitjans de difusió, entre els quals cal destacar el disseny i publicació d'una pàgina web exclusiva d'aquest projecte i la creació de perfils en xarxes socials.

4. Desenvolupament d'una cooperació internacional en l'àmbit acadèmic, mitjançant la participació de professors i estudiants espanyols i mexicans en les activitats d'investigació.

Atés que el projecte es desenvolupa dins del marc del Conveni de Cooperació signat entre la Secretaria de Cultura dels Estats Units Mexicans i la Universitat de València al maig de 2021, el principal objectiu de la qual és impulsar les activitats conjuntes en l'àmbit del patrimoni cultural i especialment en el d'Arquitectura, Arqueologia i Art, es pretén impulsar l'intercanvi d'investigadors, professionals i tècnics amb la finalitat d'incentivar la investigació internacional i la prestació recíproca d'assistència, així com la resta d'activitats recollides en l'Article III d'aquest Conveni (vegeu apartats “Institució amb el qual es col·labora al país d'acolliment” i “Permís oficial del projecte”).