Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Estudiarem l'efecte de diferents manifestacions de la síndrome metabòlica (SM) sobre el remodelat elèctric i estructural auricular, a més a més de l'efecte de la inhibició del cotransportador sodi-glucosa tipus 2 en el remodelat produït per la SM.
Acrònim

FIS PI21/01984 SGLT2

Codi referència

PI21/01984

Descripció

El projecte de recerca proposat s'alinea amb les línies prioritàries de les accions estratègiques relacionades amb la salut i contempla millorar el control de les complicacions derivades de malalties molt prevalents, progressar en la investigació sobre les malalties cardiovasculars i transferir els resultats de la investigació a la pràctica clínica. Actualment es preveu un augment de la prevalença de l'obesitat, de la síndrome metabòlica i de les seves complicacions, entre les quals hi ha les arítmies cardíaques i la mort sobtada. Per aquest motiu, és d'interès social aprofundir en el millor coneixement dels mecanismes implicats en el seu desenvolupament, així com proporcionar noves opcions preventives i terapèutiques.

La síndrome metabòlica, en què és present l'obesitat, la hipertensió, la intolerància a la glucosa i la dislipèmia, afecta un sector cada vegada més important de la població general, i està establerta la seva relació amb el desenvolupament de malalties cardiovasculars i amb la aparició de complicacions que disminueixen tant la qualitat de vida d'aquestes persones com la seva esperança de vida. La síndrome metabòlica augmenta el risc de mort sobtada, arítmies cardíaques i fibril·lació auricular, però els mecanismes implicats encara són poc coneguts. Els orígens de l'activitat arrítmica s'han de buscar en els canvis de les propietats actives i passives dels teixits cardíacs que produeixen alteracions en la formació dels impulsos i en la propagació. Aquests canvis estan originats generalment tant per una integritat compromesa del teixit (per exemple, l'augment de la fibrosi), com per l'alteració de les seues propietats electrofisiològiques. Els avenços en el coneixement d'aquests mecanismes i, com a conseqüència d'això, el plantejament d'actuacions terapèutiques que permeten evitar-ne l'aparició, oferirà beneficis clars a les persones afectades.

 

OBJECTIUS

El projecte de recerca que es presenta persegueix investigar tant l'efecte que tenen les alteracions que defineixen la síndrome metabòlica sobre les propietats elèctriques del cor, com la relació amb els processos d'instauració, manteniment i cessament de la fibril·lació auricular, que és l'arítmia sostinguda més freqüent a la població general i s'associa a un increment de la mortalitat i a complicacions greus com les embòlies sistèmiques o la insuficiència cardíaca. En segon lloc, el projecte vol analitzar els possibles efectes beneficiosos de la inhibició farmacològica del cotransportador sodi-glucosa tipus 2 sobre les alteracions de les propietats elèctriques cardíaques i sobre la propensió a desenvolupar l'arítmia.

 

METODOLOGIA

S'utilitzarà un model experimental en què s'indueix la síndrome metabòlica modificant la dieta (alta en greixos i sucres) i en què s'analitzen les modificacions proarítmiques i el seu control mitjançant el tractament pautat. En aquest cas, treballarem amb un grup de conills NZW (n=25) que seran alimentats durant 28 setmanes amb una dieta alta en greixos i sucres. D'altra banda, el grup control (n=15) serà estabulat durant el mateix període de temps i serà alimentat amb pinso estàndard. En un subgrup d'animals amb síndrome metabòlica administrarem empagliflozina a partir de la setmana 28 (1,5 mg/kg/dia). Estudiarem els components de la síndrome metabòlica durant 32 setmanes a través del registre de la pressió arterial, l'activitat electrocardiogràfica, el pes i l'anàlisi de diversos metabòlits a la sang (glucosa, colesterol i triglicèrids, entre d'altres), avaluant a més la funció cardíaca i algunes de les característiques electrofisiològiques del cor in vivo. Després de 32 setmanes s'estudiaran les propietats elèctriques auriculars en un model de cor aïllat tipus Langendorff gràcies a la utilització del mapeig òptic epicàrdic. Posteriorment, induirem arítmies auriculars i fibril·lació auricular, a més d'estudiar la dinàmica, complexitat i característiques dels episodis arrítmics. Es realitzaran anàlisis bioquímiques sobre l'expressió gènica i proteica dels principals canals iònics que vehiculen els corrents iònics transmembrana, les proteïnes de les unions íntimes i es quantificarà el grau de fibrosi miocàrdica. Finalment, es faran servir models matemàtics derivats de les nostres dades experimentals per determinar els possibles mecanismes arritmogènics.

 

RESULTATS

Els resultats poden ajudar a establir les bases científiques necessàries per guiar i plantejar estudis clínics adreçats a evitar el desencadenament d'arítmies cardíaques en diversos contextos. El control apropiat dels factors implicats pot prevenir l'aparició de la fibril·lació auricular a la població general. També es contempla el progrés en les tecnologies utilitzades per investigar les arítmies cardíaques, incloent-hi procediments d'anàlisi, interpretació i quantificació dels patrons d'activació cardíaca durant arítmies complexes.

La difusió dels resultats de la recerca és una de les línies d‟actuació d'INCLIVA i els resultats del projecte es difondran a través dels mitjans de comunicació disponibles al‟institut (notes de premsa, pàgina web i xarxes socials), amb la finalitat d'apropar-los a la societat i als sectors de la població amb un interès especial en l'àrea del projecte. Es participarà a les accions de comunicació adreçades a pacients, associacions de pacients i públic en general en el context de les activitats de recerca dins de l'institut. D'altra banda, els resultats del projecte es presentaran a reunions científiques de l'àrea (tant nacionals com internacionals), així com a revistes indexades amb alt factor d'impacte, optant preferentment per les publicacions d'accés obert sempre que sigui factible i fent constar els ajuts rebudes per al desenvolupament, d'acord amb la normativa vigent.

Desenvolupa el projecte
Facultat de Medicina i Odontologia
Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE)
Paraules clau

SGLT2,síndrome metabòlica,arítmies cardíaques,cor aïllat tipus Langendorff,mapeig òptic epicàrdic

Investigadors principals:
  • Chorro Gasco, Francisco Javier
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
  • Zarzoso Muñoz, Manuel
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Equip de treball UV
  • Alberola Aguilar, Antonio M.
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Servei General
Veure fitxa
  • Calvo Saiz, Conrado Javier
  • PDI-Associat/Da Universitari/A
Veure fitxa
  • Del Canto Serrano, Irene
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
Equip de treball no UV

Cánvoves Femenía, Joaquin (UV)

Genovés Martínez, Patricia (IIS La Fe)

Contacte

Grup d'Investigació GRELCA

Departament de Fisiologia

Facultat de Medicina i Odontologia

Avinguda Blasco Ibáñez, 15

46010 València

Data d'inici
2022 Febrer
Data de finalització
2025 Febrer
Entitats col·laboradores:

INCLIVA

Universitat de València

 

Tipus projecte
  • AGE - Projectes d'investigació en salut
A la recerca: Model crònic d'infart agut de miocardi