- Universitat de València
- Parra Alvarez, Margarita
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a d' Institut Universitari
- Gil Grau, Salvador
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Gaviña Costero, Pablo
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Hernandez Contreras, Jordi
- Doctorand.
L'àcid γ-hidroxibutíric (GHB) és una de les drogues emprades en la submissió química. És un compost inodor, incolor i lleugerament salat que s'usa a vegades amb finalitats recreatius. No obstant això, aquest compost, subministrat sense coneixement de la víctima, ha sigut utilitzat en nombroses ocasions amb la finalitat de cometre un delicte, en moltes ocasions una agressió sexual, ja que anul·la la voluntat de la víctima. El temps de permanència en l'organisme és de 3 a 6 hores i els seus metabòlits s'excreten ràpidament, per tant, és molt difícil detectar la seua presència després de l'agressió.
Fins ara, les tècniques amb sensors colorimètrics per a detectar GHB en begudes descrites en la bibliografia, presentaven diversos inconvenients, principalment que es requereix d'una concentració elevada de GHB en la beguda per a ser detectat.
Personal investigador del grup MODeLiC de la Universitat de València han desenvolupat quimiosensors per a detectar GHB en begudes alcohòliques, refrescos i combinats de tots dos. Aquests tipus de sensors són excel·lents alternatives per als mètodes analítics clàssics de detecció a causa de la seua simplicitat química, la seua senzillesa d'ús i la seua resposta adequada i ràpida en temps real i in-situ.
En presència de GHB els compostos desenvolupats reaccionen positivament amb aquest, donant lloc a un canvi de color (de groc pàl·lid a taronja o roig segons el sensor emprat) o un pronunciat augment d'emissió de fluorescència.
A partir dels compostos s'obté un kit fiable i fàcil d'usar que permet determinar de manera visual si una beguda, ja siga alcohòlica, no alcohòlica o combinada, ha sigut contaminada amb GHB abans de la seua ingesta. El kit consisteix en dos xicotets tubs transparents amb obertura i tancament més un parell de comptagotes. A més, el kit va acompanyat de les corresponents instruccions, així com d'una escala de color per a facilitar la lectura visual.
La principal aplicació de la tecnologia està centrada en el sector de la salut i la seguretat.
Els principals avantatges aportats per la invenció són:
- El kit posat a punt només necessita una gota de la beguda per a realitzar l'anàlisi.
- És fàcil de portar i d'usar.
- Presenta una alta sensibilitat amb un límit de detecció menor que les tècniques anteriorment descrites.
- El dispositiu és respectuós amb el medi ambient ja que està constituït per compostos i materials poc contaminants.
- Patent sol·licitada
Campus de Blasco Ibáñez
C/ Amadeu de Savoia, 4
46010 València (València)