
El tercer seminari sobre Economia Circular en el Sector del Plàstic posa el focus en la degradació avançada de bioplàstics
La Universitat de València va celebrar el passat 22 d'abril de 2024 el tercer seminari del cicle “Tecnologies per a l'Economia Circular en el Sector del Plàstic”, una iniciativa que continua consolidant-se com un espai de trobada per a l'intercanvi d'avenços científics enfocats a la sostenibilitat. Organitzat pel grup de recerca MATS, l'esdeveniment va posar en valor noves estratègies per a la degradació de bioplàstics i la recuperació de recursos en sectors clau com el forestal i el tèxtil.
El seminari es va dividir en dues sessions temàtiques. En la primera, dedicada a processos avançats d'oxidació per avaluar l'estabilitat de biopolímers, els investigadors van presentar els seus últims avenços en tècniques de degradació abiótica:
- Karen Gutiérrez va exposar els efectes de la irradiació UV-C com a eina clau per a accelerar la fotodegradació en mescles de PBAT i midó termoplàstic, mostrant un deteriorament significatiu de la superfície del material.
- Alejandro Jordán va presentar els resultats obtinguts mitjançant processos quimo-tèrmics (HQT), enfocats a la degradació en volum dels mateixos materials, el que suggereix una reducció del temps necessari per a la seva posterior bioasimilació.
Ambdós treballs es desenvolupen en el marc del projecte BIOFAST, finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i codirigit pels professors Óscar Gil i José Badia.
La segona sessió del seminari es va centrar en estratègies de valorització de residus de les indústries forestal i tèxtil:
- Enrique Berlanga va presentar un innovador enfocament de microencapsulació de gentamicina en biopolímers derivats de residus lignocelulòsics, emprant la tècnica de secat per atomització.
- Javier Young va tancar la jornada amb una proposta per al reciclatge de residus tèxtils mitjançant líquids iònics, una alternativa prometedora per recuperar fibres i compostos d'alt valor afegit.
Aquest tercer seminari reflecteix el compromís del grup MATS amb la recerca aplicada i la transferència de coneixement, promovent solucions científiques per a una economia circular més eficient, especialment en el tractament i valorització de residus plàstics, tèxtils i forestals.
Aquest seminari està emmarcat dins de les activitats de divulgació del projecte BIOFAST: Estratègies Metodològiques per a la Biodegradació Acelerada de Bioplàstics en Medi Compost, (INNEST/2022/295), finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació.
Imatges: