L'educació inclusiva fa referència, en essència, al dret universal a l'educació de tots i totes, independentment de quin siga la seua condició o origen. Representa un concepte amb clares connotacions ètiques àmpliament acceptat, fins al punt que el valor ideal de la inclusió difícilment és posat en qüestió.
No obstant això, quan analitzem amb deteniment totes les derivades i implicacions que emanen del desafiament que suposa l'educació inclusiva: falta de recursos, falta de formació, ràtios elevades d'estudiants per aula, exigències curriculars, etc. l'ampli consens inicial dona mostres puntuals de debilitat i apunten els dubtes i els matisos. A més, depenent de quines estratègies emprem per a l'avaluació de les actituds, els resultats no sempre mostren actituds cap a la inclusió fermament favorables.
Per això, el projecte planteja l'anàlisi de diferents tipus d'actituds cap a la inclusió d'estudiants amb NEE en el professorat en formació i el disseny d'accions formatives per a afavorir actituds positives cap a la inclusió.
Acrònim
ACTINCLU
Codi referència
CIAICO/2023/11
Descripció
L'objectiu general del projecte és analitzar les actituds implícites del professorat en formació cap a la inclusió d'estudiants amb NEE i dissenyar accions formatives per a afavorir el desenvolupament d'actituds positives cap a la inclusió. Els resultats derivats del present projecte poden ajudar a identificar punts febles en la formació inicial i contínua del professorat, així com ser el punt de partida per a la millora d'aquests processos de formació i el disseny d'accions específiques encaminades a contribuir a formar actituds més favorables cap a la inclusió. L'objectiu general del projecte es concreta en els següents 5 objectius específics:
- Analitzar la relació entre les actituds explícites i les actituds implícites del professorat en formació cap a l'educació inclusiva.
- Analitzar les diferències en actituds implícites (i també explícites) cap a la inclusió d'estudiants amb NEE entre professorat en formació generalista i professorat en formació especialista en educació especial.
- Comparar les actituds implícites cap a la inclusió d'estudiants amb NEE entre professorat en formació d'educació infantil, primària i secundària.
- Analitzar les estratègies que empren els i les docents universitaris de les matèries relacionades amb l'educació inclusiva en els graus de Mestre/a ( d'Educació Infantil i d'Educació Primària) i el màster universitari en Professor/a d'Educació Secundària per a la formació d'actituds favorables a la inclusió.
- Dissenyar accions, com ara activitats i materials formatius, per a la intervenció sobre les actituds del professorat en formació cap a l'educació inclusiva. Les metodologies emprades en el projecte inclouen, entre altres: avaluació d'actituds mitjançant qüestionaris, tasques d'avaluació d'actituds implícites, entrevistes, avaluació dels efectes de diferents metodologies docents i aprenentatge/servei.
Desenvolupa el projecte
Investigació en Trastorns de l'Espectre Autista. Grup de Recerca Inma Fernández (INVTEA)
Paraules clau
Actituds; educació inclusiva; formació del professorat
Investigadors principals:
- Tarraga Minguez, Raul
- PDI-Titular d'Universitat
- Pastor Cerezuela, Gemma
- PDI-Titular d'Universitat
- Director/a de Servei General
Investigadors participants:
- Sanz Cervera, Pilar
- PDI-Titular d'Universitat
- Badenes Ribera, Laura
- PDI-Titular d'Universitat
- Director/a Titulacio Master Oficial
- Director/a de Departament
Investigadors participants no UV
- Alejandro Rodríguez Martín - Universidad de Oviedo
Data d'inici
2024
Setembre
Data de finalització
2027
Agost
Entitats finançadores:
Tipus projecte
- GVA - AICO - Grups consolidables