Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

3 coses que heu de saber sobre les proves de valencià

  • Salvador Josep Ribera Requena
  • 29 十一月 de 2022
Alumnos haciendo un examen

Molts de vosaltres us deveu haver examinat alguna vegada de les proves de valencià que teniu al vostre abast per a poder obtindre un títol que acredite els coneixements de valencià. Tanmateix, d’altres us enfrontareu a aquestes proves per primera vegada, i fins i tot deveu estar dubtant sobre on podeu examinar-vos, com heu de fer-ho i quines coses hi ha de diferents i d’iguals en cadascuna d’aquestes proves, i si totes són oficials o no.

1. Quins nivells hi ha actualment i quins d’aquests tenen un títol reconegut oficialment?

Doncs, a hores d’ara, els nivells que tenim de valencià són A2, B1, B2, C1, C2, Llenguatge Administratiu, Llenguatge als Mitjans de Comunicació, i Correcció de Textos. El nivell A1 no s’avalua mitjançant una prova, sinó que s’aconsegueix un reconeixement a través dels centres públics, els ajuntaments i les universitats públiques valencianes, després de fer-hi un curs.

 

2. On puc presentar-me per a obtindre aquests títols?

Primer teniu les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV). Aquesta és l’entitat avaluadora de la Generalitat Valenciana en la qual aconseguireu la certificació. És la que ofereix una major quantitat de places de tots els nivells. Actualment la JQCV sols convoca proves una vegada a l’any, al mes d’octubre, però no us distraieu, la matrícula és entre els mesos de maig i juny!

Podeu matricular-vos-hi i consultar les dates de les proves en la seua pàgina oficial

 

En segon lloc està la Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA). Aquesta organitza les proves de valencià per a la comunitat universitària però també ofereix places per a personal extern.

Organitza proves dues vegades a l’any, a gener i a juny, per als nivells A2, B1, B2, C1 i C2. La matrícula que heu de fer és una per a cadascuna d’aquestes convocatòries en els mesos de novembre i d’abril.

Les places són més limitades, i si no pertanyeu a la comunitat universitària, haureu d’esperar al segon torn de matrícula.

Podeu consultar les universitats que convoquen proves i accedir-hi mitjançant el seu web

 

En darrer lloc, teniu l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI). Aquesta avalua arreu de tot l’estat els coneixements d’idiomes per als nivells A2, B1, B2, C1 i C2, entre els quals està també el de valencià. Les proves poden fer-se en qualsevol de les seus que hi ha al País Valencià, i les proves s’hi realitzaran en les mateixes dates, en els mesos de maig i juny.

Una cosa interessant d’aquesta prova és que, a diferència de les dues anteriors (JQCV-CIEACOVA), suspendre una àrea no suposa suspendre tota la prova, sinó que podeu recuperar-la en una convocatòria addicional que es fa a setembre (la qual sí que heu d’aprovar si voleu obtindre’n el títol).

Podeu matricular-vos-hi i consultar les seus en la seua pàgina oficial

 

3. Ja he obtingut el títol. I ara, què he de fer?

Si ja heu aprovat el nivell al qual us presentàveu, i era el de la JQCV, rebreu el títol al vostre correu, i quedarà inclòs en el registre de certificats de coneixements de valencià de la GVA.

La CIEACOVA i l’EOI també emeten els corresponents títols, però és recomanable que, en obtindre’n algun d’aquests, feu un breu tràmit que us facilitarà qualsevol pas futur en el qual hàgeu de demostrar que el posseïu: sol·liciteu que es registre com ho estan els de la JQCV, la qual cosa farà que el nivell que heu aprovat en la CIEACOVA i l’EOI siga reconegut i enregistrat en la GVA.

Podeu fer aquest tràmit mitjançant aquesta pàgina