
Acreditar oficialment el nivell de valencià és cada vegada més important, sobretot si s'aspira a una plaça a l'ocupació pública, a millorar el currículum o accedir a certs estudis universitaris.
Amb l'entrada en vigor de la Llei 1/2024, de 27 de juny, per la qual es regula la llibertat educativa, la Generalitat Valenciana ha facilitat el procés d'obtenció de certificats de valencià i ha permès que aquells que hagen cursat els estudis en el sistema educatiu valencià puguen obtenir el títol sense necessitat de fer-ne un examen.
Gràcies a la nova normativa, és possible obtenir la certificació de valencià dels nivells A1, A2, B1, B2 i C1 del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MCER) sense necessitat de fer un examen, sempre que s'hagin superat certes assignatures en etapes educatives específiques.
Nivell i accés a l'acreditació
En alguns casos, també és possible obtenir una certificació de nivell A2 o B1 si es justifica haver cursat valencià anteriorment i, si s'han completat els mòduls de valencià en la formació bàsica de persones adultes, s'atorgarà el nivell A1.
Igualment, aprovar l'assignatura de valencià als sis cursos de Primària, a partir del curs escolar 2009-2010, dóna accés a la convalidació pel certificat d'A2. Pel que fa a l'Educació Superior Obligatòria, haver superat la matèria als quatre cursos de l'ESO, des del curs 2008-2009, dóna accés al certificat de nivell B1; també haver aprovat valencià a 1r de Batxillerat i tres cursos de l'ESO.
En el cas de plans educatius anteriors, (EGB, BUP i FP), dóna accés al nivell B1 haver aprovat tots els cursos de Primària i ESO o tres cursos entre BUP i COU o el seu equivalent actual (3r d'ESO i 4t d'ESO més 1r de Batxillerat i 2n de Batxillerat). A la Formació Professional, el requisit és haver aprovat valencià en el primer grau i en dos cursos del segon grau.
Respecte als certificats acreditatius del B2, dóna accés la superació de l'assignatura de valencià a 1r i 2n de Batxillerat des del curs 2009-2010. Finalment, per al nivell C1, cal tenir una mitjana de 7 o més en valencià en els dos cursos de Batxillerat, o haver obtingut una puntuació igual o superior a 7 punts a la prova de valencià de la PAU/EVAU.
La Llei 1/2024 té un caràcter retroactiu i, per això, com ja hem esmentat, és aplicable per als qui hagen finalitzat Primària des del curs 2009-2010, ESO i FP des del 2008-2009, Batxillerat des del curs 2009-2010 i, en el cas de la superació de la prova PAU/EVAU, els qui ho fessin des del curs 2009-2010 (excepte en el cas de majors de 25 i 45 anys).
Sol·licitud d'acreditació oficial de nivell
Si es compleix amb els requisits establerts, hi ha diverses opcions per sol·licitar el certificat de valencià. En primer lloc, és recomanable verificar l'historial acadèmic i assegurar la superació de l'assignatura de valencià segons els criteris establerts i detallats anteriorment. La sol·licitud es pot fer al centre educatiu mateix (en el cas d'estudis recentment finalitzats). També de manera presencial, a les oficines de la Conselleria d’Educació o, si disposes de signatura digital, a través de la seu electrònica de la Generalitat Valenciana.
Pel que fa a la documentació que cal presentar, per completar la sol·licitud cal aportar el certificat acadèmic o llibre d'escolaritat, així com la documentació compulsada o digitalment signada.
El procés no té cap cost, i la recepció del certificat tindrà lloc en un termini màxim de tres mesos des de l'enviament de la sol·licitud. Si la documentació necessària estigués incompleta o hi hagués dubtes i problemes amb l'expedient, el Centre d'Idiomes realitzarà les comprovacions necessàries i notificarà per correu electrònic la informació requerida, atorgant un termini de tres mesos per completar-la.
Millorar i acreditar altres nivells
En cas de no complir els requisits per convalidar o voler assolir nivells superiors, com el C2, el Centre d’Idiomes de la Universitat de València t'ofereix cursos de valencià des d'A1 fins a C2, amb modalitats online i presencials, així com preparació per als exàmens de l'Escola Oficial d'Idiomes, Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià o CIEACOVA
Si desitges rebre més informació sobre la nostra oferta formativa, pots contactar amb nosaltres a través del nostre correu electrònic contactocdi@uv.es, telefonant al 963 067 781 o a través de la nostra página web.